Mehiläisen toimitusjohtajan tervehdys 110-vuotisjuhlapäivänä

Blogi 18.5.2018

Mehiläinen juhlii tänään 6.11. 110-vuotista historiaansa osana suomalaista yhteiskuntaa.

Mehiläisen tarina sai alkunsa vuonna 1909, kun neljä yrittäjähenkistä lääkäriä päättivät perustaa Helsinkiin ensimmäisen suomenkielisen yksityissairaalaan. Nimi sairaalalle haettiin Kalevalasta, jossa Tuonelanvirran rannalle paikalle saapunut taruolento Mehiläinen - pyyteetön ja ahkera parantaja - haki luojan kammareista parantavaa mettä ja puhalsi eloa kuolemaisillaan olleeseen Lemminkäiseen. Ensimmäinen toimipiste rakennettiin Helsinkiin Huvilakadulle.

Mehiläisen tarinan käänteet ovat osa itsenäisen Suomen tarinaa. Esimerkiksi sisällissodan aikana Mehiläisestä haki turvaa tuleva presidentti P. E. Svinhufvud, joka piileskeli sairaalasängyn alla potilaaksi tekeytyen. Vuonna 1932 Mehiläinen muutti yhä nykyisin käytössä oleviin tiloihin Pohjoiselle Hesperiankadulle Helsingin Töölöön. Töölön tiloissa toimi toisen maailmansodan aikana Punaisen Ristin sotasairaala. Pian sodan jälkeen tuli voimaan sairausvakuutuslaki ja Mehiläinen käynnisti lääkäreiden yhteisvastaanotot. 1970-luvulla Mehiläinen aloitti työterveyshuollon palveluiden tuottamisen sekä palveluiden tarjoamisen julkiselle sektorille. Ensimmäiset yritysostot Mehiläinen teki 80-luvun alussa laajentuen Ympyrätaloon, Forumiin ja Vantaan Kielotielle. Lama runteli myös Mehiläistä yhtiön toiminnan supistuessa.

Valtakunnallinen laajentuminen käynnistyi 2000-luvun alkupuolella. Mehiläinen yhdistyi Turkulaisen Tohtoritalon kanssa, jonka jälkeen yritysostoja tehtiin ahkerasti eri puolilla maata. Yhtiö kasvoi ja kehittyi voimakkaasti. Ydinarvoiksi määriteltiin neljä arvoparia: Tieto ja Taito, Kasvu ja Kehitys, Yrittäjyys ja Kumppanuus sekä Vastuullisuus ja Välittäminen. Nämä ovat arvomme tänäkin päivänä.

Oma tieni kohtasi Mehiläisen kanssa vuonna 2014, viisi vuotta sitten. Tulin Mehiläiseen samaa reittiä kuin monet mehiläiset ennen minua ja minun jälkeeni – Mehiläinen osti Mediverkon, yrityksen, jossa olin töissä. Mehiläinen oli suuresti arvostamani yhtiö jo kauan ennen kuin kättelimme yrityskaupasta. Olen hyvin ylpeä tästä yrityksestä ja kaikista mehiläisistä. Suuri kiitos teille jokaiselle tekemästänne arvokkaasta työstä.

Mehiläinen tänään edustaa sitä samaa yrittäjähenkisyyttä ja asiakaslähtöistä kulttuuria, jotka olivat yhtiön neljän perustajalääkärin arvoina 110 vuotta sitten. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mehiläinen on noussut toimialansa markkinajohtajaksi sekä merkittäväksi osaksi suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Mehiläisen liikevaihto ylittää miljardi euroa ja yhtiön palveluksessa työskentelee yli 18 000 ammattilaista. Meille tärkeä voimavara ovat uskolliset ja tyytyväiset asiakkaat. Kiitos, että olemme saaneet palvella teitä ja olla luottamuksenne arvoisia. Teemme hartiavoimin töitä ollaksemme sitä myös seuraavat 110 vuotta. Mehiläisen laaja-alaiset palvelut ja yksiköt löytyvät jokaisesta maakunnasta ja suuresta osasta kuntia aina pienistä pitäjistä suuriin kaupunkeihin. Yhdessä rakennamme parempaa terveyttä ja hyvinvointia yhteiskuntaan.

Viimeisin iso uutinen Mehiläisen tarinassa julkistettiin 5.11., kun teimme ostotarjouksen Pihlajalinnan kaikkien osakkeiden lunastamisesta. Pihlajalinnan osaaminen ja palveluverkosto täydentävät erinomaisesti Mehiläistä ja uskomme yhdistymisen toteutuessaan tuovan hyötyjä niin asiakkaillemme ja henkilöstöllemme kuin koko Suomelle.

110 vuoden kunniakas historia ansaitsee tietysti kirkkaan tulevaisuuden. Alan edelläkävijänä panostamme kaikessa toiminnassamme laatuun, tiedon ja digitalisaation vaikuttavaan hyödyntämiseen sekä uusien palveluinnovaatioiden kehittämiseen. Seuraavaksi haluamme luoda terveyspalveluiden viennistä uuden tukijalan Suomelle. Terveydenhuollon tulevaisuus on digitaalinen ja tavoitteenamme on olla tällä saralla ei enempää eikä vähempää kuin maailmanluokan toimija.

Työtä siis riittää jatkossakin, mutta tänään on juhlan aika. Onnea Mehiläinen 110-vuotta.

- Janne-Olli Järvenpää, toimitusjohtaja