Terveisiä Mehiläisen geriatrialta

Blogi 22.12.2022

Se alkaa vuosi 2022 lähennellä loppuaan. Taaksepäin katsottuna vuosi on ollut jälleen kiireinen. Niin kuin varmaan aina. Joka vuosi.

Alkuvuodesta elettiin historian suurinta COVID-myllerrystä geriatrian kentällä. Yksi palvelutalo toisensa jälkeen päätyi COVID:n taistelutantereeksi. Samaan aikaan TV:ssä puhuttiin rajoitusten höllentämisestä, viruksen lieventymisestä ja kuolleisuuden dramaattisesta vähentymisestä, vaikka todellisuus näytti omaan silmään hieman toiselta. Tuota tammikuuta edeltäen iäkkäiden hoivapalveluissa COVID-potilaita oli ollut yksittäisiä, eikä palvelutalojen epidemioita oikeastaan ollenkaan.

Ennen tuota alkuvuotta en ollut hoitanut työssäni kertaakaan COVID-infektioon kuolevaa potilasta enkä kirjoittanut kuolintodistusta koodille U07. Tammikuun lopun jälkeen muutamien kuukausien ajan tuntui, että on vain COVID ja eristys ja koodi U07. Kuolleisuutta oli paljon. Geriatrina en voi olla pohtimatta, miten olisi käynyt, jos palvelutalojen tautiryppäät olisivat ajoittuneet siihen aikaan, kun rokotteita ei vielä ollut ja valtaviruksena oli joku Omikronin edeltäjistä. Millaiseksi tilanne olisi eskaloitunut? Onneksi nyt oli jo rokotteet.

Kesä hiljensi COVID:n ja kesästä sai kyllä nauttia. Taas. Grillimakkaraa hoivakodin pihalla. Iloisia iäkkäitä omaisineen. Aurinkoa ja sellaistakin kuin loma. Mikäs sen parempaa.

Syksyn myötä alettiin palailla hieman lähemmäksi tavanomaista. Ja taas siihen todellisuuteen, että mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Koko syksyn tuutin täydeltä on puhuttu hyvinvointialueista ja tehty paljon suunnitelmia. Lääkäripalveluiden järjestäminen on puhuttanut, mutta päätöksiä jatkosta pidemmälle ajalle on toistaiseksi kuultu vähän. Itse pyrin luottamaan siihen, että jatkon tavoitteet ovat hyvinvointialueilla samat kuin aiemmin kuntakohtaisessa näkemyksessä: tuottaa geriatriset palvelut asukkaiden kotiin ja palvelutaloihin kuten tähänkin asti. Tässä toiminnassa on varmasti oma paikkansa edelleen myös Mehiläisellä. Tässä saattaa olla myös kasvun mahdollisuus.

Tästä on hyvä jatkaa. Nyt uutta vuotta kohti.

Kirjoittaja Minna Pellikka toimii Mehiläisen Terveyspalveluiden vastuugeriatrina.