Sydänkäyrämonitori
Needs review

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja. Yleisimpiä sydän- ja verisuonisairauksia ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt.

Tukea terveellisiin elintapoihin:
Lääkäripalvelut kiinteällä kuukausihinnalla 49 €/kk

Mehiläinen Terveyssopimuksella saat kiinteällä kuukausihinnalla oman yleislääkärin ja terveysvalmentajan sekä lukuisia palveluita kuten tutkimuksia, rokotuksia sekä alennuksia!

Lue lisää >>

Osa sairauksista on sellaisia, joihin pitää puuttua ennen kuin jotain merkittävää tai katastrofaalista tapahtuu. Valtaosa sydän- ja verisuonitauteja sairastavista tarvitsee myös pysyvän lääkityksen. Jotkut sydämen läppäviat ovat sellaisia, että tilanteen ja mahdollisten oireiden seuranta riittää. Näin on myös sydämen valtimolaajentuman kohdalla. Valtimolaajentumiin tai läppävikoihin ihminen ei voi vaikuttaa elintavoillaan, mutta muissa sydän- ja verisuonitaudeissa terveelliset elämäntavat auttavat ja ennaltaehkäisevät sairauksien puhkeamista.

Sydän- ja verisuonitautien yleisyys

Sydän- ja verisuonitauteihin sairastuvat varsinkin yli 55-vuotiaat miehet ja yli 65-vuotiaat naiset.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten suurin yksittäinen kuolinsyy. Eniten ihmisiä menehtyy sepelvaltimotautiin. Tilastokeskuksen mukaan sepelvaltimotauti aiheutti joka viidennen kuoleman vuonna 2014, eli siihen kuoli yli 10 000 henkeä.

Joka kymmenes menehtynyt oli työikäinen. Kuolleiden mediaanikeski-ikä oli miehillä 65 vuotta ja naisilla 73 vuotta. Miehet sairastuvat sepelvaltimotautiin hieman enemmän kuin naiset. Sepelvaltimotaudin aiheuttama kuolleisuus on vähentynyt 40 vuotta.

Mistä sydän- ja verisuonitaudit johtuvat?

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ovat

Miehillä on naisia korkeampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sillä naisten elintavat ovat keskimäärin paremmat kuin miesten ja naishormonit suojaavat sairastumiselta.

Merkittävin riskitekijä ja suojaava tekijä on perimä. Jos suvussa on paljon sydän- ja verisuonitautiin sairastuneita ja he ovat sairastuneet verrattain nuorina, kannattaa yrittää puuttua muihin riskitekijöihin entistä enemmän. Terveellisistä elintavoista on aina hyötyä.

Miten sydän- ja verisuonitauteja tutkitaan ja hoidetaan?

Sydäntä tutkitaan seuraavilla sydäntutkimuksilla

Jos sukulaisilla on paljon sydän- tai valtimosairauksia, kannattaa harkita sydämensä rakenteen tutkituttamista ultraäänellä ja esimerkiksi mahdollisen alkavan sepelvaltimotaudin selvittämistä sepelvaltimon tietokonekuvauksella. Sairauksien hoito on yksilöllistä ja perustuu sekä oireisiin että riskiin saada sydäntapahtumia.

Sydänoireet - mistä apua?

Jos sinulla on sydänoireita, kysy ajoissa apua. Mehiläisen sydäntutkimusyksikössä tehdään monipuolisesti erilaisia sydäntutkimuksia.

Sydänpalvelupuhelimessa 010 414 4220 on mahdollisuus keskustella kardiologin kanssa tai saada maksuton soittoaika.
Voit soittaa ma–to klo 7.30-15 ja pe klo 7.30–12.

Lue lisää >>

(Puhelun hinta kiinteän verkon liittymästä 0,08 euroa/puhelu + 0,06 euroa/min. Matkaviestinverkon liittymästä 0,08 euroa/puhelu + 0,17 euroa/minuutti.)

Tutkimusta vaativia oireita ovat mm.

  • rintakipu, joka ilmenee rasituksessa tai levossa
  • painon tunne rinnassa
  • hengenahdistus tai
  • selittämätön suorituskyvyn lasku.

Lue lisää sydänoireista

Lue lisää sydänhoidosta

Kokemuksia sydän- ja verisuonisairauksista

Sydäntutkimusyksikön lääkärit kuuluvat Suomen kokeneimpiin kardiologeihin. Sydäntutkimusyksikössä toimivat kardiologian erikoislääkäri LKT Tapio Aalto ja kardiologian erikoislääkäri Joachim Stjernvall, joka on tuottanut tämän artikkelin.

Tutustu sydän- ja verisuonitautien asiantuntijoihimme >>

Jaa