Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta tarkoittaa sydämen häiriötilaa, jossa sydän ei pysty pumppaamaan verta normaalisti. Sydämen vajaatoiminnan aiheuttaa useimmiten sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine, sydämen läppävika tai sydänlihassairaus. Sydämen vajaatoimintaa esiintyy eniten iäkkäillä. Joka kymmenes yli 75-vuotiaista kärsii sydämen vajaatoiminnasta.

Sydämen vajaatoiminnan oireet

Sydämen vajaatoiminnan oireita ovat tyypillisesti:

  • hengenahdistus
  • poikkeava väsymys rasituksessa tai levossa
  • molemminpuolinen alaraajaturvotus

Hengenahdistusta ilmenee erityisesti rasituksessa, mutta sydämen toiminnan vaikeutuessa hengitys voi käydä raskaaksi myös levossa. Oireet usein voimistuvat makuuasennossa.

Turvotusta esiintyy tavallisesti alaraajoissa, säärissä ja nilkoissa. Turvotuksen seurauksena paino voi nousta äkillisesti.

Oireiden vaihtelu liittyy tyypillisesti sydämen vajaatoimintaan. Oireiden pahentuessa vajaatoiminta saattaa vaatia sairaalahoitoa.

Sydämen vajaatoiminnan toteaminen ja hoito

Sydämen vajaatoiminnan toteamiseksi tarvitaan tutkimuksia ja näyttöä sydämen poikkeavasta rakenteesta ja toiminnasta. Tutkimuksiin kuuluu yleensä myös sydämen ultraäänitutkimus sekä laboratoriokokeita.

Vajaatoiminnan toteamisen jälkeen on tärkeää selvittää vajaatoiminnan syy, jotta hoito voidaan suunnitella asianmukaisella tavalla. Kardiologi eli sydänlääkäri suunnittelee jatkotutkimuksen, hoidon sekä määrää tarvittavan lääkityksen. Sydämen vajaatoimintaa hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä.

Varaa aika Mehiläisen kardiologille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin kardiologeihin. 

Lue myös:
Mehiläisen Sydäntutkimusyksikkö on sydämen asialla

Asiantuntijat ja toimipisteet

Evelyn Kallasmaa
Kardiologian erikoislääkäri
Mathias Höglund
Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
Markku Saksa
LL, kardiologian erikoislääkäri
Miia Hyytinen-Oinas
Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 43