Sydänlihastulehdus eli myokardiitti

Sydänlihastulehdus saa alkunsa, kun esimerkiksi flunssavirus pääsee lisääntymään ja etenemään verenkiertoon, ja sieltä sydämeen. Jos sydänlihastulehduksen oireet ovat vakavia, hoitoon pitää hakeutua heti.

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti on esimerkiksi flunssaviruksen, enteroviruksen tai ruuansulatuskanavassa elävien Coxsackie-virusten aiheuttama tulehdus.

Sydänlihastulehdus saa alkunsa, kun esimerkiksi flunssavirus pääsee lisääntymään ja etenemään verenkiertoon, ja sieltä sydämeen. Sydänlihastulehdus on elimistön puolustusreaktio virusta vastaan.

Vaikealla sydänlihastulehduksella voi olla kuitenkin vakavat seuraukset. Tärkein keino estää sydänlihastulehduksen kehittyminen on levätä sairaana, välttää kaikkea kävelyä rasittavampaa ja palata rankempaan urheiluun vasta, kun on toipunut yhtä pitkään kuin sairasti.

Jos sydänlihastulehduksen oireet ovat vakavia, hoitoon pitää hakeutua heti.

Varaa aika yleislääkärille

Sydänlihastulehdus: kuinka moni sen saa?

Merkkejä lievästä sydänlihastulehduksesta on noin prosentilla flunssapotilaista ja muista infektiopotilaista. Luultavasti tuhannet suomalaiset sairastavat lievän ja liki oireettoman sydänlihastulehduksen joka vuosi. Lievä sydänlihastulehdus ei yleensä vaikuta flunssasta toipumiseen. Vaikeamman sydänlihastulehduksen sairastaa todennäköisesti muutama sata suomalaista vuoden aikana.

Sydänlihastulehdus: mistä johtuu?

Yleensä sydänlihastulehduksen aiheuttaja on virus. Mahdollisia aiheuttajaviruksia on niin paljon, että virusta on usein vaikea tunnistaa, eikä viruksen tunnistamisella ole käytännössä merkitystä. Se ei vaikuta sydänlihastulehduksen hoitoon. Myös jotkut bakteerit voivat aiheuttaa sydänlihastulehduksen.

Tietty virus tai bakteeri ei aiheuta sydänlihastulehdusta automaattisesti, vaan tulehdus pääsee lisääntymään, etenemään verenkiertoon ja sieltä sydänlihakseen, jos elimistö ei saa levätä ja keskittyä tulehduksen voittamiseen riittävän hyvin.

Sydänlihastulehduksen oireet: kuume, väsymys, rintakivut

Sydänlihastulehduksen oireet ja voimakkuus voivat vaihdella paljon.

Sydänlihastulehduksen oireita ovat

  • väsymys,
  • kuume,
  • kurkkukipu,
  • oksentelu,
  • ripulointi sekä
  • lihas- ja nivelkivut.

Tulehdus voi olla melkein oireeton tai oireet voivat sekoittua esimerkiksi flunssan oireisiin niin, ettei niitä huomaa.

Vakavia oireita ovat rintakivut, hengenahdistus, rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta. Kannattaa muistaa, ettei tylppä ja painava rintakipu tai muut sydänoireet ole tavallisen flunssan oireita. Koska sydäninfarkti voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sydänlihastulehdus, rintakivun ja muiden voimakkaiden tai toistuvien sydänoireiden syy on aina syytä selvittää.

Sydänlihastulehduksen tutkiminen

Sydänlihastulehduksen toteaminen edellyttää sydänfilmiä ja sydämen ultraäänitutkimusta. Tietyssä tulehduksen vaiheessa sydänfilmissä, eli EKG:ssä, ei kuitenkaan näy muutoksia. Siksi sydänlihastulehdus ei välttämättä selviä pelkästä sydänfilmistä.

Sydänlihastulehduksen hoito

Lieviin oireisiin ei tarvita muuta hoitoa kuin lepoa, mutta jos oireet ovat vakavia, hoitoon pitää hakeutua heti. Nopea hoito on tärkeää, sillä vaikea sydänlihastulehdus voi aiheuttaa esimerkiksi vaikean sydämen vajaatoiminnan.

Varaa aika yleislääkärille

Vaikeita oireita hoidetaan tavanomaisilla sydänlääkkeillä. Sydänlihastulehdukseen ei ole omaa hoitoa.

Sydänlihastulehduksen riskit ilman hoitoa

Vaikeaan sydänlihastulehdukseen voi pahimmillaan menehtyä. Sydänlihastulehduksen oireet voivat olla myös samanlaisia kuin sydäninfarktin oireet, eikä infarktia voi jättää koskaan hoitamatta.

Sydänlihastulehduksesta toipuminen

Terve aikuinen toipuu sydänlihastulehduksesta yleensä täysin, mutta toipuminen voi kestää jopa kuukausia. Rintakivut ja rytmihäiriöt menevät luultavasti ohi parissa viikossa, mutta täyteen kuntoon pääseminen kestää pidempään. Toipumisaikana rasitusta täytyy välttää ja kävellessä voi joutua pitämään taukoja.

Jos tulehdus on vaurioittanut sydäntä pysyvästi, siitä voi jäädä sydämen vajaatoiminta. Vaikea sydämen vajaatoiminta voi vaatia sydämentahdistimen asentamisen tai jopa sydämen siirron.

Jostain syystä sydänlihastulehdus tulee harvoin samalle ihmiselle kahdesti.

Sydänlihastulehdus: milloin lääkäriin?

Jos flunssan aikana on rintakipuja, rytmihäiriöitä tai muita sydänoireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin on syytä mennä myös, jos rasitus aiheuttaa sydänoireita. Sydänlihastulehdus voi olla oireeton ja silti rasituksen aikana vaaraksi.

Varaa aika yleislääkärille

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto 

Lue lisää sydäntutkimuksista

Lue lisää sydänoireista

Lue lisää sydänhoidosta

Kokemuksia sydän- ja verisuonisairauksista

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tapio Aalto
LKT, kardiologian ja sisätautien erik.lääkäri
9.7
Teemu Ahola
LT, Kardiologian -ja sisätautien erikoislääkäri
Juhani Airaksinen
LKT, professori
Aleksi Alatalo
Sisätautien erikoislääkäri, kardiologi