Polven tekonivelleikkaus antaa takaisin aktiivisen ja kivuttoman arjen

Blogi 31.10.2020

Oman työurani aikana on tapahtunut valtava muutos polven ja lonkan kulumasairauksien hoidossa. Vielä 1990-luvulla polven nivelrikon vuoksi joutui työkyvyttömyyseläkkeelle, kun nyt polven tekonivelleikkauksen ja siihen liittyvän kuntoutuksen jälkeen potilaalla on täydet mahdollisuudet säilyttää työkyky liki kaikissa työtehtävissä. Polven tekonivelleikkaus antaa takaisin aktiivisen ja kivuttoman arjen.

Työssäni ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä keskityn alaraajojen kulumasairauksien hoitoon sekä lonkan ja polven tekonivelleikkauksiin. Ortopedia ja traumatologia kiinnostavat minua erityisesti kirurgian erikoisaloina, koska ne eivät ole pelkkää leikkaamista, vaan niissä joutuu pohtimaan tarkkaan, missä vaiheessa ja millä tavalla potilasta kannattaa hoitaa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Vastaanotolleni saapuvalla potilaalla on yleensä ollut nivelvaivoja jo kuukausia tai jopa vuosia. Leposärky saattaa viedä yöunet, kävelyssä jokainen askel voi sattua ja yleinen arjen toimintakyky on heikentynyt. Usein potilas on jo itse tietoinen polven nivelrikosta, mutta miettii, onko vielä aika tekonivelleikkaukselle. Nivelrikon hoito on sairauden alkuvaiheessa aina ei-leikkauksellista. Oireiden edetessä lääkäri arvioi yksilöllisesti leikkaustarpeen, jotta potilaan elämäntilanne, nivelrikon etenemisennuste ja muut sairaudet voidaan ottaa huomioon.

Alaraajojen tekonivelkirurgiassa näkee herkästi työnsä tulokset ja lääkärillä on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa potilaan toipumiseen. On hienoa nähdä, kun potilaan toimintakyky palautuu leikkauksen jälkeen. Potilas pystyy olemaan arjessa liikunnallisesti aktiivinen ja harrastamaan terveysliikuntaa monipuolisesti kävelystä ja pyöräilystä vesiliikuntaan, murtomaahiihtoon, tanssiin ja golfiin. Potilaalla itsellään on iso rooli omassa hoidossaan ja toipumisessaan ja hänet on tärkeä saada sitoutumaan siihen. Kaikkein merkittävin kiitos onkin potilaalta saatu palaute, kun hän kokee saaneensa sen, mitä odotti.

Polven tekonivelleikkaus on suuri operaatio ja se toteutetaan aina avoleikkauksena. Teknisesti leikkaus on rutiinitoimenpide, joka kestää vain reilun tunnin, mutta siitä toipuminen on pitkä ja hidas prosessi. Työ- ja toimintakyky palautuvat pääosin kahdessa kuukaudessa, mutta lihasten toipuminen jatkuu vuoteen asti. Leikkauksen jälkihoito ja potilaan tapaaminen kontrolleissa ovat tärkeä osa tekonivelleikkausta. Näin pystytään yksilöllisesti varmistamaan, että potilas toipuu ja polvea voi käyttää taas normaalisti.

Blogitekstin kirjoittaja on Mehiläisen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, Hannu Lähteenmäki.

Lisää aiheesta