
Pääasia-podcast työelämästä
Inhimillistä ja rohkeaa keskustelua työelämästä, sen ilmiöistä ja tärkeimmästä voimavarasta työpaikoilla, eli ihmisistä.
Podcastissa keskustelemme työelämään liittyvistä teemoista yhdessä asiantuntijoidemme ja yritysvieraidemme kanssa. Sarjassa käydään avointa keskustelua johtamisesta ja esihenkilötyöstä sekä työelämän muutoksesta. Nostamme keskusteluun myös vaikeita ja haasteellisia kysymyksiä, jotka vaikuttavat niin yksilön kuin koko työyhteisön hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.
Tutustu jaksoihin
Kati Levoranta – Johtajan keho ja mieli
Uusimmassa jaksossa vieraanamme on Kati Levoranta, P2X Solutions Oy:n Partner&COO. Kuulemme Katin ajatuksia liittyen johtajan voimavaroihin, palautumiseen sekä psyykkisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin merkitykseen.

Kati Levoranta: ”Johtajan tärkein tehtävä on auttaa tiimiläisiä onnistumaan”
Mehiläisen Pääasia -podcast työelämästä sarjassa keskustellaan inhimillisesti ja rohkeasti työelämästä. Vaihtuvien asiantuntijoiden sekä yritysvieraiden kanssa pureudutaan muun muassa johtamiseen, esihenkilötyöhön sekä yksilön ja työyhteisön hyvinvointiin. Sarjan ensimmäisessä jaksossa syvennytään johtajan kehoon ja mieleen, kun työterveyspsykologi Nina Hynninen saa vieraakseen Kati Levorannan. Levoranta on taustaltaan juristi ja tällä hetkellä hän toimii P2X Solutions Oy -startupissa, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan ja rakentaa vihreän vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuotantolaitoksia. Hänen perheeseensä kuuluu puoliso, kaksi aikuista lasta sekä koko perheelle rakas koira.
Työyhteisö kaipaa tunneälyä ja inhimillisyyttä
Johtamistyössä on tapahtunut suuria muutoksia viimeisen 10 vuoden aikana. Levorannan mukaan hierarkian merkitys on vähentynyt ja samalla tiimipohjainen työskentely on yleistynyt. Erityisesti nuorempi sukupolvi kaipaa enemmän keskustelevampaa johtamistyyliä. Nuoret viihtyvät työympäristössä, joka huomioi inklusiivisuuden ja psykologisen turvallisuuden. Omien arvojen mukainen työskentely osana kehon ja mielen huoltamista on kaiken a ja o.
”Tietyt asiat, kuten luottamus ja tavoiteasetanta, ovat jo olleet läsnä johtamisessa. Nyt niiden merkitys korostuu entisestään. Tiimiläisten on ymmärrettävä, mitä heiltä odotetaan”, Levoranta pohtii.
Levoranta painottaa myös inhimillisyyttä. Tällä hetkellä tekoäly ja koneoppiminen ovat voimakkaasti pinnalla, mutta työyhteisöihin kaivataan edelleen emotionaalista tunneälyä sekä inhimillisiä kohtaamisia. Uusia kulmia johtamiseen toi lisäksi pandemia ja etätyöhön siirtyminen: miten etä- ja hybridityötä oikein johdetaan?
”Etätyössä korostuu kehon ja mielen hyvinvointi. Minulle liikunta ja urheilu ovat olleet tärkeitä lapsesta asti ja pidän niistä edelleen kiinni. Joillekin hyvinvointia saattaa tuoda vaikka retkeily tai kulttuuri”, Levoranta kertoo.
Levoranta on saanut urheilutaustastaan evästystä johtamistyöhön, tärkeimpänä systemaattisuuden, määrätietoisuuden sekä kurinalaisuuden. Suureksi opiksi hän nostaa sen, että vaikka olisi kuinka hyvä suunnitelma, elämä tuo aina yllättäviä vastoinkäymisiä. Tällöin on tärkeää mennä eteenpäin, eikä jäädä märehtimään epäonnistumista.
”Pelasin nuorempana tennistä, jossa tulee väkisinkin huonoja lyöntejä. Niihin ei saa jäädä kiinni, mutta niistä on otettava opiksi ja jatkettava peliä”, Levoranta hymyilee.
Mokat sekä haastavat paikat vievät ymmärrettävästi mielen hetkellisesti maahan. Levoranta saa liikunnan lisäksi tukea perheeltä ja ystäviltä. Työelämässä taas hyvä tiimi ja tiimihenki auttavat myös johtajaa, sillä tiimiltä saatava voima on valtava. Vaikeat tilanteet on tärkeä aktiivisesti käsitellä, jotta samat virheet voi välttää jatkossa. Sen jälkeen on aika siirtää mokat syrjään ja suunnata katse eteenpäin.
”Pelkät tsempit ei riitä, asiat on käsiteltävä.”
Johtajat ovat tiimiläisiä varten
Mieli, keho sekä ilmeet viestivät paljon siitä, millaisella fiiliksellä työpaikalla ollaan. Joskus henkilökohtaiset asiat voivat vaikuttaa työntekoon ja huonoja päiviä tulee jokaiselle. Vaativissa paikoissa mieli voi tehdä temppujaan. Tällöin Levoranta kannustaa palastelemaan tehtäviä pienempiin osiin ja keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Johtajan on tärkeä luottaa tiimiin ja tarvittaessa kertoa avoimesti, jos jokin asia vaivaa.
”Johtajan tulisi tiedostaa, millaisen viestin hän välittää läsnäolollaan. Ihmiset tarkkailevat johtajaa ja tekevät välillä hyvin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, jotka eivät välttämättä ole ihan oikeita. Minä kannustan positiiviseen viestimiseen.”
Levorannalle vaikeita hetkiä johtajana on ollut esimerkiksi henkilöstön irtisanominen ja niistä syntyvä stressi. Tällaisiin tilanteisiin on löydettävä itselle toimivat keinot stressin hallintaan. Levoranta huomauttaa, että tuskin kukaan johtaja on superihminen ja siksi muun muassa uni on jokaiselle tärkeää. Hän on kohdannut omassa elämässäänkin tilanteen, jossa jaksamisen rajat tulivat vastaan:
”Vuonna 2020 isäni sairastui vakavasti ja elämässä oli useita käytännön haasteita. Huomasin olevani ylikuormittunut ja stressi vaikutti jo verenpaineeseeni. Minun piti pysähtyä ja miettiä, mitkä asiat todella ovat tärkeitä. Töissä tiimi auttoi minua ja vanhempani jakoivat osaltaan syvää viisauttaan ja neuvoja. He painottivat, että elämässä pitää tehdä valintoja. On hiljennettävä tahtia siellä, mistä pystyy.”
Jakson lopuksi Kati Levoranta kertoo, millaisen perinnön hän haluaisi johtajana jättää:
”Johtajat ovat tiimiläisiä varten, ei toisinpäin. Johtajuus on palveluammatti ja johtajien tehtävä on auttaa muita onnistumaan”, hän summaa.
Työelämä on iso osa elämää ja siellä esiintyvät asiat vaikuttavat kokonaisvaltaisesti koko työyhteisön hyvinvointiin. Työterveys tarjoaa laaja-alaista osaamista johtamiskulttuurin, esihenkilötyön ja organisaation kehittämiseen.
Kaipaatko tukea henkilökohtaisen tai työelämän haasteisiin? Saat 24/7 keskustelutukea OmaMehiläisen Huoli-chatista. Voit myös varata ajan työterveyshoitajalle, jonka kanssa voit keskustella tilanteestasi.