Iivo Niskanen: Tour de Skille valmistautumista Davosissa

Blogi 20.12.2019

Alkukauden MC-kilpailut ovat sujuneet aivan hyvin. Olen tyytyväinen erityisesti siihen, että vire ja olotila ovat pysyneet kilpailusta toiseen hyvinä ja kilpailut ovat olleet tasapainoisia.

Nyt on aika hengähtää kilpailemisen osalta ja harjoitella kohti Tour de Skitä. Jäin kilpailujen jälkeen suoraan Davosiin, jotta olen valmiiksi Tourin aloituspaikan, Lenzerheiden, (Sveitsi) kisakorkeudessa noin 1600 metrissä. Tämä päätös helpottaa matkustuskuormaa ja vähentää korkeudenvaihtelua. Ensin kropan olisi pitänyt sopeutua takaisin merenpinnan tasolle ja jälleen Tourilla kisakorkeuteen. Kaikki tämä olisi ollut syytä ottaa huomioon ja harjoituksia olisi jouduttu miettimään myös tästä kulmasta. Valmistauduin samalla kaavalla myös 2017 vuoden Tour De Skille.

Influenssarokotteen myöhäinen ajankohta

Urheilu Mehiläisen lääketieteellisen tiimini yksi lääkäreistä, Mira Tuovinen, on myös Hiihtoliiton lääkäri ja näin ollen usein lähellä minua maailmallakin. Davosin MC-kilpailujen jälkeen Mira laittoi kaikille siellä kilpailleille maajoukkuehiihtäjille influenssarokotteen. Normaalisti rokote on laitettu heti, kun niitä on ollut saatavilla eli yleensä marraskuun alussa. On kuitenkin tutkittu, että kolmen kuukauden päästä laitosta rokotteen voimasta on jäljellä enää 50%. Tämän takia rokotetta myöhäistettiin reilulla kuukaudella. Ei riitä, että pelkät urheilijat rokotetaan, siksi Mira antoi influenssarokotteen myös koko muulle maajoukkuehenkilöstölle. Samalla tavalla Mira on suositellut rokotetta myös urheilijoiden kotijoukkojen otettavaksi. Näin pyritään välttämään influenssavirusten leviäiminen joukkueessa.

Harjoittelua kroppaa kuunnellen

Pitkän kilpailurupeaman jälkeen on tärkeä kuunnella kroppaa, jotta tiedän, milloin se on taas valmiina vastaanottamaan kovia treenejä. Mikäli palautuminen on normaalia, tulen tekemään kaksi kovempitehoista hiihtoharjoitusta ennen Tour de Skitä, joka käydään 28.12- 5.1. Muuten treenit koostuvat pitkistä peruskestävyyslenkeistä sekä voima- ja nopeusharjoittelusta.

Tourilla kolme ensimmäistä osakilpailua käydään vapaalla, 15 kilometriä yhteislähdöllä + sprintti + 15 kilometriä väliaikalähdöllä. Näissä kukaan ei onnistua vielä Touria voittamaan, mutta niissä liian kauaksi jääminen tietää vaikeuksia ensimmäisessä perinteisen kilpailussa Toblachissa. Se käydään takaa-ajona ja lähtöjärjestys eli ero kärkeen määräytyy ensimmäisten kilpailujen mukaan. Koitetaan olla siis alussa hereillä. Monesti tuon tyylinen takaa-ajo muovaa urheilijat muutamaan ryhmään, sillä porukasta irti pääseminen on kaikille yhtä vaikeaa. Val Di Fiemme toimii viimeisenä kilpailupaikkakuntana. Siellä kisataan perinteisellä 15 kilometrin yhteislähtö ja sprintti. Loppunousu, Alpe Cermis, odottaa tutusti viimeisenä. Tänä vuonna se kilpaillaan yhteislähdöllä, joten viimeisen etapin voittaja ei välttämättä ole koko Tour De Skin voittaja.

Erilainen joulu

Aivan yksin minun ei onneksi tarvitse joulua täällä Davosin vuoristokylässä viettää. Treenikaverina minulla on Perttu Hyvärinen. Lisäksi vaimoni saapuu Davosiin yhdessä Pertun puolison kanssa. Davosin kylässä joulun huomaa katukuvasta lähes Suomen tapaan. Jouluvalot ja –kuuset loistavat täälläkin. Ehkä suomalaisena sitä ajattelee, että hämärä kuuluu jouluun, mutta en valita auringonvalosta. Toivottavasti aurinko antaa lisää virtaa valmistautumiseen. Kaiken kaikkiaan minun jouluaattoni ei tällä kertaa erotu paljoakaan normaalista leiripäivästä. Teen harjoitukset kuten pitää, syön hyvää ruokaa sekä nukun hyvin. Joulupöytä notkuu herkuista myös Sveitsissä, mutta suosikki jouluruokani porkkanalaatikko taitaa jäädä tällä kertaa nauttimatta. Illalliset poikkeavat paljonkin suomalaisesta joulusta, mutta ainakin juustoja on tarjolla riittävästi. Jouluaaton kruunaa perinteikkäästi täällä Davosissakin pitkä hiihtolenkki ja kunnon joulusauna.

Hyvää ja tunnelmallista joulua toivottaen

-Iivo