
Kesä saa suomalaiset liikkeelle – vältä tapaturmat lääkärin vinkeillä
19.5.2025

Auringon tuoma lämpö houkuttelee ihmiset nauttimaan ulkoilusta erilaisten kulkuvälineiden ja aktiviteettien pariin. Kesällä harrastustoiminta onkin vilkkaimmillaan.
Aurinko tuo mukanaan myös vauhtia ja intoa, mikä näkyy usein lääkärin vastaanotolla ja tapaturmapäivystyksissä. Kokosimme yhdessä lääkärimme kanssa konkreettiset vinkit, joiden avulla voit nauttia kesästä turvallisesti.
Jos kesän aikana sattuu ja tapahtuu, niin muista että Mehiläisen tapaturmapäivystykset auttavat 13 eri paikkakunnalla ympäri Suomen ilman ajanvarausta. Tapaturmapäivystyksistämme saat apua venähdyksiin, nyrjähdyksiin, murtumiin ja haavoihin. Lisäksi hoidamme palo-, pisto- ja silmävammoja.
Turvallisesti sähköpotkulaudalla
Sähköpotkulauta eli skuutti on näppärä tapa siirtyä paikasta toiseen. Valitettavasti skuuttionnettomuudet ovat nykyään myös tavallisia kesäajan tapaturmia. Erityisesti kaatumiset ja erilaiset päävammat ovat tyypillisiä sähköpotkulaudan käyttöön liittyviä tapaturmia.
Jotta skuuttimatkat sujuvat turvallisesti, muista nämä asiat:
Ajoväylät. Sähköpotkulaudalla ajetaan pyörätiellä tai kaistalla, tai ajoradan reunassa, ei jalkakäytävillä.
Huomioi. Noudata liikennemerkkejä, huomioi aina muut kulkijat ja anna tietä suojatiellä.
Vauhti. Nopeus on hyvä sovittaa aina ympäristöön ja muihin kulkijoihin nähden sopivaksi.
Turvallisuus. Älä käytä samalla puhelinta. Älä ota kyytiin muita. Pysäköi fiksusti. Muista kypärä.
Trampoliinihyppijän ABC
Trampoliini on yksi yleisen kesäpihojen ilon aihe. Trampoliinin käyttämisessä kannattaa kuitenkin muistaa pari turvallisuusvinkkiä, joiden avulla voi helposti ennaltaehkäistä ikäviä vammoja. Yleisimpiä trampoliinin käyttöön liittyviä tapaturmia ovat ranne- ja kyynärpään murtumat sekä erilaiset venähdykset.
Turvallisuus. Ehjä suojaverkko ja pehmustetut reunat ehkäisevät tapaturmia. Myös puhdas ja kuiva trampoliini on mukavampi ja turvallisempi käyttää.
Hyppiminen. Vain yksi hyppii kerrallaan. Alkuvaiheessa niveltuet ja kypärä voivat olla tarpeen.
Tekniikka. Hyppytekniikka on hyvä ottaa haltuun heti alussa ja muistaa lähteä liikkeelle rauhallisesti, jotta keho ehtii tottua uuteen lajiin.
Pyöräilijän turvallisuusvinkit
Yleisimpiä polkupyöräilyyn liittyviä vammoja ovat erilaiset päävammat sekä yläraajoihin kohdistuvat vammat. Ajatpa sitten tavallisella tai sähköpolkupyörällä on aina syytä kiinnittää huomiota pariin seikkaan ennen pyöräilyä.
Kypärä. Muista uusia pyöräilykypärä 3–5 vuoden välein, koska kypärän suojauskyky heikkenee ajan myötä.
Huolto. Tarkista polkupyörän renkaat, ketjut, jarrut, heijastimet ja valot. Muista lukko.
Nopeus. Sovita pyöräilynopeus aina sopivaksi muihin kulkijoihin ja ympäristöön nähden. Varaa aikaa ja vältä kiirettä.
Vinkit juoksijalle ja suunnistajille
Usein juoksijan tapaturmat liittyvät rasitusmurtumiin, kaatumisiin ja nilkan nyrjähdyksiin. Oletpa aloittelija, aktiivisempi juoksija, maratoonari tai ultrajuoksija, on hyvä pitää mielessä muutama kultainen sääntö.
Määrä. Varsinkin alussa juoksuvammat johtuvat usein liian suuresta rasituksesta. Kasvata vauhtia ja juoksulenkkien pituutta asteittain kunnon kasvaessa.
Treeni. Harjoittele monipuolisesti, sillä hyvä lihaskunto tukee juoksemista ja auttaa kestämään kuormitusta. Treenaa myös muita lajeja.
Jaksaminen. Älä treenaa väsyneenä tai sairaana. Muista pitää huolta palautumisesta.
Joukkuelajeissa sattuu ja tapahtuu
Ulkokentät ovat täynnä jalkapallon, amerikkalaisen jalkapallon, pesäpallon, lentopallon, frisbeen, golfin sekä monien muiden lajien pelaajia. Yleisiä joukkuelajeihin liittyviä vammoja ovat erilaiset nyrjähdykset ja revähdykset. Muutaman helpon vinkin avulla voit ehkäistä vammoja ja nauttia liikunnasta koko kesän.
Suojavarusteet. Käytä lajille suositeltavia varusteita, esim. rannesuojia, niveltukia tai kypäriä.
Kehonhuolto. Muista lämmitellä kehoa ennen treeniä ja pitää huolta palautumisesta.
Juominen on kaiken a ja o
Usein helposti unohtuu perusasia eli nesteytys. Kesähelteillä ja rasituksessa riittävästä nesteytyksestä on tärkeää pitää huolta.
Vesi. Vesi on paras janojuoma. Juomapullo on näppärä kesäkaveri ja helppo pitää mukana. Myös elektrolyyttijuomat voivat olla hyödyllisiä erityisesti pitkäkestoisessa liikunnassa tai helteellä.
Ruoka. Jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina on hyvä syödä riittävästi vesipitoisia ruokia, esimerkiksi hedelmiä ja salaatteja.
Huolehdi. Erityisesti hellepäivinä on hyvä pitää huolta kaverista. Esimerkiksi lapset, vanhukset ja eläimet tarvitsevat hellekeleillä erityishuomiota.
Oletpa mökkimatkalla, festareilla tai muissa kesän eri tapahtumissa, muista että tapaturman sattuessa Mehiläisen tapaturmapäivystyksissä pääset hoitoon nopeasti ilman ajanvarausta. Päivystyksissämme voimme tehdä tarvittavat magneetti-, röntgen- ja ultraäänitutkimukset. Tutustu Mehiläisen tapaturmapäivystyksiin.
Blogin asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Peter Åström.