Helsinki Rockettes: Valmistautuminen MM-kotikisoihin – kauden odotetuin kisaviikko on täällä!

Blogi 18.5.2018

Suomessa maailmanmestaruuskilpailujen edustuspaikoista käydään kovaa taistoa neljän kovatasoisen seniorijoukkueen välillä, joista vain kaksi pääsee edustamaan Suomea. Rockettesin tavoitteena oli siis ensin lunastaa MM-edustuspaikka ja vasta sen jälkeen keskittyä kovatasoisiin maailmanmestaruuskilpailuihin. Onnistuimmekin saavuttamaan unelmoidun MM-kisapaikan voittamalla Suomen mestaruuden maaliskuussa.

Tänä vuonna MM-kisat ovat siitä erityiset, että ne kilpaillaan Suomessa, Helsingissä. Vaikka kilpailut ovatkin iso juttu, ovat ne toisaalta meille tutun arkiset. Kisaamme nimittäin kotihallissamme, ”Nordiksella”, jossa treenaamme viikoittain.

Aloitimme MM-kisoihin valmistautumisen jo kauden alkaessa keväällä 2018. Pohdimme silloin, millä tavoin olemme parhaassa mahdollisessa iskussa kauden loppupuolella, jolloin tärkeimmät kilpailut järjestetään. Valmistautuminen alkoi kesätreenien ja palautumisjaksojen suunnittelulla. Kesällä kohotettiin peruskestävyyttä rakentaen hyvää peruskuntopohjaa koko kaudeksi. Tällä kaudella pidimme myös pidemmän tauon jäältä jouluna, jolloin keskityimme fysiikkaharjoitteluun jään ulkopuolella.

Pitämällä kehostamme ja terveydestämme huolta koko kauden ajan, olemme rakentaneet hyvät edellytykset ollaksemme parhaimmillamme MM-kilpailussa. Vammoja ehkäisemme alku- ja loppuverryttelyn avulla ja tarvittaessa hakeudumme ajoissa hoitoon, oli kyseessä sitten mikä vamma tahansa. Palautumisen sekä kehonhuollon rooli on hyvin tärkeä suuren harjoitusmäärän keskellä. Venyttely, pilatesrullailu ja arkinen liikkuminen ovat meidän tapojamme palautua. Tärkeänä osana palautumista ja arjessa jaksamista ovat myös riittävä uni sekä monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Kaiken kiireen keskellä on myös hyvä muistaa rentoutua ja saada ajatukset pois kokonaan luistelusta esimerkiksi tapaamalla perhettä ja ystäviä ja tekemällä asioita, joista tulee hyvä fiilis.

Kotikisoihin asennoidumme samalla tavalla kuin muihinkin kisoihin, emmekä ota ylimääräisiä paineita siitä, että kilpailut ovat kotikentällä. Olemme kuitenkin huomioineet jo etukäteen useita asioita, jotka eroavat muista kilpailuista. Täydessä hallissa kannustus tulee olemaan paljon kovempaa kuin muissa kilpailuissa, joten olemme harjoituksissa opetelleet luistelemaan ilman musiikkia ja jatkamaan oikeaa ja yhteistä rytmiä liikkeessämme. Vanhat Rockettes-luistelijat ja -valmentajat ovat myös kertoneet meille kokemuksistaan aiemmista kotikisoista ja siten auttaneet henkisessä valmistautumisessa. Olemme esimerkiksi kuvitelleet harjoituksissa hallin täyteen ihmisiä ja tuntemaan fiiliksen, jolla on hyvä astua kisajäälle.

Kotikisoihin valmistautumisessa on se etu, että ei tarvitse huomioida matkustamista eikä siitä aiheutuvaa rasitusta. Säästymme aikaerolta ja muilta muuttuvilta tekijöiltä. Pyrimme kuitenkin saamaan mahdollisimman ideaalin ja todentuntuisen kilpailutilanteen: suljemme pois kaikki arkiset asiat ja yövymme hotellissa. Näin voimme keskittyä ainoastaan kilpailuun yhdessä rakkaan joukkueen kanssa. Meillä jokaisella on omat henkilökohtaiset kilpailurutiinimme ja joukkueella aina samat perinteet, joita noudatamme ennen jokaista kisaa. Kuuntelemme esimerkiksi kilpailumusiikin verryttelyssä ja kopissa juuri ennen h-hetkeä, laulamme tietyt samat laulut sekä huudamme joukkueemme omat kannustushuudot. Lisäksi saamme rutkasti voimaa ja kannustusta läheisiltämme sekä muilta kannattajiltamme, jotka saapuvat kisoihin suurin joukoin.

Kilpailuun valmistautuessa myös sponsoreilla on ollut tärkeä rooli: kuluneella viikolla meillä oli hyvä tilaisuus kysyä Urheilu Mehiläisen lääkäri Riina Komosen näkemyksiä mieltämme askarruttaviin kysymyksiin. Saimmekin hyviä neuvoja, joiden avulla voimme varmistaa olevamme huippukunnossa tärkeällä hetkellä. Lääkärin kanssa keskustelimme muun muassa kevätallergiasta ja sen lääkityksestä sekä doping-testistä ja sallituista sekä ei-sallituista lääkeaineista.


Haluamme toivottaa kaikille mukavaa MM-kisaviikkoa sekä energistä ja aurinkoista kevättä!

Nautitaan kisoista!

Terveisin
Isännän Otteella,
Helsinki Rockettes

Lue myös:

Rockettes: Henkinen hyvinvointi ja valmentautuminen