Luuntiheysmittaus eli DXA-mittaus

Luuntiheysmittaus on luotettava keino luun vahvuuden ja osteoporoosin aiheuttaman murtumavaaran määrittämiseksi. Suomessa yleisesti hyväksytty Käypä hoito -suositus  suosittelee, että luuntiheysmittaus suoritetaan:

  • henkilölle, jolla on ollut matalaenerginen murtuma
  • yli 65-vuotialle naiselle, jolla on osteoporoosin riskitekijöitä tai henkilölle, jolla on muita osteoporoosin vaaraa lisääviä sairauksia
  • henkilöille, jolla on epäily osteoporoosista röntgenkuvan perusteella
  • henkilölle, joka on merkittävästi lyhentynyt.

Mehiläisessä kuvantamistutkimukset tehdään nykyaikaisilla laitteilla, turvallisesti, tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti. Sinua palvelee osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta sekä lääkäri. Röntgentutkimusta pyritään välttämään raskauden aikana.

Miten luuntiheysmittaus tehdään?

Luuntiheysmittaus tehdään Dexa-laitteistolla. Dexa-tutkimus on matalaenerginen röntgentutkimus. Kuvaus tapahtuu makuullaan ja tutkimus on kivuton. Kuvauksen kesto on noin 15 minuuttia. Kuvauksessa tutkitaan lannerangan ja lonkan tiheyttä.

Luuntiheysmittaukseen lähetteellä ja ajanvarauksella

Kaikkiin kuvantamistutkimuksiin, kuten luuntiheysmittaukseen, tarvitaan aina lääkärin lähete. Kela-korvausta varten tarvitaan lisäksi lääkärin allekirjoittama tutkimus-ja hoitomääräys (SV 3). Kun olet tulossa luuntiheysmittaukseen, varaa aika Mehiläisen toimipisteessä tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika ortopedille

Luuntiheysmittauksen tulokset

Lähettävän lääkärin tutkimuspyynnössä antamien esitietojen, kuvauslöydösten ja mahdollisten vanhojen kuvien vertailun perusteella radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti Mehiläisessä toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Kuvat on mahdollista saada mukaan.

Kuvantamistutkimusten kuvat ja lausunnot näkyvät myös OmaMehiläisessä heti hoitavan lääkärin kuitattua vastaukset tai viimeistään 3 (–14) vuorokauden kuluttua tutkimuksesta.

Siirry OmaMehiläiseen

Lisää aiheesta