Lonkan tekonivelleikkauksessa kipu jää leikkauspöydälle

Blogi 31.8.2020
Innostukseni ortopediaan ja traumatologiaan syttyi opiskeluaikana, jolloin tein ensimmäiset päivystykseni. Koin vammojen ja tapaturmien hoitamisen antoisaksi, sillä työ on konkreettista potilaan ongelman parantavaa työtä. Työn tuloksen näki parhaimmillaan välittömästi. Nykyään ortopedian erikoisalaan liittyviä erityisosaamisalueitani ovat erityisesti nivelrikko, nivelten kulumasairaudet sekä lonkan ja polven tekonivelkirurgia.
Lääkärille tekonivelkirurgia on erityisen palkitsevaa. Vastaanotolleni saapuva potilas on saattanut kärsiä pitkälle edenneen lonkan nivelkuluman aiheuttamasta kivusta vuosikausia. Potilaalle nivelrikko on ikävä sairaus, joka vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa pahimmillaan sietämätöntä kipua. On hienoa, että lääkärinä voin konkreettisesti auttaa. Tekonivelleikkaus onkin ensisijaisesti kivunhoitoleikkaus. Tekonivelleikkauksella lonkasta tulee parhaimmillaan täysin kivuton muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Useimmiten kipu jää leikkauspöydälle. Samalla potilaan elämänlaatu ja -ilo kasvavat valtavasti.
Leikattujen potilaiden kontrollikäynnit ovat minulle lääkärinä antoisia päiviä: silloin pääsen näkemään, kuinka valtavasti leikkaus on vain muutamassa kuukaudessa parantanut potilaan elämänlaatua. On mukava kuulla, kuinka potilas on leikkauksen jälkeen päässyt vuosien tauon jälkeen palaamaan tenniskentälle, lenkkipolulle tai golfkentälle. Toistuva harmittelu, jonka vastaanotolla kuulen, on se, ettei leikkaukseen tullut hakeuduttua jo paljon aikaisemmin.
Tekonivelleikkaus ei kuitenkaan ole mikään pieni operaatio. Tekonivelleikkaus tulee ajankohtaiseksi vasta kun muut kivunhoidolliset keinot eivät enää auta ja nivelrikko on edennyt riittävän pitkälle. Ensisijaisia keinoja kivun hoitoon ovat laihdutus, jolla saadaan ylimääräistä kuormaa pois nivelen päältä, liikunnan lisääminen, kipulääkkeet tai niveleen annettavat kortisonipistokset. Leikkaus tulee usein kysymykseen siinä vaiheessa, kun nivelrikko on edennyt niin pitkälle, että kipu hallitsee elämää, kävelymatkat ovat lyhentyneet ja nivelsärky on alkanut vaivata myös yöaikaan. Tällöin kannattaa ehdottomasti selvittää, voisiko elämänlaatua parantaa tekonivelleikkauksen avulla.
Blogitekstin kirjoittaja on Mehiläisen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, LT Teemu Helkamaa.