Lääkärin sympatia on perheen puolella

Blogi 7.11.2022

Osa vastaanotolle tulevien lasten vanhemmista vaikuttaa jännittyneiltä heti, kun he astuvat huoneeseen. Haluaisin sanoa heille, että te olette tämän lapsen vanhemmat ja juuri te tunnette hänet parhaiten. Jos vanhemmalla on olo, ettei lapsella ole kaikki hyvin, sitä ei kannata montaa yötä yksin miettien valvoa. Me lääkärit olemme täällä sitä varten, että meidän puoleemme voi kääntyä.

Sympatiani ovat aina lasten ja vanhempien puolella. Toivon, että pystymme muiden lääkärien kanssa vaikuttamaan siihen, että myös vanhemmat tulisivat luottavaisin ja avoimin mielin lääkäriin.

Vastaanotollani käyvistä lapsista noin puolella on astmaa tai allergiaa. Paljon käy myös pikkulapsia erilaisten vaivojen, kuten uneen tai syömiseen liittyvien haasteiden vuoksi. Lääkärintyön ohella tutkin lasten allergioita ja astmaa Turun yliopistossa, ja parhaat ajatukset tutkimukseen olenkin saanut kohtaamalla allergia- ja astmalapsia vastaanotoilla.

Kuunteleminen on tärkeintä

Vastaanoton alussa jää täytyy rikkoa jotenkin, ja itse teen sen höpöttämällä. En mene suoraan asiaan tai varsinkaan ala heti tutkia lasta, vaan jutustelen lapselle ikätasoisesti ja leikkien. Jos lasta ujostuttaa, hän voi olla vanhempien sylissä tai vaikka tuolin takana tarkkailemassa, kun minä juttelen vanhemmille. Kun olen hetken vain höpöttävä täti-ihminen, lapsi yleensä rentoutuu.

Lääkärinä joutuu joskus päättelemään, mikä on vanhempien todellinen pelko. Usein käy niin, että lapsi vanhempineen tulee vastaanotolle esimerkiksi vatsakipujen tai nuhan vuoksi, mutta kun asiaa käydään läpi, rivien välistä tulee ilmi, että oikeasti perheellä onkin pelko jostain vakavasta sairaudesta. On tärkeää päästä käsittelemään sitä oikeaa huolta, ja siksi lääkärinä kuunteleminen on kaiken A ja O.

Lääkärin työssä ei pärjää yksin, vaan työn tekemistä hyvin helpottavat hoitajat. Heidän ansiostaan perheiden vastaanottokäynnit sujuvat mutkattomasti ja esimerkiksi tutkimukset saa helposti varattua tai jopa tehtyä samalla käynnillä. Hoitajat ovat sitoutuneita ammattilaisia, jotka auttavat minua lääkärinä tekemään oman työni paremmin.

Ihanin palaute on kiitos

Olen innostuva tyyppi ja saan kiksejä siitä, kun lapsen vaiva on perattu, sille on löydetty nimi ja asia on hoidettu niin, että perhe on tyytyväinen. Ihanin palaute on tietysti sana kiitos, varsinkin kun se tulee pienen ihmisen suusta.

Itselläni on kaksi teini-ikäistä lasta. Vanhemmaksi tuleminen muutti elämässäni ihan kaiken, myös sen, miten teen työtäni. Nyt kun olen äiti, osaan samaistua perheiden tilanteisiin eri tavalla. Meidänkin perhe on käynyt ihan samalla tavalla läpi pikkulapsivaiheen uni- ja syömishaasteineen.

Lempimuumihahmoni?

Ehdottomasti Muumimamma, koska olen samanlainen huolehtija. Asuimme perheen kanssa 15 vuotta sitten Göteborgissa, ja siellä lastensairaalassa työskennellessäni sain suomenruotsalaisen aksenttini vuoksi lempinimeksenikin Muumimamma.

Blogitekstin kirjoittaja on lastentautien erikoislääkäri Minna Lukkarinen, jonka vastaanotto on Raision Mehiläisessä. Hän työskentelee myös tutkijana Turun yliopistossa.

Lisää aiheesta