Psykologin ja psykoterapeutin etävastaanotoilta helposti tukea ja apua

Etävastaanotto puhelimitse psykologin ja psykoterapeutin vastaanotolla

Blogi 28.4.2020

Poikkeuksellisissa olosuhteissa mielen hyvinvointi joutuu koetukselle. Tukea ja apua on onneksi saatavilla, ja psykologit toteuttavat vastaanottoja sekä videoyhteyden että puhelimen kautta fyysisten vastaanottojen lisäksi.

Etävastaanottojen määrä kasvanut poikkeustilanteen vuoksi

Etävastaanottoja on toteutettu jo vuosia, mutta niiden kysyntä moninkertaistui koronapandemian ja siitä johtuvien kotonapysymissuositusten johdosta. Etävastaanottoja voidaan toteuttaa videoyhteydellä tai puhelimitse asiakkaan toiveen mukaisesti.

Täällä Mehiläisessä huomaamme, että yhä useampi asiakas uskaltautuu kokeilemaan etävastaanottoa. Lisäksi kerran kokeiltuaan on valmis jatkamaan. Moni on yllättynyt siitä, kuinka toimiva etäyhteys onkaan. Perinteisesti on ajateltu, että hyvän vuorovaikutuksen rakentamiseksi ja vaikuttavuuden syntymiseksi tarvitaan samassa fyysisessä tilassa olemista.

Joillekin asiakkaille kynnys tulla etäkeskusteluun on matalampi kuin fyysisesti psykologin vastaanotolle. Erityisesti sosiaalisesti arkojen, ahdistuneiden ja niiden, joiden toimintakyky on heikentynyt, on helpompi ottaa ensiaskeleet psyykkiseen tukeen etäyhteyden kautta.

Psykologien vastaanotot ovat yleensä 45–60 minuutin pituisia. Olemme nyt avanneet myös uusia lyhempiä 30 minuutin vastaanottoja. Toki lyhyellä vastaanotolla ehtii aina hieman vähemmän, mutta tärkeintä on päästä alkuun ja ottaa ensi askel psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Ensiaskel on aina se tärkein askel.

Milloin psykologin tai psykoterapeutin vastaanotolle?

Psykologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun oma mieliala on matala tai olet omien ajatustesi tai tunteittesi kanssa solmussa. Psykologin kanssa on turvallista kartoittaa tilannetta, saat neuvoja ja ohjausta. Voitte yhdessä miettiä mahdollisia jatkopolkuja.

Saat psykologin tapaamisesta eniten irti, kun itselläsi on tavoite tapaamiselle – ja kerrot sen myös psykologille. Mitä paremmin olet jo etukäteen ehtinyt jäsentää tilannettasi, sitä helpompi sinun on se käydä läpi psykologin kanssa, ja sitä nopeammin pääsette kiinni asiaan ja hyödyt keskustelusta. Älä kuitenkaan oleta, että yhdellä kerralla tapahtuisi ihmeitä. Yleensä yhden solmun auettua muutkin solmut aukeavat helpommin.

Psykoterapeutti taas tarjoaa keskusteluun tai toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia. Sopivasta hoitomuodosta voi keskustella vastaanotolla esimerkiksi psykologin kanssa.

Onko tilanteita, mihin etävastaanotto ei sovi?

Samassa tilassa ollessamme pystymme herkemmin aistimaan toistemme tunteita, mikä auttaa terapeuttisessa työskentelyssä. Fyysinen yhdessäolo mahdollistaa myös paremmin toiminnalliset harjoitteet ja kehoterapeuttisen työskentelyn. Mutta juuri konsultatiiviseen tukeen etäyhteys on mainio.

Miten psykologin ja psykoterapeutin etävastaanotto toimii?

Kun tulet psykologin tai psykoterapeutin etävastaanotolle, etsi itsellesi rauhallinen paikka, jossa voit keskittyä omiin asioihisi. Kotoa käsin tätä voi joskus olla hankala toteuttaa, mutta tässäkään ei kannata tavoitella täydellistä vaan riittävän rauhallista ympäristöä.

Asiakkaamme ovat olleet kekseliäitä, ja ovat käyneet keskusteluita ulkona kävellessään, autossa tai puiston penkillä. Tällöin toki ollaan enemmän äänen varassa. Jos käytössä on videoyhteys, äänen lisäksi voidaan myös tutkia toistemme kasvoja tai jakaa havainnollistavaa materiaaleja ja tehtäviä.

Mielen hyvinvoinnista puhuttaessa on oleellista tietää kaksi asiaa:

  1. jokaisella on välillä haasteita oman mielensä hyvinvoinnin kanssa
  2. mielen hyvinvointiin voi vaikuttaa.

Tärkeintä on, ettet jää yksin murehtimaan, vaan avaat keskusteluyhteyden asiantuntijan kanssa, ja siitä se sitten lähtee!

Blogitekstin on kirjoittanut Mehiläisen psykologi, psykoterapeutti Maaret von Wright.

Miten varaat ajan etävastaanotolle?

Ajanvaraus psykologin (tai psykoterapeutin) etävastaanotolle onnistuu joko verkkoajanvarauksessa tai soittamalla asiakaspalveluun numeroon 010 414 00 (0,084 €/min)* (avoinna 24/7). Blogissa mainittuja, lyhyitä 30 min psykologin aikoja pääset varaamaan asiakaspalvelustamme puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) tai laittamalla viestiä verkkoajanvarauksemme chatissa.

*Soitto numeroon 010 414 00 (0,084 €/min) maksaa 0,084 €/minuutti. Soitto muihin 010-alkuisiin numeroihin maksaa 0,835 €/puhelu + 0,1669 e/min.