Psykoterapeutti

Psykoterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, jolla on psykoterapeutin lisäkoulutus. Psykoterapeutti on suojattu ammattinimike. Psykoterapeutin koulutus edellyttää soveltuvaa terveydenhuollon pohjakoulutusta ja aikaisempaa riittävää kliinistä työkokemusta. Psykoterapeutti voi olla taustaltaan esimerkiksi psykologi, sairaanhoitaja tai lääkäri.

Psykoterapeutti tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia ja joustavuutta. Psykoterapian tavoitteena on lisätä itseymmärrystä, auttaa käsittelemään ja ymmärtämään vaikeita tunteita, vahvistaa toimijuutta haastavissa elämäntilanteissa ja muuttaa itselle haitallisia ajatus- ja toimintamalleja. On tärkeää, että psykoterapeutin kanssa muodostuu hyvä vuorovaikutussuhde, jossa vastaanotolle tuleva tuntee olevansa kuultu ja turvassa.

Tutustu psykoterapeutteihimme ja varaa aika

Lue myös: Psykoterapia

Milloin psykoterapeutille?

Psykoterapeutille kannattaa hakeutua mahdollisimman varhain ja matalalla kynnyksellä, jos kokee kuormitusta, kärsii uniongelmista, on ahdistunut ja jaksamaton tai kaipaa apua raskaan elämäntilanteen käsittelyyn. Mitä varhaisemmassa vaiheessa psyykkiset oireet tunnistetaan ja mitä nopeammin niihin saa terapeuttista apua, sitä parempi on toipumisennuste. Psykoterapiaa ajatellaan usein pitkänä, vuosia kestävänä hoitosuhteena, vaikka myös lyhyt, esimerkiksi 5 tai 20 kerran psykoterapeuttinen interventio voi olla oikein ajoitettuna tehokas ja riittävä hoitomuoto.

Psykoterapiaan voi halutessaan hakeutua omakustanteisesti koska tahansa. Psykoterapiaan voi lisäksi tietyin ehdoin saada tukea esimerkiksi Kelasta, työnantajalta tai sairaskuluvakuutuksesta.

Mielenterveyden ammattilainen on tukena arvioimassa, mikä psykoterapian muoto on asiakkaalle juuri sillä hetkellä toimivin. Sopivasta terapiasuuntauksesta ja psykoterapeutin valinnasta voi keskustella vastaanotolla esimerkiksi psykologin tai psykiatrin kanssa tai mielen neuvontakäynnillä yhdessä mielenterveyden asiantuntijan kanssa.

Tutustu verkkosivuillamme Mehiläisen psykoterapeutteihin. Jokainen psykoterapeutti kertoo omilla sivuillaan tarkemmin osaamisestaan ja siitä, millaiseen psykoterapiapalveluun ja viitekehykseen he ovat erikoistuneet. Myös asiakaspalvelumme ajanvarauksen chatissa  tai puhelimessa 010 414 00 (0,084 €/min) auttaa sinua löytämään sopivan asiantuntijan.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Riikka Aalto
LL, Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.8
Kaija Aho Eerola
LT,psykiatrian EL,psykoterap.koul.erityispätevyys
Fabio Goderecci
Psykiatrian el, psykoterapeutti, TEO
Antero Heikkilä
Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 42