Arjen mieliteoilla parempi työpäivä
21.4.2020
Työelämä
Jokainen meistä voi tehdä työpäivissään paljon oman ja muiden jaksamisen eteen. Tekojen ei tarvitse olla suuria – joskus pieni mikrotauko teekupposen ääressä voi riittää! Vinkkejä hyvinvointia lisääviin arjen mielitekoihin antaa blogikirjoituksessaan Mehiläisen työterveyshoitaja ja uni- ja digivalmentaja Tuula Jokikokko-Heikkinen.
Usein työpäivät tuntuvat olevan täynnä aivoja ja kroppaa kuormittavaa tekemistä. Sen seurauksena välillä keskittyminen tökkii, ajatus ei kulje, niskat ja pinna ovat tiukalla ja päätäkin särkee. Onneksi palautumista voi edistää usein eri keinoin. Alla muutamia pieniä vinkkejä – keholle ja mielelle hyvää tuovia ”mielitekoja” - jotka olen vastaanottotyössäni huomannut toimiviksi.
1. Älä keskeytä, älä keskeydy
Pyri poistamaan työpäivää keskeyttäviä tekijöitä mahdollisuuksien mukaan. Lue sähköpostit vain ehkä muutaman kerran päivässä ja poista viestien merkkiäänet. Hakeudu töissä hiljaiseen tilaan työrauhan takaamiseksi. Sopikaa töissä yhdessä, miten kaikille taataan riittävästi työrauhaa keskittymistä vaativaan työhön.
2. Panosta palautumiseen työpäivän aikana
Pidä taukoja - tai ainakin lounas- ja kahvitauko - työpäivän aikana. Palautumista voit edistää myös pienillä mikrotauoilla. Voit esimerkiksi sulkea silmäsi ja hengittää rauhallisesti työpöytäsi ääressä muutaman minuutin ajan. Lähde ajoissa pois työpaikalta ja vältä liian pitkiä työpäiviä. Vapaa-ajalla jo pelkkä leppoisa oleskelu ja luonnossa liikkuminen edistävät palautumista.
3. Ota aikaa huolten käsittelyyn - huolehdi henkisestä jaksamisesta
Jätä aikaa huolten käsittelylle päivittäin: kirjoita ylös huolet ja keskeneräiset asiat. Kirjaa myös ratkaisukeinoja ja ajankohdat, milloin ryhdyt huolia ratkomaan. Puhu myös huolistasi toiselle ihmiselle! Henkistä jaksamista voi lisätä myös kirjaamalla ylös onnea ja iloa tuottavia asioita elämästäsi.
4. Fyysinen jaksaminen paranee aktiivisuudella
Liiku jollakin itsellesi sopivalla ja mieleisellä tavalla päivittäin: pyöräile, kävele osa työmatkastasi tai käytä portaita hissien sijaan. Harrasta kunnon hikiliikuntaa viikoittain ainakin muutaman kerran: tanssi, lenkkeile, kävele, hölkkää, juokse tai hiihdä mahdollisuuksien mukaan. Jos voit ajoittaa rasittavan liikunnan aamuun tai iltapäivään, se ei viivästytä untasi.
5. Ystävät ruokkivat sosiaalista jaksamista
Järjestä aikaa perheelle ja ystävien tapaamiselle, poikkeusaikoina esimerkiksi etäyhteydellä tai puhelimitse, sillä läheiset lisäävät sosiaalista jaksamista.
6. Syö hyvin ja nuku tarpeeksi
Ravinto on tärkeä osa mielen hyvinvoinnin rakennuspalikoita. Syö säännöllisesti, jolloin saat pidettyä verensokeritason ja vireystilan tasaisena päivän aikana. Vältä liian hiilihydraattipitoista ateriaa lounaalla, jos koet väsymystä aina lounaan jälkeen. Iltapalalla voit suosia hyviä hiilihydraatteja kohtuudella, ne voivat edistää hyvää unta.
Varaa unelle riittävästi aikaa vuorokaudestasi. Yritä pitää unirytmi säännöllisenä, eli pyri heräämään joka aamu suunnilleen samaan aikaan. Rauhoitu ja rentoudu illalla 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa itsellesi sopivalla tavalla. Voit vaikka lukea tai kuunnella musiikkia. Vältä myös puhelimen selailua ja tietokoneen käyttöä iltaisin.
Hae asiantuntija-apua tarvittaessa!
Näiden mielitekojen avulla voit parantaa sekä omaa että työkavereidesi hyvinvointia. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että omat keinot eivät riitä ja jaksaminen on koetuksella, jolloin tarvitaan järeämpiä toimia tilanteen purkamiseksi. Silloin on hyvä hakeutua asiantuntijan, kuten työterveyshoitajan, puheille. Me Mehiläisessä tarjoamme asiakkaidemme hyvinvointia tukemaan esimerkiksi digitaalisia valmennuspolkuja, joissa saan itsekin olla mukana valmentajana.
Mielekästä työpäivää toivottaen, Tuula
Blogitekstin on kirjoittanut Mehiläisen työterveyshoitaja ja uni- ja digivalmentaja Tuula Jokikokko-Heikkinen.