Alppihiihtäjä Erika Pykäläinen: Aikaisena joululahjana paluu lumille

Blogi 17.12.2020

Kävin muutama päivä sitten Töölön Mehiläisessä kuvauksissa ja joukkueemme lääkärin Sikri Tukiaisen vastaanotolla. Sain kuulla hyviä uutisia nilkan luutumisesta, ja annoimme kipsille nyt kyytiä. Sain luvan liikkua vapaasti, ja tällä hetkellä ainoa rajoite on iskuttavassa treenissä, mikä tarkoittaa, että hyppyjä ja loikkia ei saa vielä tehdä. Nyt kävelen jo normaalisti, ja pikkuhiljaa alan myös juoksemaan.

Jalka tuntuu todella hyvältä aikaan nähden. On kova palo takaisin mäkeen ja halua löytyy, nyt vaan nimenomaan pitää olla malttia, ja muistaa se, mirä opin vuosi sitten palattuani takaisin edellisestä loukkaantumisesta. Sikrin arvio jalan kunnosta tällä hetkellä oli positiivinen, jalka on parantunut hyvin.

Viikonloppuna odottaakin kokeilu lumilla, vaikka kyse onkin vain parista laskusta ja helposta mäestä, en millään malta odottaa. Kun kipsi on niin äskettäin vasta otettu pois, on turha odottaa mitään mahdottomia laskun osalta. Aloitetaan rauhakseen ja varmasti vain pari laskua kerrallaan. Aikaisempi aikataulu nilkan paranemiseen oli, että jouluntienoilla jos pääsisi mäkeen olisi ihme. Joten odotuksiin nähden olen edellä aikataulussa, ja todella innoissani, että luutuminen on mennyt odotettua paremmin.

Treenit ovat kulkeneet hyvin loukkaantumisesta huolimatta. Voimatasot ovat pysyneet samana ja peruskunto on mennyt eteenpäin. Fysiikan harjoitteleminen kipsi jalassa ei ole ollut este, ja olen tehnyt selkeät suunnitelmat oman fysiikkaharjoitteluni suhteen. Mielikuvitusta on kyllä pitänyt olla, jotta harjoitukset ovat toteutuneet toivotulla tavalla. Hyvää ohjelmaa noudattaen, kaikki näyttäisi olevan mennyt hyvin perille. Eikä kuntoutukseen mene ylimääräistä aikaa palauttaakseen fyysisiä ominaisuuksia, sillä olen pystynyt ylläpitämään niitä hyvin alusta lähtien. Enää vain viimeistelyä vaille, niin saadaan jalkakin kuntoon.

Henkisellä puolella tosin on ollut enemmän töitä. Nyt voin pari kuukautta myöhemmin sanoa, että olen henkisesti todella paljon vahvempi ja peräti kokeneempi kuin ennen loukkaantumista. Tietysti kun näkee nilkan edistyvän, helpottaahan se henkisestikin.

Kilpailukaudesta on vaikea vielä sanoa mitään, kun en lumilla ole vielä käyty. Oma toive olisi päästä vielä tällä kaudella kisaradoille. Siihen pyrin, mutta en tee hätiköityjä päätöksiä. Lumille pääsy onkin odotettua parempi joululahja minulle.

Minun puolesta toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

- Erika