20 vuotta tuloksekasta lapsettomuuden hoitoa Lappeenrannassa

Blogi 10.9.2018

Nykyisen Felicitas Mehiläinen Lappeenrannan tarina alkoi yrityskaupan myötä vuonna 1999, kun osakkeiden enemmistöosuus Fermedi Oy:stä ostettiin. Klinikan nimi muuttui Felicitakseen, ja vuodesta 2012 olemme olleet Felicitas Mehiläinen. Pienellä kuuden hengen* tiimillämme on pitkä yhteinen historia – kokemusta lapsettomuuden hoidosta on kertynyt yhteenlaskettuna jo yli 80 vuotta!

Toimintaympäristömme on kokenut muutamia suuria muutoksia 20 toimintavuotemme aikana, esimerkiksi maailmanpolitiikan vaikutukset Venäjän taloustilanteen kautta venäläisiin asiakkaisiimme, maakuntamme syntyvyyden jyrkkä lasku, hoitomenetelmien huima kehittyminen ja lainsäädännön muutokset. Vaikka arkemme ja maailma ovat muuttuneet, klinikkamme työnlaatu on pysynyt korkealla ja työyhteisömme toiminta sujuvana.

Luottamus ja samanlainen arvopohja yhdistävät

Samanlaiset arvot ovat sitoneet työyhteisömme tiiviiksi ja toimivaksi lapsettomuuden asiantuntijoiden tiimiksi. Kun luotamme toisiimme, osaamme tarvittaessa tuoda esiin myös poikkeavia näkemyksiä, joita työmme eettinen puoli aika ajoin edellyttää. Eettinen pohdinta ja eteläkarjalainen ”sana on vapaa” -tyyli sekoittuvat sujuvasti yhteisissä palavereissamme. Poikkeuksetta päädymme keskusteluissamme kuitenkin aina sellaiseen lopputulemaan, jonka takana me kaikki voimme seistä.

Moniammatillinen tiimi on sanahirviö ja klisee, mutta se kuvaa hyvin meidän työyhteisömme todellisuutta. Jokaisella on oman koulutustaustansa mukainen vastuualue ja osaamisensa klinikalla, mutta myös ymmärrystä toisten aihealueista.

Pieni Lappeenrannan lapsettomuusklinikkamme on toiminut koko ajan tiiviissä yhteistyössä Mehiläinen Felicitas Helsingin klinikan kanssa. Vuonna 2017 kollegoiden verkosto kasvoi, kun Mehiläisen lapsettomuustutkimusten ja hedelmöityshoitojen toiminta laajentui myös Turkuun ja Ouluun. Ajatustenvaihto kollegoiden kanssa ja työskentely eri toimipisteissämme avartavat mieltä ja opettavat uutta – vielä monen työkokemusvuoden jälkeenkin. Kun lisäksi käymme ahkerasti koulutuksissa, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, pysymme mukana alan kehityksessä emmekä jämähdä paikoillemme.

Lapsettomuustutkimuksissa ja -hoidoissa asiakas on aina tärkein

Asiakas on meille Felicitaksessa ykkönen. Hoitovalinnoissa mietimme aina ensisijaisesti syntymättömän lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia. Vuosien saatossa olemme saaneet olla mukana satojen pienokaisten elämän alkutaipaleella.

Erityisen ylpeitä voimme olla erinomaisista hoitotuloksistamme pakastealkiosiirtojen osalta. Onnistunut pakastealkiosiirto edellyttää huolella valittua hoitomuotoa, potilaan ohjausta ja toimivaa laboratoriota, jossa alkion valinta ja pakastusmenetelmä onnistuvat. Lisäksi vuoropuhelun eri ammattiryhmien välillä on toimittava mutkattomasti. Asiakkailtamme saamme jatkuvasti kiitosta klinikan kiireettömästä ilmapiiristä ja yksilöllisestä hoidosta. Lisäksi venäjänkieliset asiakkaamme arvostavat omalla äidinkielellään saamaansa hoitoa.

Olemme myös iloisia siitä, että auttamishaluisia munasolunluovuttajia on lähialueilta löytynyt hyvin, minkä ansiosta voimme tarjota luovutushoitoja ilman pitkiä jonoja. Tästä sydämellinen kiitos ihanille luovuttajillemme!

Tärkeää työtä suurella sydämellä

Viettäessämme 20-vuotisjuhlavuottamme olemme pieni, mutta erittäin kokenut ja luotettava lapsettomuusklinikka. Tarjoamme alkiodiagnostiikkaa lukuun ottamatta kaikki lapsettomuusklinikan palvelut niin kaakkoissuomalaisille kuin kauempaakin tuleville asiakkaillemme.

Teemme työtä suurella sydämellä. Työmme päämäärä on lapsi ja useimmiten tämä toivottu lopputulos myös saavutetaan. Koskettavia palautteita ovat kuitenkin myös kiittävät viestit niiltä asiakkailta, joilla hoidot eivät koskaan johtaneet lapsen syntymään. Valitettavasti aina ei ole mahdollista auttaa luontoa onnistumaan, vaikka kuinka yritämmekin. Kun asiakas tällaisessakin tilanteessa kiittää hyvästä hoidosta, olemme onnistuneet työssämme.

Blogitekstin kirjoittaja on IVF-biologi Paula Pusenius, joka on työskennellyt Felicitas Mehiläinen Lappeenrannassa vuodesta 2002 lähtien.

*Kuvassa on seitsemän henkilöä, mutta blogin kirjoitushetkellä Felicitas Lappeenrannan tiimissä työskentelee kuusi henkilöä.