Leo-Pekka Tähti: Merkityksellistä yhteistyötä

Blogi 12.4.2021

Urheilijan on otettava huomioon monenlaisia asioita raivatessaan tietä kohti maailman huippua. Taustalla täytyy olla osaava tiimi, koska ilman osaavaa tiimiä menestyminen on mahdotonta. Sen lisäksi on otettava monenlaisia asioita huomioon niin arjessa kuin urheillessa. Näitä ovat mm. yhteistyökumppanit, ravinnon ja levon yhdistäminen sekä vapaa-ajan käyttö. Urheilija tarvitsee tuekseen myös huippuvalmentajan ja mahdollisesti myös psyykkisen valmentajan.

Itse olen kuulunut Urheilu Mehiläisen talliin viime syksystä lähtien. Yhteistyökuvio on ollut todella hedelmällistä ja se on myös osoittautunut erittäin tärkeäksi, sillä käytössäni ovat olleet kaikki lääketieteelliset palvelut, jotka olen kokenut tärkeiksi. Olen saanut käyttööni muun muassa hammaslääkäripalvelut ja nyt viimeksi kävin ravintoterapeutin puheilla, josta sain erittäin hyödyllisiä vinkkejä oman ruokavalioni parantamiseen sekä ravinnon kehittämiseen. Ravinto on aina tärkeä osa urheilijan elämää ja sitä ei voi koskaan korostaa liikaa. Sain hyviä vinkkejä muun muassa rasvojen hyödyllisyydestä päivittäisessä ravinnossa sekä ateriarytmin tärkeydestä.

Huippu-urheilija matkustaa myös paljon. Tällä hetkellä se on melko haastavaa koronaviruksen takia. Itse harjoittelen paljon Espanjan lämmössä ja se on minulle erittäin tärkeä asia. Näin ollen koronavirustestaus on ollut myös erittäin tärkeässä roolissa, jotta matkustaminen sujuu jouhevasti. Olen Suomessa antanut kaikki vaadittavat testit pääasiassa Porin Mehiläisen drive-in asemalla ja edelleen täytyy kehua kuinka hyvin ja nopeasti testaaminen on sujunut. Sujuva koronavirustestaus on ollut elinehto, jotta oma päivittäinen elämä sujuisi mahdollisimman normaalisti. Lukuisista koronavirustesteistä ja huolellisesta hygieniasta huolimatta sain itsekin koronavirustartunnan – onneksi tosin lievänä. Oireina olivat lievät flunssan oireet, pieni lämpö, maku- ja hajuaistin menetys sekä lievät hengenahdistukset. Harjoittelusta tuli kaiken kaikkiaan noin kolmen viikon tauko. Sairastumisen jälkeen kävin varmuuden vuoksi Mehiläisellä lääkärintarkastuksessa, jossa minulta tarkastettiin keuhkot, sydän ja veriarvot. Pian sen jälkeen sain luvan aloittaa kevyen harjoittelun.

Muilta osin koko harjoituskausi on ollut erinomainen. Olemme valmentajan kanssa panostaneet hieman aikaisempaa enemmän nopeusharjoitteluun. Esimerkiksi starttiharjoituksia sekä vastusvetoja on ollut tällä harjoituskaudella enemmän kuin aikaisemmin. Sen lisäksi taso myös neljänsadan metrin matkalla on ollut hyvää ja uskon, että se näkyy positiivisella tavalla tulevan kesän kilpailuissa. Myös välinepuolella tilanne on vakiintunut ja tarkoituksena on kilpailla samalla kelaustuolilla kuin viime kaudella. Kelaustuoliin on tehty pientä fiksausta, sillä viime kauden havainnot kertoivat, että kelausasento ei ollut täysin optimaalinen. Nyt asento on loksahtanut paikoilleen, eikä sillä tarvitse enää ensi kesänä vaivata päätään.

Kevättä alkaa olemaan vahvasti rinnassa ja kilpailukausi lähestyy. Aloitan kilpailemisen IPC Grand Prix -kilpailuissa Sveitsin Nottwilissä 14.–16.5. Kilpailemme Sveitsissä peräti kolmesti ja sieltä matkustamme melko nopeasti Puolaan, jossa näillä näkymin on ohjelmassa tämän kauden ensimmäiset arvokilpailut, kun kilpailemme yleisurheilun Euroopan mestaruuksista. Alkukesä tulee siis olemaan tiivis ja uskoakseni kaikki huipentuu Tokion paralympialaisiin elo-syyskuun vaihteessa.

Pysykää mukana ja seuratkaa Urheilu Mehiläisen urheilijoiden edesottamuksia!

Leo-Pekka