Borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja on turha pelätä

Kaija Hartiala

Blogi 10.7.2018

Nyt jo aikuinen tyttäreni sai kaksivuotiaana rengasmaisen ihottuman poskeen. Elettiin vuotta 1983, jolloin borreliabakteeri vasta keksittiin Amerikassa, mutta Suomessa tauti oli tuntematon. Taisi olla onni, että hän sai seuraavana talvena keuhkokuumeen, johon määrätty antibioottikuuri vei pois myös borrelioosin. Ihottuma pysyi poskessa koko syksyn, neljän kuukauden ajan. Vasta myöhemmin oivalsin, että korvan takaa elokuussa poistettu punkki oli yhteydessä ihottumaan.

Olen työskennellyt punkkien aiheuttamien tautien parissa 1990-luvulta lähtien. Ollessani Turun yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkärinä hoidin kaikki lasten borrelioositapaukset. Tuona aikana opin tuntemaan taudin monenlaiset ilmenemismuodot.

Nyt olen 10 vuotta työskennellyt Mehiläisen lastenlääkärinä. Näin kesällä törmään punkkien aiheuttamiin vaivoihin viikoittain. Lasten borrelioosi on siinä mielessä helposti hoidettavissa, ettei bakteeri ole voinut olla lapsella vuosikausia. Tuore tauti on hyvin hoidettavissa antibiooteilla, ja lapsi paranee siitä täysin.

Punkit ovat hyvin litteitä ja kärsivällisiä olentoja. Ne kulkevat pitkin vaatteita ja etsivät saappaan reunan, josta luikahtavat iholle. Punkit hakeutuvat kehon suojaisiin kohtiin: päänahkaan, korvien taakse, napaan, taipeisiin ja pojilla kivesten iholle tai esinahkaan. Jos punkki on tarttunut kiinni lapsen ihoon, helpointa se on irrottaa muovisella punkinpoistajalla työntäen, jolloin punkki jää hahloon. Punkkipihdit ovat usein liian isoja työkaluja varsinkin pikkiriikkisille nymfipunkeille. Ison punkin voi toisaalta kiertää ihosta käsinkin. Jos imukärsä jää ihon sisälle, se ei haittaa, sillä borreliabakteeri elelee punkin takaruumiissa.

Aina ei edes huomata, että punkki on kesän aikana ollut lapsessa. Borrelioosin oireet, yleensä himmeä, rengasmainen tai tasaisen punoittava ihottuma, ilmestyy iholle hyvin myöhään punkin puremasta, siihen voi mennä jopa viikkoja. Ihottumaa kannattaa mennä näyttämään lääkärille, jos se ei häviä itsestään muutamassa päivässä. Loppukesällä vastaan tulee vakavampia borreliainfektioita, kuten kasvohermohalvauksia, aivokalvontulehduksia ja niveltulehduksia. Silloin punkin puremasta on kulunut jo aikaa.

On harmillista, kuinka paljon punkkeja ja borrelioosia dramatisoidaan mediassa. Monilla ihmisillä tuntuu olevan tautiin emotionaalisempi suhtautuminen kuin muihin infektiotauteihin, vaikka borrelioosi on infektio muiden joukossa. Tietenkin borrelioosi pitää hoitaa, mutta punkkeja ei kannata pelätä.

Olen taistellut punkkirokote-nimeä vastaan, sillä rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta, mutta ei borrelioosilta. Puutiaisaivokuume on erittäin harvinainen, mutta vakava tauti, joka voi lapsella aiheuttaa pysyviä kognitiivisia puutoksia. Rokote kannattaa ottaa, jos oleilee saaristoalueille.

Punkit eivät kiinnity kaikkiin ihmisiin, mutta toisista ne pitävät selvästi enemmän. Minä taidan olla herkullinen, sillä mukaani tarttuu aina metsästä punkkeja. Punkit ovat valitettavan tuttuja myös koko perheellemme. Meillä on mökki Turun saaristossa Norrskatassa, jossa on paljon borreliabakteeria kantavia punkkeja. Perheessämme on lapsilla tai lapsenlapsilla ollut ainakin viisi rengasihottumaa. Hiljattain tapasin myös pojan, jolla oli leirin aikana ollut 20 punkkia.

Punkkeja on aina ollut saaristossa. Vaikka niitä on nyt enemmän kuin aiemmin, ei niitä kannata pelätä. Kesällä pitää uskaltaa nauttia ulkoilusta. Iltaisin punkkitarkistuksesta voi tehdä perheen yhteisen, hauskan ohjelmanumeron. Taskulampun avulla paljastuu pieninkin punkki.

Blogitekstin kirjoittaja, lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala vastaanottaa lapsiasiakkaita Turun Kauppiaskadun Mehiläisessä.

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Twitterissä , Facebookissa  ja LinkedInnissä !

Lue lisää:

Punkin purema

Minun vastaanotollani ei kenenkään tarvitse pelätä

Lääkärikäynnillä lapsi on tähti

Hyvä lääkäri kuuntelee ja kuulee

Lapsi saa monipuolisesta urheilusta lahjaksi liikunnallisen elämäntavan

Luottamus rakentuu ensikohtaamisesta lähtien

Nuorikin voi rasittua liikaa - perheen pelisäännöistä apua

Lasten Mehiläinen

Milloin lapsen kanssa lääkäriin?