Psykoterapeutti

Psykoterapeutti on terveysalan suojattu ammattinimike psykoterapiahoitoa antavalle ammattilaiselle. Psykoterapeutin koulutukseen pääsy edellyttää soveltuvaa pohjakoulutusta, ja psykoterapeutti voi olla taustaltaan esimerkiksi psykologi tai erityissairaanhoitaja.

Psykoterapeutti tarjoaa keskusteluun tai toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia. Tarkoitus on tukea itseymmärrystä, käsitellä vaikeita tunteita, kehittää taitoja ratkaista vaikeita tilanteita tai muuttaa ajatus- ja toimintamalleja.

Milloin psykoterapeutille?

Psykoterapeutille kannattaa hakeutua, jos kärsii mielenterveyden ongelmista tai haluaa apua tunteiden tai raskaan elämäntilanteen käsittelyyn.

Psykoterapiaan voi halutessaan hakeutua omakustanteisesti koska tahansa. Psykoterapiaan voi kuitenkin tietyin ehdoin saada tukea esimerkiksi Kelasta, työnantajalta, eläkevakuutusyhtiöstä tai sairaskuluvakuutuksesta.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Ensikäynnillä psykoterapeutti haluaa kuulla tulijan elämäntilanteesta, tunteista tai toimintamalleista, joihin hän kaipaa apua. Terapian tavoitteet määritellään yhdessä. Mitä lyhyempi terapia on, sitä rajatummin keskitytään sovittuihin teemoihin.

Lyhytterapia voi kestää esimerkiksi 10–20 käyntikertaa. Pidempi kuntoutuspsykoterapia kestää yleensä 1–3 vuotta.

Psykoterapian eri muodot

Psykoterapeuttisia suuntauksia on erilaisia: psykoterapeutti voi olla suuntautunut esimerkiksi kognitiiviseen, ratkaisukeskeiseen tai psykodynaamiseen psykoterapiaan tai kehopsykoterapiaan. Sopivasta hoitomuodosta voi keskustella vastaanotolla esimerkiksi psykologin tai psykiatrin kanssa.

Varaa aika Mehiläisen psykoterapeutille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00*.

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin psykoterapeutteihin.