Verenpaine

Verenpainetta kuvataan arvolla, jossa isompi luku on systolinen eli yläpaine ja pienempi luku diastolinen eli alapaine. Yläpaine kuvaa valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana ja alapaine paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Verenpainetta pidetään normaalina, kun se on alle 130/85.

Verenpaineen seuranta

Lukemia pitää ruveta seuraamaan, kun systolinen eli yläpaine nousee yli 140:n ja diastolinen eli alapaine 90:n. Paineet 160/100 vaativat jo pikaista lääkärissäkäyntiä ja yleensä aina lääkityksen aloittamista.

Mittaamiset pitäisi aloittaa viimeistään 40-vuotiaana. Mikäli kohonneeseen verenpaineeseen päästään kiinni alkuvaiheessa, tilanne voi korjautua jo pelkästään elintapoja muutamalla. Niistä tärkein on suolan vähentäminen, mutta tärkeitä ovat myös liikunta ja ylipainoisen laihduttaminen.

- 40 ikävuoden raja on hyvin tärkeä, mikäli jo aiemmin ei ole ollut muita riskitekijöitä kuten ylipainoa, diabetesta tai korkeita kolesteroliarvoja. Suomessa on onneksi se hyvä tilanne, että suurin osa työikäisistä on työterveyshuollon piirissä. Työterveyshoitajat ja -lääkärit ovat varsin kokeneita tekemään mittauksia ja aloittamaan kohonneen verenpaineen hoidon, sanoo professori Raimo Kettunen Mehiläisestä.

Verenpaineen mittaus

Uusi tutkimustieto on myös kumonnut aiempia käsityksiä iän ja verenpainelukemien suhteesta. Nykyään kehotetaan seuraamaan etenkin yli 50-vuotiailla yläpainetta sekä ns. pulssipainetta.

- Vieläkin osa terveydenhuollon ammattilaisista käyttää laskukaavaa, jonka mukaan yläpaine saisi olla 100 plus ikävuodet. Mutta 70- ja 90-vuotiailla yläraja on ihan sama 140 kuin meillä muillakin. Valitettavasti ihmiset saattavat joutua pois terveyskeskusten seurannoista, kun tuijotetaan vain sopivaa alapainetta, Kettunen sanoo.

Suomalaisten huonontuneet elintavat eivät vielä Kettusen mukaan näy kohonneen verenpaineen vaikutuksissa. Lisääntynyt diabetes on kuitenkin ilmiselvä riski. Diabetespotilailla verenpainetta pitäisi alkaa hoitaa jo arvoilla 130/80, iästä riippumatta. Lue lisää: diabetes ja sen oireet

Kohonnut tai korkea verenpaine

Kohonnut verenpaine tarkoittaa, että kertamittaus ylittää arvon 140/90. Vain noin puolet 35-64 -vuotiaista suomalaisista on tietoisia kohonneesta verenpaineestaan eli verenpainetaudista, ja vain noin puolet heistä käyttää verenpaineensa hoitoon lääkettä. Näistä vain 25-30%:lla verenpaine alittaa arvon 140/90.

Lue lisää:

Korkean verenpaineen oireet, mittaukset ja hoito

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Tapio Aalto
LKT, kardiologian ja sisätautien erik.lääkäri
9.7
Antti Aarnisalo
Yleislääketieteen erikoislääkäri