Sepelvaltimoiden tietokonetomografia eli TT-kuvaus kertoo, onko kyse sepelvaltimotaudista

Luotettavalla ja nopealla sepelvaltimoiden TT-tutkimuksella voidaan selvittää sepelvaltimotaudin mahdollisuus.

Haluatko tietää, miten sydämesi voi?

Jos pohdit, missä kunnossa sydämesi toiminnan kannalta tärkeät sepelvaltimot ovat, TT-kuvaus kertoo vastauksen. Sepelvaltimoiden tietokonetomografiakuvausta tehdään Töölön Mehiläisessä. TT-kuvauksen avulla voidaan luotettavasti, nopeasti ja asiakasystävällisesti selvittää tai sulkea pois sepelvaltimotaudin mahdollisuus.

TT- vai CT-kuvaus – mikä on kuvauksen oikea nimi?

Usein kuulee puhuttavan myös CT-kuvauksesta, joka tulee TT-kuvauksen, eli tietokonetomografian, englanninkielisestä nimestä, joka on computed tomography.

Kenelle TT-kuvaus on tarkoitettu?

Mehiläisessä toimiva kardiologi Joachim Stjernvall  kertoo, että useimmiten potilaiden, joilla on merkittävät riskitekijät, esimerkiksi kohonnut LDL-kolesteroli, tupakointitausta tai verenpainetauti, ja tyypilliset sepelvaltimotautiin sopivat oireet, kannattaa harkita suoraan valtimopiston kautta tapahtuvaa sepelvaltimoiden varjoainetutkimusta läpivalaisussa.

Jos potilaalla ei ole tyypillisiä oireita ja/tai riski sairastua sepelvaltimotautiin on matala, sepelvaltimoiden TT-tutkimus on erinomainen menetelmä, kun halutaan selvittää epäselvän rintakivun syy.

Mitä TT-tutkimuksessa tehdään?

Töölön Mehiläisessä kuvauksessa käytetään Siemensin Somatom Perspective 128-leike -tietokonetomografialaitetta, jolla voidaan kuvantaa hyvinkin tarkasti sydäntä ja sepelvaltimoita.

Tutkimuksessa potilaalle annetaan laskimokanyylin kautta varjoainetta ja tarvittaessa sydämen sykettä hidastavaa lääkettä, jotta kuvista saadaan mahdollisimman tarkat. Lisäksi kielen alle annetaan kaksi nitrosuihkautusta, jotka varmistavat sepelvaltimoiden laajentumisen kuvauksen ajaksi.

Kuvauksen esivalmistelut vievät enemmän aikaa kuin itse kuvaus. Kuvausvaihe kestää noin 10–15 minuuttia ja kuvat otetaan hengityspidätysten aikana. TT-kuvauksen jälkeen kokenut radiologian erikoislääkäri käsittelee kuvat työasemalla ja pystyy näkemään jokaisen sydämen sepelvaltimon anatomian, mahdolliset kalkit ja ahtaumat.


Kuva: Tietokonetomografia-laitteen tuottama kuva sydämestä ja sepelvaltimoista.

Epäiletkö sepelvaltimotautia tai sinulla on epäselviä rintakipuja?

Aluksi tärkeintä on saada lääkärin arvio tilanteesta, jotta sydämen tutkimustarve voidaan määritellä ja valita oikea tutkimusmenetelmä. Sepelvaltimoiden TT-kuvaus vaatii aina erikoislääkärin, esimerkiksi kardiologin ja sisätautilääkärin lähetteen.

Teksti: LL Jonas Saraneva, radiologian erikoislääkäri

Lue lisää:
Tiesitkö tämän sydän- ja verisuonitaudeista?
Liikunta suojaa sydäntä

Lisää aiheesta