Helsinki Rockettes: Joukkueurheilija kisaa myös viruksia ja pöpöjä vastaan

Blogi 18.5.2018

Täysillä treenaamisen yksi tärkeimmistä edellytyksistä on hyvä terveys. Vaikka olisikin kyse pienestä flunssasta tai loukkaantumisesta, vie se aina keskittymisen pois treenaamisesta ja pakottaa joskus jopa jättämään treenit kokonaan väliin.

Joukkueurheilussa, ja etenkin meidän lajissamme, muodostelmaluistelussa jokainen luistelija on tärkeä, minkä takia yhden luistelijan poissaololla vaikuttaa ei vain sairastajaan itseensä, vaan myös koko joukkueen treenaamiseen. Jokaisella meillä on oma roolimme ja paikkamme ohjelmassa sekä joukkueessa ja niiden muuttaminen on välillä haastavaa. Siksi kannattaa panostaa asioihin, joilla saamme maksimoitua terveiden treenipäivien määrän ja siten paremmat edellytykset kehittymiseen ja kilpailuissa menestymiseen.

Joukkueessa ja etenkin muodostelmaluistelussa virukset ja bakteerit tarttuvat helposti, sillä treeneissä ollaan välittömässä kontaktissa joukkuelaisten kanssa. On hyvin tärkeää, että kipeänä malttaa olla pois treeneistä ja levätä; tällöin ei tartuta muita joukkuekavereita, ja tauti menee nopeammin ohi. Puolikuntoisena treenaaminen altistaa monille jälkitaudeille ja flunssakierteelle. Varsinkin, kun treenaamme ja hengästymme kylmässä jäähallissa, on pitkittyvien hengitystieinfektioiden riski suuri, mikäli treeneihin palaa liian aikaisin.

Infektioiden välttämiseksi on tärkeä muistaa muutama perusasia, joista jokaisen on itse helppo huolehtia. Vain omasta juomapullosta juominen sekä omista eväistä ja ruokailuvälineistä huolehtiminen ovat normeja, joilla pyrimme välttämään infektioiden leviämistä joukkueessa. Lisäksi yskän iskiessä pyrimme olemaan yskimättä kavereiden tai heidän juomapullojensa läheisyydessä sekä meidän tapauksessamme välttämään omia hihoja, sillä luistellessamme otamme kiinni juurikin toistemme käsistä ja käsivarsista.

Kisakautemme ajoittuu synkimpään talveen, joten on muistettava syödä myös D-vitamiinia, sillä auringonvaloa ei talvella Suomessa ole riittävästi. Myös sinkki on hyvä ensiapu, kun flunssa yrittää saada valtaa. Lisäksi suosimme influenssarokotuksen hankkimista joka vuosi. Rokotus on hyvä suoja kausi-influenssaa vastaan. Aiemmin syksyllä kävimmekin koko joukkueen voimin Mehiläisessä rokottautumassa!

Kisakauteemme kuuluu kotimaan kilpailujen lisäksi myös ulkomaan kilpailumatkoja. Ennen ulkomaille lähtöä ja ulkomailla ollessa on hyvä syödä maitohappobakteereja, joiden avulla pystyy lisäämään hyvien bakteerien määrää ja tasapainottamaan suoliston bakteeritasapainoa. Ulkomailla on usein erilainen bakteerikanta, johon keho ei välttämättä ole tottunut, eikä vastustuskyvyn vahvistamisesta ole koskaan haittaa. Suosimme ulkomailla myös pulloveden juomista, ja reissatessa on myös muistettava huolehtia riittävästä veden juonnista, minkä unohtuu helposti, kun matkapäivien rytmi ja tilanteet poikkeavat tutuista arjen rutiineista. Lentokoneessa ja ylipäätään koko matkan aikana on hyvä pitää mukana käsidesiä ja välttää koskemasta ylimääräisiin bakteeripesiin julkisilla paikoilla.

Infektioita voivat aiheuttaa myös bakteerit, jotka tunkeutuvat kehoon ihovaurioista. Meidän lajissamme tyypillisiä ovat luistinten aiheuttamat rakot ja hiertymät jaloissa. Näiden puhdistaminen ja puhtaana pitäminen on erittäin tärkeää, sillä puhdistamattomaan haavaan tai rakkoon voi päästä virus tai bakteeri, joka saattaa aiheuttaa tulehduksen. Tällainen tulehdus voi vaatia pidempääkin lepoa tai lääkärin hoitoa.

Taudinaiheuttajia saa myös koulusta, töistä sekä kotoa esimerkiksi omilta sisaruksilta. On kuitenkin hyvä muistaa, että aivan kaikelta ei voi kokonaan suojautua tai välttyä, eikä kaikkea voi aina ennakoida. Loppujen lopuksi on turha ottaa stressiä tai alkaa panikoimaan, sillä stressikin laskee vastustuskykyä. Tärkeintä on syödä säännöllisin väliajoin riittävästi ja monipuolisesti sekä nukkua hyvin. Taudin iskiessä pitää se hoitaa pois kunnolla. Suurin osa taudeista menee ohi levolla eivätkä ne vaadi lääkäriä tai sen kummempaa hoitoa, mutta taudin vakavuuden mietityttäessä on hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa asia, jottei tarvitse turhia murehtia.

Lue myös:

Mehiläinen ja muodostelmaluistelujoukkue Helsinki Rockettes yhteistyöhön

Helsinki Rockettes: Urheilijalle sattuu ja tapahtuu - kuinka ehkäisemme vammoja ja toivumme niistä