Rockettes: Henkinen hyvinvointi ja valmentautuminen

Blogi 29.3.2017

Henkinen hyvinvointi on valtavan laaja käsite. Siihen vaikuttaa kaikki ja se vaikuttaa kaikkeen, mitä elämässä teemme.

Henkinen hyvinvointi on tärkeä osa huippu-urheilijan päivittäistä jaksamista ja myös tärkeä avain menestykseen. Jotta voit olla parhaimmillasi treeneissä, kilpailutilanteessa, koulussa, töissä tai muilla elämän osa-alueilla, tulee sinun voida henkisesti hyvin. Henkistä hyvinvointia ei kuitenkaan aina ole niin helppo saavuttaa.

Rockettes valmennus ja henkinen hyvinvointi

Paineet ja fyysinen rasitus arjessa ovat varsinkin urheilijoilla jatkuvasti läsnä, joten meidän täytyy löytää ja keksiä keinoja, joilla henkinen hyvinvointi saadaan pysymään, välillä rankaltakin tuntuvassa arjessa, tasaisen hyvänä. Itseluottamus kumpuaa myös vahvasti henkisestä hyvinvoinnista ja itsevarmuus on erittäin tärkeää esimerkiksi kilpailutilanteessa, kun astutaan jäälle.

Pidä kiinni pienistä vapaahetkistä

On paljon erilaisia tapoja ylläpitää henkistä hyvinvointia. Erityisesti silloin, kuin arki tuntuu raskaalta, on tärkeää pitää kiinni arjen pienistä vapaahetkistä. Sellaisina hetkinä kannattaa antaa mielen levätä ja antaa itselleen lupa olla hetki tekemättä mitään. Voi oikein nauttia siitä, ettei tarvitse tehdä mitään. Edes vain hetken verran.

Rockettes

Aika perheen ja ystävien kanssa on erittäin tärkeää arjen keskellä. Välillä on hyvä irrottaa ajatukset hetkeksi kokonaan pois luistelusta ja tehdä jotain aivan muuta. Sen jälkeen on taas enemmän energiaa treenata kovempaa.

Usein saatetaan unohtaa, että esimerkiksi jatkuva sosiaalinen kanssakäyminen vie yksilöltä paljon energiaa ja voi tuntua hyvinkin uuvuttavalta. Jollekin se voi toki olla eräänlainen energianlähde.

Toiselle on tärkeä tehdä paljon kaikkea sosiaalista vapaa-ajalla, kun taas toiselle on tärkeää ottaa aikaa itselleen ja sosiaalisesta elämästä palautumiselle. Jokaisella meistä on näitä henkilökohtaisia keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen, jonka lisäksi käytämme tähän aikaa myös yhdessä.

Säännöllinen henkinen valmistautuminen on tärkeää

Meillä on joukkueen kesken epäsäännöllisen säännöllisesti henkistä valmentautumista siihen erikoistuneen valmentajan kanssa. Hänen kanssaan mietimme keinoja ja asioita, jotka edesauttaisivat sitä, että olisimme niin arjessa kuin kilpailuissa parhaimmillamme. Puhumme yhdessä hyvin monenlaisista asioista: kuten palautteen annosta ja vastaanottamisesta, kilpailujännityksestä, jaksamisesta ja palautumisesta, meditoinnista, unesta, ruuasta, kommunikoinnista, kannustamisesta sekä kaikesta muusta mikä tuntuu tärkeältä tai ajankohtaiselta.

Myös korkeanpaikan kilpailuihin valmistautuminen on yksi aihe, josta keskustelemme. Tämä aihe on nyt taas erityisen ajankohtainen, kun huhtikuussa Coloradossa järjestettävien muodostelmaluistelun MM-kilpailujen areena sijaitsee lähes kahden kilometrin korkeudessa

Rockettes henkinen hyvinvointi

Mentaalivalmentajamme seurassa voimme puhua mistä vaan, ja se onkin suuri rikkaus. Voimme keskustella mieltä painavista asioista tai siitä, kuinka hyvin meillä on mennyt, josta voimme saada vielä enemmän voimaa. Häneltä saamme ajatuksia ja keinoja, joilla voida paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Hänen avullaan avarramme ajattelutapojamme ja kehitämme uusia ajatus- ja toimintamalleja.

Läheisten tuki on tärkeää

Henkiseen hyvinvointiin vaikuttaa myös paljon ihmiset ympärillämme. Joukkueemme on meille tämän suhteen suuri voimavara. Monet joukkueestamme ovat luistelleet samojen ihmisten kanssa jo yli kymmenen vuotta, joten tunnemme toisemme melkein kuin omat sisaruksemme. Heiltä saamme voimaa ja tukea vaikeina aikoina, ja heidän kanssaan saamme jakaa elämän ja luistelun tuomat ilot.

Mikä olisikaan parempaa kuin saada kokea kaikki nämä mahtavat kokemukset kahdenkymmenen niin tärkeän ja läheisen ystävän kanssa? Huonoinakin päivinä viimeistään illan treeneissä tulee paremmalle tuulelle.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että mieli ja keho tarvitsevat välillä irtiottoa kaikesta ympärillä tapahtuvasta. Vie paljon energiaa olla 24 tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa maailman paras muodostelmaluistelija, välillä täytyy muistaa olla vain nuori nainen ja nauttia elämän pienistä asioista!

Rockettes valmennus

Blogitekstin ovat kirjoittaneet Rockettes-muodostelmaluistelujoukkueen nuoret naiset. Blogipostaus on osa Mehiläisen ja Rockettesin yhteistyötä ja kirjoitukset käsittelevät nuorille – ja erityisesti kilpaurheilun keskuudessa esiintyviä tärkeitä aiheita.

Neljä ensimmäistä blopipostauksen kuvaa ovat Christophe Delavillen kuvia ja viimeinen kuva on Rockettesin omasta kuva-arkistosta.

Lue myös aiempi Rockettes-muodostelmajoukkueen blogiteksti Mehiläisen blogissa!

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Facebookissa , Twitterissä  ja LinkedInissä !