Röntgenkuvaus

Röntgenkuvaus on turvallinen ja kivuton tapa tutkia kehon sisäisiä rakenteita. Se on myös nopea menetelmä, joka mahdollistaa nopean diagnoosin ja hoidon aloittamisen.

Röntgenkuvaus eli röntgentutkimus on perinteinen röntgensäteilyä käyttävä lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, joka mahdollistaa kehon sisäisten rakenteiden näkymisen röntgensäteiden avulla.

Röntgenkuvaus tiiviisti

 • Röntgenkuvauksen avulla voidaan diagnosoida monia erilaisia sairauksia ja vammoja, kuten murtumia, keuhkosairauksia ja syöpää.
 • Röntgenkuvauksen avulla voidaan myös seurata sairauksien etenemistä ja hoidon vaikutuksia.
 • Röntgenkuvaus on turvallinen, kivuton ja nopea tapa tutkia kehon sisäisiä rakenteita, joka mahdollistaa nopean diagnoosin ja hoidon aloittamisen.
 • Röntgentutkimusta pyritään välttämään raskauden aikana etenkin lantion alueelta.

Näin varaat ajan röntgenkuvaukseen

 1. Lääkärin lähete
  Tarvitset röntgenkuvausta varten Mehiläisen tai Mehiläisen ulkopuolisen lääkärin lähetteen, joka on tarpeen oikeanlaisen tutkimuksen varmistamiseksi. Lähetteessä on tutkimuksen kannalta tärkeää tietoa, jonka avulla tutkimus voidaan kohdentaa yksilöllisesti, se helpottaa hoitopäätösten tekemistä ja lisäksi lähetteen avulla pystymme välttämään tarpeettomia uusintakuvauksia.

  Jos tarvitset lähetteen, voit varata ajan lääkärille verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalvelumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min).
 2. Varaa aika
  Kun sinulla on Mehiläisen tai jonkin toisen hoitavan tahon lähete, voit varata ajan verkkoajanvarauksestamme tai tiedustella aikaa röntgenkuvaukseen numerosta 010 414 0300 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

  Kun siirryt verkkoajanvaraukseen, kirjoita Palvelu tai asiantuntijan nimi -kenttään Röntgentutkimukset, jonka jälkeen voit valita juuri sinulle sopivan röntgenkuvauksen.
Siirry ajanvaraukseen

Mitä röntgenkuvauksessa tapahtuu?

 • Röntgenkuvausta varten ei tarvitse valmistautua etukäteen eli voit syödä ja juoda normaalisti.
 • Jos mahdollista, ota mukaan tutkittavan alueen aiemmat röntgenkuvat, joita voimme verrata tarvittaessa uusiin röntgenkuviin.
 • Ennen röntgenkuvausta asiantuntijamme kertovat miten tutkimus etenee.
 • Röntgenkuvauksessa röntgenhoitaja ottaa perinteiset röntgenkuvat tutkittavasta kohteesta yleensä vähintään kahdessa eri suunnassa.
 • Kuvamäärä vaihtelee kuvauskohteen ja kuvaussyyn mukaan.
 • Kuvaus rajataan tarkasti tutkittavaan alueeseen. Kuvauksen aikana on tärkeää olla aivan liikkumatta.
 • Kuvaus kestää yleensä joitain minuutteja.

Mihin röntgenkuvauksesta on apua?

Röntgenkuvaus on turvallinen ja kivuton tapa tutkia kehon sisäisiä rakenteita. Röntgenkuvaus on nopea menetelmä, joka mahdollistaa nopean diagnoosin ja hoidon aloittamisen. Röntgenkuvauksen avulla voidaan myös seurata sairauksien etenemistä ja hoidon vaikutuksia.

Röntgenkuvausta voidaan käyttää:

 • tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien (esim. luiden, nivelten rappeuma)
 • hengityselimistön sairauksien (esim. poskiontelontulehdus, keuhkokuume)
 • sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien ja
 • tapaturmien tutkimiseen liittyen.

Hinnasto ja maksaminen

Huomioi hinnastossa
Hinta on alkaen-hinta. Kuvantamistutkimuksissa ei veloiteta erillistä poliklinikkamaksua.
PalveluHinta-arvio
Kaula ja rintakehä

Varaa aika

Hinnat 137.20168.40 €
alk. 137.20 €
Ei Kela-korvausta
Mammografia yhdistelmätutkimus

Mammografia yhdistelmätutkimus sisältää ultraäänen. Varaa aika mammografiaan

292.10 €
Ei Kela-korvausta
Pää

Varaa aika

Hinnat 107.00168.40 €
alk. 107.00 €
Ei Kela-korvausta
Raajat

Varaa aika

Hinnat 147.10168.40 €
alk. 147.10 €
Ei Kela-korvausta
Selkäranka

Varaa aika

Hinnat 147.10168.40 €
alk. 147.10 €
Ei Kela-korvausta
Vatsa ja lantio

Varaa aika

Hinnat 147.10168.40 €
alk. 147.10 €
Ei Kela-korvausta

Usein kysyttyä röntgenkuvauksesta

Röntgenkuvaus eli röntgentutkimus on perinteinen röntgensäteilyä käyttävä lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, joka mahdollistaa kehon sisäisten rakenteiden näkymisen röntgensäteiden avulla.

Röntgenkuvauksille ei sinänsä ole ylärajaa, mutta röntgenkuvausta ei suoriteta milloinkaan ilman painavaa syytä säderasituksen vuoksi.

Röntgenkuvauksen avulla voidaan diagnosoida monia erilaisia sairauksia ja vammoja, kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia sekä hengityselinten sairauksia. Kuvauksen tarpeellisuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti lääkärin toimesta. Tätä tarpeellisuuden arviointia kutsutaan röntgentutkimuksen oikeutukseksi.

Mehiläisessä on saatavilla monipuolisesti erilaisia röntgenkuvauksia. Pääasiassa kaikilla natiiviröntgen eli niin sanotusti perusröntgenlaitteilla voidaan kuvata kaikkia kehon alueen perustutkimuksia. Tosin vain paremmin varustellut laitteet mahdollistavat erikoiskuvaukset ja -projektiot, kuten esimerkiksi skolioosin ja mekaanisen akselin röntgenkuvaukset sekä lonkan läpiammuttu -projektiot.

Skolioosi- ja mekaaninen akseli -kuvaus ovat niin sanotusti yhdistelmäkuvauksia, joita varten kuvia otetaan useampi yhdellä kertaa ja kone ompelee ne yhtenäiseksi, yhdeksi kuvauksi. Mekaanisia akseleita kuvataan usein tekonivelleikkauksiin meneviltä potilailta. Lonkan läpiammuttu -röntgenkuvaus on myös tekonivelleikkauksiin liittyvä asia, ja se vaatii röntgenlaitteelta ominaisuuksia käänneltävyyden suhteen. Läpiammuttu-kuvaus tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakas makaa selällään, ja röntgensäteet kohdistuvat vaakatasossa reisiluun suuntaisesti nivusten kautta kohti kuvan tallentavaa detektoria.

Kun sinulla on lääkärin lähete röntgenkuvaukseen, voit varata ajan haluamaasi röntgenkuvaukseen ajanvarauspalvelustamme.

Yleisimpiä röntgenkuvauksia:

Verkkoajanvarauksestamme löydät lisää Mehiläisessä tehtäviä röntgenkuvauksia eli röntgentutkimuksia. Kun siirryt ajanvarauspalveluumme, kirjoita Palvelu tai asiantuntijan nimi -kenttään Röntgentutkimukset, jonka jälkeen voit valita juuri sinulle sopivan röntgenkuvauksen.

Siirry ajanvaraukseen

Pään aluetta kuvataan natiiviröntgenlaitteella lähinnä poskionteloiden alueelta. Kasvojen alueen murtumaepäilyissä on suositeltavaa käyttää röntgensäteitä hyödyntävää kartiokeilatietokonetomografia eli KKTT- tai tietokonetomografia eli CT (eng. Computed Tomography) -laitetta. Aivojen aluetta kuvataan tarvittaessa joko magneettikuvauslaitteella tai röntgensäteilyä käyttävällä tietokonetomografia- eli CT-laitteella.

Röntgenkuvauksen käyttöä pyritään välttämään raskauden aikana etenkin lantion alueelle, sillä ionisoiva säteily voi vaikuttaa sikiön kehitykseen. Röntgenkuvaus voidaan tarvittaessa tehdä raskaana oleville, mutta röntgentutkimuksen tarve arvioidaan aina yksilöllisesti.

Yleisesti ottaen röntgenkuvaus on turvallinen ja kivuton tapa tutkia kehon sisäisiä rakenteita.

Röntgenkuvaus tapahtuu yleensä sairaalan, lääkärikeskuksen tai terveyskeskuksen röntgenosastolla. Röntgenhoitaja ohjaa asiakasta kuvausasennosta ja tutkimuksen eri vaiheista kuvauksen aikana, jolloin asiakas voidaan kuvata joko makuu- tai seisoma-asennossa.
Säteet kulkevat kehon läpi ja osa niistä pysähtyy eri tavoin kehon eri kudoksiin. Tämän jälkeen säteet tallentuvat kuvantamislaitteen anturiin, josta ne muunnetaan kuvaksi. Röntgensäteilyä ei jää kehoon kuvauksessa.

Röntgenkuvaukseen ei yleensä tarvitse valmistautua. Kuvaukseen tullaan aina lääkärin lähetteellä, ja tarvittaessa potilaan tulee ottaa mukaan aiemmat röntgenkuvat vertailua varten. Röntgentutkimus on kivuton.

Radiologian erikoislääkäri antaa otetuista röntgenkuvista lausunnon yleensä vielä saman päivän aikana. Lausunto on heti hoitavan lääkärin nähtävissä.

Röntgenkuvauksen kuvat ja lausunnot ovat nähtävissä OmaMehiläisessä hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3 (-14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

Lisätietoa OmaMehiläisestä

Kuvat on mahdollista saada mukaan myös CD-levylle.

Röntgenkuvauksen hinta vaihtelee tutkimuksen tyypin mukaan. Hintaan vaikuttavat mm. kuvausalueen laajuus ja tutkimuksen vaatima aika.

Röntgentutkimusten hinnat löytyvät hinnastosivultamme.

Lisää aiheesta

Kuvantamistutkimukset
Lue lisää
Magneettikuvaus
Lue lisää
Magneettikuvaukset Mehiläisen magneettirekassa
Lue lisää