Susanna Saapunki: kohti vuorijuoksun maailmancup-kautta

Blogi 9.6.2022

Tervehdys täältä Italian vuorilta, jossa olen valmistautumassa muutaman viikon päästä alkavaan vuorijuoksun maailman cup kauteen. Aluksi pieni info vuorijuoksusta, koska monelle suomalaiselle se on aika tuntematon laji. Eihän meillä Suomessa ole vuoria.

Vuorijuoksu on kansainvälinen yleisurheiluliiton alainen laji. Maailmancupissa on 10–15 kilpailua vuodessa pääsääntöisesti Keski-Euroopassa. Kilpailumuotoja ovat: lyhyt jyrkkä ylämäki eli vertikaali, normaali ylämäkikilpailu 8–15 km ja normaalimatka (up and down) 10-20 km. Keski-Euroopan lisäksi Keniasta, Ugandasta, Amerikasta ja Iso-Britanniasta tulee kovia urheilijoita. Maailman cupin kilpailuissa edustetaan tiimiä ja EM/MM- kilpailuissa oman maan yleisurheiluliittoa. Minun tiimini on Scarpa, mikä on Italian yksi isoimmista jalkineyrityksistä. Tuotteina juoksukengät, kiipeilykengät, vuorikengät ja laskettelumonot. Meidän tiimissämme on tällä hetkellä 15 urheilijaa ympäri maailmaa. On todella mielenkiintoista työskennellä kansainvälisessä tiimissä. Jokaisessa maassa on omat tavat harjoitella ja esimerkiksi ruokailutottumukset voivat olla todella erilaiset. Tärkeä luottaa omaan toimivaan systeemiin, mutta samalla voi toisilta oppia myös paljon uutta.

Tällä hetkellä meidän kotimme sijaitsee täällä Italian vuorilla Bormion laskettelukeskuksen lähellä pienessä Valfurvan kylässä. Alue on meille todella tuttu, koska jo hiihdon maajoukkuevuosina asuimme mieheni kanssa täällä kesät. Harjoituskausi on sujunut hyvin suunnitelmien mukaan. Totta kai välillä on keikuttu kuormituksen kanssa nuoralla, mutta se kuuluu asiaan harjoituskaudella. Olosuhteet täällä on ollut koko talven juoksijan näkökulmasta todella mainiot. Lumi kävi maassa ehkä viitenä päivänä talvella, joten sulia vuoristopolkuja ja -teitä on riittänyt. Toki ilmastonmuutoksen kannalta tilanne ei ole tietenkään niin hyvä. Kyllä täällä 1400 metrin korkeudessa normaalisti pitäisi olla kunnon talvi. Nyt meillä on jo täysi kesä ja viimeisen viikon olemme saaneet nauttia yli +20 asteen lämpötiloista.

Terveystarkastuksissa kotona Rovaniemellä

Huhti-toukokuun vaihteessa kävin Suomessa kotona Rovaniemellä. Ohjelmassa oli erilaisia mattotestejä ja terveystarkastukset Rovaniemen Mehiläisessä. Olemme jo useamman vuoden tehneet yhteistyötä minun urheilulääkärini Joni Keisalan kanssa. Vaikka monen asian voi nykyään hoitaa etäyhteydellä, niin tärkeä myös päästä näkemään kasvotusten. Minulta katsottiin laajasti verikokeet ja EKG. Terveydenkin osalta kaikki näytti hyvältä ennen kauden alkua! Ainoastaan veriarvojen osalta oli huomattavissa pientä heiluntaa lajinvaihdon myötä. Juoksuharjoittelu vaikuttaa paljon enemmän veriarvoihin kuin hiihtoharjoittelu, koska iskuja tulee koko ajan enemmän. Tämä pitää siis ottaa jatkossa vielä tarkemmin huomioon. Kiitos myös Jussi Koponen mukavasta ja asiantuntevasta hammastarkastuksesta. Urheilijan olisi hyvä käydä hammastarkastuksessa kerran vuoteen. Monesti tämä kuitenkin meinaa unohtua. Varsinkin jos mitään kipuja tai oireita ei ilmene. Ylipäätään Mehiläisessä on aina kiva asioida, koska aikoja löytyy nopeasti ja henkilökunta on osaavaa ja ystävällisiä! Kiitos kaikille työntekijöille!

Suomen visiitin lopussa kävin myös juoksemassa SM-maastoissa Nakkilassa. Naisten 10 km:n matkalta tarttui mukaan ensimmäinen aikuisten SM-mitali yleisurheilun puolelta, kun sijoituksena oli kolmas sija. On mukava huomata kuinka myös sileän vauhti alkaa olla hyvällä mallilla. Meidän vuorijuoksijoiden harjoittelusta pääsääntöisesti 65 % tapahtuu vuorilla ja 35 % sileällä eli maantiellä, radalla tai hiekkatiellä. Minulla on pari pienempää kilpailua ohjelmassa ennen kuin maailmancup pyörähtää käyntiin 19.6. Portugalissa. Kauden pääkilpailut ovat EM-kilpailut 1.–3.7. La Palmalla ja marraskuun alussa MM-kilpailut Thaimaassa. Eli tiedossa on pitkä kausi!

Haluan toivottaa kaikille lukijoille kivaa kesää! Ollaan kuulolla!

-Susanna