Niskakipu
Niskakipu tiiviisti
- Niskakipuun ja sen muodostumiseen vaikuttavat niin elämäntavat kuin fyysiset, psykologiset ja terveydelliset tekijät.
- Niskakivun syntyyn ja kipua pahentaviin tekijöihin on suositeltavaa pyrkiä vaikuttamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään niskavaivojen pitkittymiseltä.
- Tutustu asiantuntijoihimme, joilla on kokemusta niska- ja hartiaseudun vaivojen tutkimuksesta ja hoidosta.
Aiheeseen liittyvät palvelut
Fysioterapia
Edistää ja ylläpitää liikunta- ja toimintakykyä sekä ehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
Kiropraktiikka
Nivelten, selkärangan ja lihaksiston toimintahäiriöiden hoitamista ja ennaltaehkäisyä.
Naprapatia
Tutkitaan, hoidetaan ja ehkäistään tuki- ja liikuntaelimistön kipuja ja toimintahäiriöitä.
Osteopatia
Käsin tehtävää terapiaa, joka hoitaa ja ehkäisee kehon kiputiloja ja toimintahäiriöitä.
Palvelut ja vastaanotot
Ortopedit ovat erikoistuneet tutkimaan ja hoitamaan tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
Asiakaspalvelumme 010 414 00 (pvm/mpm) auttaa mielellään sopivan ammattilaisen löytämisessä ja ajan varaamisessa.
Varaa aika ortopedilleFysiatrit eli fysiatrian erikoislääkärit ovat erikoistuneet tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkimiseen ja ei-leikkaukselliseen hoitoon.
Varaa aika fysiatrilleFysioterapeuttimme auttavat erilaisten tuki- ja liikuntaelinvammojen kuntoutuksessa ja ennalta ehkäisyssä.
Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä ja tarvittaessa ammattilaisemme osaavat ohjata sinut lääkärin vastaanotolle.
Varaa aika fysioterapeutilleOMT-fysioterapeuttimme tutkivat, hoitavat ja ehkäisevät nivelissä, lihaksissa, hermoissa ja tukirangassa esiintyviä häiriöitä ja kipuja.
Varaa aika OMT-fysioterapeutilleOsteopatia on turvallista ja kivutonta manuaalista terapiaa. Osteopaattimme auttavat, kun kärsit akuutista tai pidempiaikaisesta tuki- ja liikuntaelimen kiputilasta tai toimintahäiriöistä.
Varaa aika osteopaatilleNaprapaatti on manuaalisen terapian ammattilainen, joka tutkii ja hoitaa kaikkia toiminnallisia tuki- ja liikuntaelinongelmia.
Varaa aika naprapaatilleKiropraktikko tutkii ja hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja, kuten akuutteja tai pitkittyneitä niskakipuja.
Varaa aika kiropraktikolleDigiklinikan työterveysasemalla työterveyden asiantuntijat ovat paikalla klo 7-19. Yleislääkärit sekä sairaanhoitajat palvelevat 24/7.
Tutustu Digiklinikan työterveysasemaanNiskakipu – yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaleinvaivoista
Niskakipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suurella osalla aikuisista niskakipua esiintyy jossain elämänvaiheessa. Yleensä niskakipu on lihasperäistä ja vaaratonta.
Niskakivun taustalla voi olla kaikki kaulan rakenteet, kuten lihakset, nivelet ja nivelsiteet. Suurin osa niskakivuista luokitellaan epäspesifiksi eli kivulle ei löydy yhtä selittävää syytä.
Jos niskakipu on pitkittynyt tai vaivaa arkeasi, on suositeltavaa hakeutua tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistuneen ammattilaisen vastaanotolle. Vastaanotolla selvitämme oireidesi syyt ja laadimme yksilöllisen hoitosuunnitelman.
Valitse sopiva vastaanottoNiskakivun syyt
Niskakipu voi muodostua pitkän ajan kuluessa tai äkillisesti ja alkaa vamman seurauksena tai ilman vammaa. Suurin osa niskakivuista luokitellaan epäspesifiksi eli kivulle ei löydy yhtä selittävää syytä. Niskakipuun ja sen muodostumiseen vaikuttavat niin elämäntavat kuin fyysiset, psykologiset ja terveydelliset tekijät.
Niskakivun alkaminen vähitellen ja oireiden liittyminen tiettyihin asentoihin sekä liikkeisiin viittaa yleensä hyvänlaatuiseen rasituksen aiheuttamaan vaivaan. Tämä on yleisin niskakivun syy.
Äkillinen niskakipu on taas merkki kaularangan hermojuuren tai kaularangan pikkunivelten ärsytyksestä. Vastaavasti kuin alaselässä, välilevyn pullistuma ja selkäydinkanavan ahtauma ovat yleisimpiä niskaperäisiä yläraajaan tuntopuutoksia sekä lihasvoiman ja reflekseihin heikentymistä aiheuttavia syitä.
Niskakipu voi syntyä myös tapaturman seurauksena. Esimerkiksi whiplash eli niskan retkahdusvamma syntyy, kun niska retkahtaa äkillisesti edestakaisin.
Niskakivun riskitekijöitä ovat muun muassa:
- monet fyysiset kuormitustekijät
- ikä
- naissukupuoli
- aiemmat niskakivut tai muut tuki- ja liikuntaelimistön kivut
- ylipaino
- tupakointi
- vähäinen sosiaalinen tuki
- psyykkinen stressi
- heikko fyysinen suorituskyky
- huono työergonomia ja toistotyö
Niskakivun oireet
Niskakipu voi tuntua niskan, kaulan ja hartiaseudun alueella tai kaikissa näissä yhtä aikaa. Oireet voivat tuntua paikallisesti niskassa tai heijastella pään ja yläselän alueelle.
Muita niskakipuun liittyviä oireita voi olla:
- niska-hartiaseudun väsymys ja jumi
- jomotus
- jännitys eli jännitysniska
- jäykkyyden tunne
Kaularangan alueen hermojuurten pinnetiloissa oirealue ja lihasten heikkoudet riippuvat siitä, millä kaularangan tasolla hermopinne esiintyy. Kaularangan alueen hermopinteestä johtuvia oireita voi olla kipu, särky, puutuminen, pistely, tunnottomuus ja lihasheikkous kädessä.
Niskakivun hoito ja itsehoito – liikettä niskalle
Niskakivun paranemisennuste on hyvä. Niskakivun syntyyn ja kipua pahentaviin tekijöihin on suositeltavaa pyrkiä vaikuttamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään niskavaivojen pitkittymiseltä. Normaalin arjen ja liikkumisen jatkaminen kivun sallimissa rajoissa on suositeltavaa.
Kaikkein paras lääke niskakipuun on liike, joka on kohdistettu niska-hartiaseudun lihaksille. Erilaiset voimaharjoitteet, jotka parantavat niskan lihaskuntoa ja liikkuvuutta ovat erinomaisia harjoitteita. Niskaa kannattaa kivun sallimissa rajoissa taivutella eteen, taakse, sivulle ja kiertää päätä puolelta toiselle. Säännöllisellä harjoittelulla saadaan niskan voimataso nousemaan ja näin helpotusta niskakipuihin.
Pitkittyneen niskakivun hoito
Pitkittyneessä niskakivussa niskan ja hartia-alueen lihasten harjoittaminen on tärkeä osa hoitoa. Harjoittelun tulee olla riittävän pitkäkestoista ja sisältää lihasvoimaa ja -kestävyyttä sekä liikehallintaa parantavia harjoitteita.
Valitse sopiva vastaanottoNiskakivun ehkäisy
Kiinnitä huomiota niskan rasitukseen: Sama työasento koko päivän tai runsas puhelimessa puhuminen voivat rasittaa niskaa. Vaihtele siis työasentoa ja käytä kuulokkeita puheluihin mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi työfysioterapeutin kanssa voit tarkastella työn kuormitustekijöitä ja tehdä parannuksia työergonomiaan.
Vahvista niskan lihaksia: Niskakivun taustalla voi olla liian heikot lihakset, joita voi vahvistaa erilaisilla voimaharjoitteilla. Esimerkiksi fysioterapeutti voi opastaa omaharjoitteet, joiden avulla voit vahvistaa niska-hartiaseudun lihaksia.
Lämmintä ja kylmää niskakipuun: Voit kokeilla erilaisia lämpöhoitoja niskakipuun. Kylmähoito sopii parhaiten akuuttiin niskakipuun ja lämmin toistuvaan niskasärkyyn. Varo kuitenkin, ettei niskaan pääse kylmää tai vetoa.
Niskakipu – milloin lääkäriin?
Jos niskakipu on alkanut ilman vammaa, eikä siihen liity kuumetta tai muita yleisoireita, voi sitä seurata rauhassa muutaman viikon ajan.
Jos niskan alueen kipu pitkittyy, toistuu tai haittaa arkeasi, on vaivaa syytä tutkia tarkemmin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistuneen ammattilaisen, kuten ortopedin vastaanotolla.
Vastaanotolla lääkäri selvittää oireidesi taustat ja tekee kliinisen tutkimuksen. Samalla hän poissulkee muut mahdolliset vakavat sairaudet. Lääkäri arvioi myös kipulääkkeiden tarpeen ja ohjaa tarvittaessa esimerkiksi fysioterapeutin vastaanotolle kuntoutukseen.
Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua pikaisesti, mikäli niskakipuun liittyy:
- ilmeinen niskavamma, kuten autokolari
- säteilevä kipu yläraajoihin
- kuume
- oksentelu
- rintakipu
- voimakas kipu, joka ei hellitä
Niskan kuntoutus
Vastaanotolla arvioidaan ja selvitetään niskakivulle altistavat ja ylläpitävät tekijät. Tutkimuksen ja haastattelun perusteella kuntoutuksen ammattilainen laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja suunnittelee harjoitteet, jotka sopivat vaivaasi, arkeesi ja mahdollisuuksiisi. Parantamalla niskan lihaskuntoa ja liikkuvuutta voidaan lievittää niskakipua ja edistää niskan kuntoutusta.
Nivelten mobilisointi ja manipulaatio osa niskakivun kuntoutusta
Nivelten mobilisointi ja manipulaatio ovat manuaalisen terapian menetelmiä, ja näitä voidaan käyttää osana niskakivun kuntoutusta. Molempien toimenpiteiden tavoitteena on nivelen liikerajoituksen poistaminen ja liikkuvuuden parantaminen.
Valitse sopiva vastaanottoNiskakivun tutkimus ja hoito – meillä voit maksaa joustavasti
Hinta ei ole este niskakivun tutkimukselle tai hoidolle.
Tutustu hinnastoomme ja joustaviin maksutapoihimme, joiden avulla hoito on mahdollista toteuttaa erilaisissa elämäntilanteissa. Verkkoajanvarauksestamme näet kunkin asiantuntijan hinta-arvion valitusta palvelusta.
Jos olet vakuutus- tai työterveysasiakas, tarkistathan lähetteen tarpeen eri palveluihin vakuutusyhtiöstäsi tai työterveydestäsi.
Tutustu maksutapoihimmeUsein kysyttyä niskakivusta
Niskakipu on yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Suurella osalla aikuisista niskakipua esiintyy jossain elämänvaiheessa. Yleensä niskakipu on lihasperäistä ja vaaratonta.
Niskakivun taustalla voi olla kaikki kaulan rakenteet, kuten lihakset, nivelet ja nivelsiteet. Suurin osa niskakivuista luokitellaan epäspesifiksi eli kivulle ei löydy yhtä selittävää syytä.
Niskakipu voi muodostua pitkän ajan kuluessa tai äkillisesti ja alkaa vamman seurauksena tai ilman vammaa. Suurin osa niskakivuista luokitellaan epäspesifiksi eli kivulle ei löydy yhtä selittävää syytä. Niskakipuun ja sen muodostumiseen vaikuttavat niin elämäntavat kuin fyysiset, psykologiset ja terveydelliset tekijät.
Niskakivun riskitekijöitä ovat muun muassa:
- monet fyysiset kuormitustekijät
- ikä
- naissukupuoli
- aiemmat niskakivut tai muut tuki- ja liikuntaelimistön kivut
- ylipaino
- tupakointi
- vähäinen sosiaalinen tuki
- psyykkinen stressi
- heikko fyysinen suorituskyky
- huono työergonomia ja toistotyö
Niskakivun alkaminen vähitellen ja oireiden liittyminen tiettyihin asentoihin sekä liikkeisiin viittaa yleensä hyvänlaatuiseen rasituksen aiheuttamaan vaivaan. Tämä on yleisin niskakivun syy.
Äkillinen niskakipu on merkki kaularangan hermojuuren tai kaularangan pikkunivelten ärsytyksestä. Vastaavasti kuin alaselässä, välilevyn pullistuma ja selkäydinkanavan ahtauma ovat yleisimpiä niskaperäisiä yläraajaan tuntopuutoksia sekä lihasvoiman ja reflekseihin heikentymistä aiheuttavia syitä.
Niskakipu voi syntyä myös tapaturman seurauksena. Esimerkiksi whiplash eli niskan retkahdusvamma syntyy, kun niska retkahtaa äkillisesti edestakaisin.
Niskakipu voi tuntua niskan, kaulan ja hartiaseudun alueella tai kaikissa näissä yhtä aikaa. Oireet voivat tuntua paikallisesti niskassa tai heijastella pään ja yläselän alueelle.
Muita niskakipuun liittyviä oireita voi olla:
- niska-hartiaseudun väsymys ja jumi
- jomotus
- jännitys eli jännitysniska
- jäykkyyden tunne