Iivo Niskanen: Laadukkaalla lajiharjoittelulla kohti kisakautta – tulevan talven sääntömuutokset pidentävät hiihtoaikoja

Blogi 4.9.2020

Harjoituskaudella on päästy jo kuukauden nimessäkin kirjaimellisesti syksyyn. Treenaaminen on jatkunut viimeisten kuukausien tapaan samalla reseptillä; paljon määrää ja laadukkaita treenejä.

Olen tehnyt lähes kaikki pääharjoitukset lajinomaisesti eli rullasuksilla hiihtäen. Lajinomaisuuden on mahdollistanut Kuopion Puijolle valmistunut todella hyvä rullarata, Iivon lenkki. Rullaradalta löytyy koviinkin treeneihin tarvittavia pitkiä ja jyrkkiä nousuja. Samaa rataa käytetään talvisin yhdistetyn MC-kilpailujen hiihtoreittinä. Rullarata on ollut tärkeä lisä Kuopion muuten niin hyviin harjoitusolosuhteisiin. Oli onni, että se valmistui juuri tänä kesänä, jolloin leirejä on ollut maailman tilanteesta johtuen vähän ja kotiharjoittelua paljon.

Vaikka harjoituspäiväkirjan merkinnät ovat vilisseet rullahiihtomerkintöjä, mahtui sekaan myös muutama viikko sitten Suonenjoella juoksemani maantiekymppi. Päätin osallistua juoksuun ex tempore huomatessani, että kohtalaisen lähellä olisi juoksutapahtuma samana päivänä, jolloin minulla olisi muutenkin ohjelmassa tehotreeni. Juoksin kilpailun käytännössä yksin, mutta numerolapun rintaan kiinnittäminen sai liekin lehahtamaan. Sain itsestäni enemmän irti kuin yksin tehoja juostaessa. Juoksu kulki ihan kohtalaisesti ja maalissa keuhkoja sekä lihaksia poltteli mukavasti.

Kesän kohokohtana ystävän ja siskon häät

Elokuussa pääsin pitkästä aikaa silittämään kauluspaidan, plankkaamaan tanssikengät sekä pukemaan päälleni oikein kunnon puvun. Sain kunnian olla ystäväni hiihtäjä Juho Mikkosen bestman, kun hän ja siskoni Kerttu menivät naimisiin. Häissä on aina mukava käydä, mutta nämä juhlat tuntuivat erityisen iloisilta, koska hääpari oli itselleni hyvin läheinen ja he olivat olleet yhdessä pitkään. Omakin osuuteni meni mielestäni nappiin, sillä en hukannut sormuksia enkä reväyttänyt lihaksia tanssilattialla. Häistä jäi hymy huulille moneksi päiväksi.

Fluorittomaan voiteluun siirtyminen

Tulevana talvena laitetaan ensi kertaa käytäntöön fluorien käyttökielto suksien luistovoiteissa kaikissa FIS:n alaisissa kilpailuissa. FIS teki kieltopäätöksen terveyshaittojen ja hiihdon voitelukustannusten takia. Urheilijalle käyttökielto tarkoittaa käytännössä kilpailuvauhtien hidastumista, koska sukset eivät luista enää yhtä hyvin. Tämä tarkoittaa, että hiihto tuntuu myös raskaammalta. Hiihtoaikojen pidentyminen voi olla minulle jopa etu.

FIS myös testaa sukset, jottei vilpillistä fluorien käyttöä tapahdu. Tämän takia vanhoista luottopareistakin pitää saada fluorikertymät pois, jottei sitä puske läpi kisavoiteluun. Tämä tarkoittaa henkilökohtaiselle huoltomiehelleni Heikki Alakärpälle lukemattomia tunteja töitä. Vanhat sukset pitää hiottaa ja voidella useasti erilaisilla fluorittomilla voiteilla. Minä puolestani huolehdin siitä, että vaihdan vanhat suksipussit ja suksenpidikkeet uusiin, ettei niistäkään irtoa fluorihippuja tulevan kauden suksikalustoon. Lisäksi huoltoryhmämme on testannut jo kesällä hiihtoputkiolosuhteissa uusia fluorittomia voiteita ja niiden yhdistelmiä. Luonnonlumille siirryttäessä uusien voidetuotteiden testaaminen vain kiihtyy, koska fluorivoiteet ovat olleet osana lähes jokaista kisavoitelua siitä lähtien, kun fluori suksivoiteisiin tuli. Lisäksi fluorittomuus tarkoittaa voidefirmoille ja suksivalmistajille yhä vain uusien tuotteiden kehittelyä. Voikin olla, että suksien pohjamateriaalien ja voiteiden kehittymisessä tapahtuu paljon tulevien vuosien aikana.

Fluorittomuuteen siirtymisessä on siis paljon tekemistä. Itse näen asian niin, että, kun muutos on kerran käyty läpi, on voitelu sen jälkeen helpompaa. Lisäksi voitelulla ei voi hävitä enää niin paljon kuin aiemmin. Etenkin junioritasolla lasten suksien voitelu yksinkertaistuu ja suksia oppii voitelemaan kuka tahansa. Eikä terveyshaittojen vähenemistä ja luonnon suojelua fluorilta voi vähätellä. On hienoa, että hiihtolajit ovat mukana viitoittamassa tietä kohti kestävää kehitystä.

Iivo Niskasen kauden jatko ratkeaa syys-lokakuussa

Kauden jatko ratkeaa syys-lokakuun vaihteessa

Tulevan kauden kansainvälisten kilpailujen kohtalo koronan takia ratkeaa syys-lokakuun vaihteen tienoilla.

Tämän hetken tiedoilla ensi kausi tullaan kilpailemaan mahdollisimman pitkälle suunnitellun kilpailukalenterin mukaisesti. Omaan tekemiseen mitkään tulevan kilpailukalenterin uhkakuvat eivät ole vaikuttaneet.

Tämän viikon lauantaina ja sunnuntaina osallistun Vuokatissa käytävään Aateli Race -kilpailuun. Siinä kilpaillaan niin rullasuksilla hiihtäen kuin juostenkin. Kisa huipentuu Vuokatin vaaran päälle loppuvaan takaa-ajohiihtoon. Kilpailujen jälkeen lähden takaisin kotiin ja menen Hammas Mehiläiseen kontrollikäynnille. Nyt on hiihtäjälle juuri oikea aika käydä tarkistuttamassa purukalusto, ettei sieltä löydy mitään piileviä tulehduksia, jotka voisivat pilata tulevan kilpailukauden.

Värikästä syksyä kaikille!

-Iivo

Kuvat: Touho Häkkinen

Lisää aiheesta