Voivatko sydänsurut sairastuttaa?

Blogi 29.5.2017

Vahvat tunteet, kuten sydänsurut, vaikuttavat mielen lisäksi myös kehoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jokainen ero on erilainen; koemme sydänsurut hyvinkin yksilöllisesti ja on vaikea ennakoida, miten rakkaudenmenetys vaikuttaa meihin.

Sydänsurut saavat elimistön käymään ylikierroksilla

Osalle rakkauden menettäminen ja parisuhteen päättyminen voivat aiheuttaa voimakkaita vieroitusoireita. Usein vieroitusoireet ovat voimakkaampia silloin, kun ero tapahtuu rakkaushuuman huipulla tai tulee meille yllätyksenä.

Erokriisin keskellä saattaa tuntua siltä, ettei yksinkertaisesti pärjää ilman vanhaa suhdetta. Elimistö käy ylikierroksilla ja ajatukset keskittyvät vain yhteen asiaan: menetettyyn rakkauteen. Pahimmassa tapauksessa kaikki ympärillä muistuttaa entisestä kumppanista.

Sydänsurujen keskellä usein vaikeinta on epätietoisuuden tunne. Miksi tämä tapahtui? Jos erolla ei ole selkeää syytä, siitä ylipääseminen voi pitkittyä.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Erotilanteessa elimistömme kortisoli- ja dopamiinitasot ovat usein koholla. Kehomme pyrkii näiden hormonien avulla voittamaan menetetyn rakkauden takaisin. Kun eronnut sitten lopulta ymmärtää, ettei paluuta entiseen ole, hormonitasot usein laskevat ja alakulo iskee.

Koholla olevat stressihormonitasot sekä läheisyyden puutteesta johtuva oksitosiinitasojen lasku voivat aiheuttaa meissä levottomuutta ja huonontaa unenlaatua. Tämä lisää kuormitustilaa entisestään ja saattaa ilmetä erilaisina kiputiloina. Usein vanhat vammat ja kulumat alkavatkin oireilla juuri sydänsurujen keskellä.

Lempeä suhtautuminen on tärkeää

Sydänsuruista parantuminen vaatii aina aikaa ja kiputilat ovat osa paranemisprosessia. Sydänsuruista selviytymiseen voi napata hyviä vinkkejä työuupumuksen hoidosta. Kriisin keskellä on hyvä pysähtyä ja miettiä, mistä muualta voisit saada onnellisuuskemikaaleja ja lisätä omaa hyvinvointiasi.

Merkityksellinen työ, harrastukset ja ystävät ovat usein avainasemassa paranemisessa. Palauttavalla liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla pystymme lievittämään oireita ja tukemaan parantumista.

Muista, että sydänsuruista voi olla myös hyötyä. Sydänsurut ovat mahdollisuus kasvuun ja kehittymiseen – jonkin uuden alkuun.

Blogitekstin on kirjoittanut yleislääkäri Emilia Vuorisalmi, joka kannustaa tarvittaessa pysähtymään ja keskittämään ajatukset energisoiviin asioihin.

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Twitterissä , Facebookissa  ja LinkedInissä !