Kannattaako enää tavoitella varmaa ja vakaata?

Blogi 8.9.2020

Varma ja vakaa työura oli monelle työntekijälle tavoite aiempina vuosikymmeninä ja moni sille uralle myös pääsi. Nykyisin työelämässä varmaa on lähinnä jatkuva muutos, joka on tullut jäädäkseen. Yhden työpaikan taktiikalla tuskin kukaan meistä enää saavuttaa vanhuuseläkeikää.

Kuluva, hyvin poikkeuksellinen vuosi, on lisännyt entisestään työelämän muutoksia. Epävarmuus on kasvanut ja usealla työpaikalla on jouduttu lomauttamaan tai jopa irtisanomaan työntekijöitä. Moni työvoimavaltainen ala hiljeni keväällä kuin yhdessä yössä.

Muutoksessa myös mahdollisuus

Työelämän muutostilanteet voivat tarjota myös mahdollisuuden aivan uusiin tehtäviin tai jopa kokonaan uuteen ammattiin. Hetken pysähdys tarkastelemaan omaa tähänastista työuraasi voi auttaa suunnittelussa eteenpäin. Löytyykö uraltasi mitään yhtäläisyyksiä työelämään liittyvien toiveidesi ja toteutuneen ammatinvalinnan välillä?

Jos tuntuu siltä, että nyt olisi uusien haasteiden aika, mieti miten siirto uudelle uralle onnistuisi. Olisiko aika päivittää osaamista sopivan koulutuksen tai kurssin avulla? Koulutustarjonta lisääntyy jatkuvasti, monet tutkinnot voi opiskella monimuoto-opintoina jopa kokopäivätyön ohessa. Avoimia työpaikkoja löytyy netin työnhakukanavista, sosiaalisesta mediasta, verkostojen sekä tuttavien kautta ja joskus vain olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mitä useampaa keinoa käytät, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on löytää juuri se sinulle sopiva työ.

Jos suunnitelmat eivät etene, apua on tarjolla

Jos työelämän suunnitelmat eivät etene hyvistä aikeista huolimatta, apua on tarjolla. Mehiläisen työvalmentajat ovat käytettävissä työelämän muutostilanteissa, esimerkiksi ammatillisen suunnitelman laatimisen tukena tai apuna tilanteissa, joissa nykyisessä työssä jatkaminen on uhattuna terveydellisistä syistä.

Mehiläisen työvalmentajat ovat työelämän, koulutusjärjestelmän ja sosiaalivakuutuksen osaajia. Tapaamisilla työvalmentajan kanssa kartoitetaan esimerkiksi koulutusvaihtoehtoja, työnhakuun liittyviä asioita, toimeentulovaihtoehtoja ja sosiaalietuuksiin liittyviä kiemuroita. Saat konkreettista ohjausta ja neuvontaa työurallasi etenemiseen. Työvalmentajat toimivat Mehiläisen Työelämäpalveluiden toimipisteissä ympäri Suomen.

Minulla on käynyt työvalmentajan vastaanotolla esimerkiksi työntekijä, joka joutui YT-neuvotteluiden lopputuloksena vaihtamaan työpaikkaa ja sai samalla tilaisuuden miettiä tarkemmin työuraansa. Yhteisten tapaamisten jälkeen kyseinen henkilö päätti hakeutua uudelle alalle koulutuksen kautta ja on nyt toiminut uudessa ammatissa tyytyväisenä uran vaihtoon.

Toinen esimerkki on työntekijä, jonka työkyky omaan työhönsä on alentunut pidempiaikaisten selkäoireiden vuoksi. Omassa, fyysisesti raskaassa, työssä jatkaminen ei ollut enää mahdollista ja työvalmentajan tapaamisten jälkeen päädyttiin hakemaan ammatillista kuntoutusta työeläkeyhtiöstä. Työeläkeyhtiö myönsi ammatillisen kuntoutuksen ja työntekijä jatkoi Mehiläisen työvalmentajan avulla ammatillisen kuntoutuksen prosessia. Kyseinen henkilö päätyi uusiin, kevyempiin työtehtäviin, joissa pystyy jatkamaan selkäoireista huolimatta.

Työvalmentajan tapaamiselle pääsee oman työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan lähetteellä.

Kirjoittajana toimi Jonna Hyvärinen
Työvalmentaja, Mehiläinen Työvalmennuspalvelut