Kartiokeilakuvaus

Kartiokeilakuvaus eli kartiokeilatietokonetomografia on kuvantamistutkimusmenetelmä, joka antaa tutkittavasta kohteesta tarkkaa ja yksityiskohtaista tietoa.

Tavanomaisia kartiokeilakuvaustutkimuksen (KKTT) aiheita ovat:

  • nenän sivuontelot
  • hampaisto
  • leuan alue
  • ortopediset vaivat.

Nenän sivuonteloiden tutkimus

Kartiokeilatutkimuksella voidaan selvittää nenän sivuonteloalueita tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Tutkimus antaa luotettavaa tietoa poskionteloiden ja nenän alueen anatomiasta sekä mahdollisista limakalvomuutoksista. Tutkimuksella voidaan selvittää mm.

  • leikkausta vaativat kasvaimet, fistelit ja polyypit
  • epäselvät poskiontelotulehdukset, jolloin voidaan selvittää ovatko tulehdukset poskiontelo tai hammasperäisiä.

Hampaiden ja leuan alueen tutkimus

Suun kartiokeilatietokonetomografia on kuvantamismenetelmä, jolla tutkittavaa aluetta voidaan tarkastella kolmiulotteisesti halutusta suunnasta. Tutkimusta käytetään tilanteissa joissa tavanomainen röntgenkuvaus ei tuota riittävää informaatiota. Tutkimusta voidaan hyödyntää hammasimplanttien suunnittelussa, viisaudenhampaan poiston tukena, juurihoidon tukena juurikanavarakenteiden selvittelyssä, puhkeamattomien hampaiden sijainnin määrittelyssä ja muissa luisen alueen hoidon suunnittelu tilanteissa.

Kartiokeila ortopedisessä kuvantamisessa

Kartiokeilatutkimusta käytetään uutena muotona myös raajojen alueen ortopedisten vaivojen selvittelyyn. Kartiokeilakuvauksen on kehittänyt Mehiläisessä työskentelevä ortopedian professori ja traumatologian erikoislääkäri Jari Salo tiiminsä kanssa.

Miten kartiokeilakuvaus tapahtuu?

Kuvaus on nopea ja siitä saatava sädeannos on merkittävästi pienempi kuin perinteisessä TT-tutkimuksessa. Kuvaus tapahtuu pääosin istuallaan. Kuvassa pienetkin rakenteet kuvautuvat tarkkoina ja kohdetta voidaan tarkastella kolmesta eri suunnasta. Tutkimus on potilaalle vaaraton ja kivuton. Tutkimus kestää pään alueen tutkimuksissa noin 15–30 minuuttia.

Paljonko kartiokeilakuvaus maksaa?

Kuvantamistutkimusten hinnat näet erillisestä hinnastosta. Voit kysyä tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme.

Siirry hinnastoon

Tutustu maksutapoihin

Kartiokeilakuvauksen varaaminen

Kartiokeilakuvaukseen tullaan lääkärin lähetteellä. Yleisimpiin kartiokeilakuvauksiin voit varata ajan verkkoajanvarauksessa. Varattavissa olevia tutkimuksia ovat poskionteloiden, käden, ranteen, nilkan (ilman varjoainetta) ja polven (ilman varjoainetta) kartiokeilatutkimukset. Muiden kuvauskohteiden osalta voit varata ajan Mehiläisen lääkärikeskuksissa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min).

Kela-korvausta varten tarvitset lisäksi erikoislääkärin allekirjoittaman tutkimus-ja hoitomääräyksen (SV 3). Otathan mukaan Kela-kortin, kun tulet tutkimukseen.

Kartiokeilakuvauksen tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläinen-palvelussa heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3 (-14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

Tutustu OmaMehiläiseen

Kartiokeilakuvauksen esteet

Röntgentutkimusta pyritään välttämään raskauden aikana. Myös varjoaineallergia saattaa estää tutkimuksen.

Lisää aiheesta