Sydän- ja verisuonitaudit

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja. Yleisimpiä sydän- ja verisuonisairauksia ovat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt.

Osa sairauksista on sellaisia, joihin pitää puuttua ennen kuin jotain merkittävää tai katastrofaalista tapahtuu. Valtaosa sydän- ja verisuonitauteja sairastavista tarvitsee myös pysyvän lääkityksen. Jotkut sydämen läppäviat ovat sellaisia, että tilanteen ja mahdollisten oireiden seuranta riittää. Näin on myös sydämen valtimolaajentuman kohdalla. Valtimolaajentumiin tai läppävikoihin ihminen ei voi vaikuttaa elintavoillaan, mutta muissa sydän- ja verisuonitaudeissa terveelliset elämäntavat auttavat ja ennaltaehkäisevät sairauksien puhkeamista.

Sydänoireet – mistä apua?

Mehiläisen sydäntutkimusyksikössä Helsingin Töölössä tehdään monipuolisesti erilaisia sydäntutkimuksia. Kysy ajoissa apua, jos sinulla on sydänoireita, kuten rasituksessa tai levossa ilmenevää rintakipua, painon tunnetta rinnassa, hengenahdistusta tai selittämätöntä suorituskyvyn laskua.

Voit varata ajan kardiologille verkkoajanvarauksesta tai kysyä lisää Sydänpuhelimesta 010 414 4220 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (ma-to klo 12.00-15.00) sekä kysyä lisää sydänoireista.

sepelvaltimoiden varjoainekuvaukseen voi varata aikaa Mehiläinen sairaalan leikkauskoordinaattorilta 010 414 4263 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (ma-pe klo 7:30-15:30).

Laboratoriotutkimukset kuten EKG-tutkimus varataan Töölön laboratoriosta verkkoajanvarauksen kautta, puhelimitse laboratorion toimistosta 010 414 4204 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (arkisin klo 10.00 - 15.00) tai yleisestä asiakaspalvelunumerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (joka päivä klo 6.00-22.00).

sydämen ultraäänitutkimus Kardiologin vastaanotolla.

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin kardiologeihin

Sydänpotilaan palveluseteli

Mehiläisen sydäntutkimusyksikkö palvelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sydänpotilaita palvelusetelillä. Mehiläisen sydäntutkimusyksiköllä on yksityisen sektorin pitkäaikaisin sydäntoimenpiteiden kokemus. Hoidamme mm. pallolaajennuksia, varjoainekuvauksia sekä tahdistinasennuksia.

Lähetepotilaat voivat varata toimenpideajan Töölön leikkauskoordinaattoreilta p. 010 414 4263 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (arkisin klo 7.30-15.30). Kyseisessä numerossa on myös mahdollista jättää soittopyyntö sydänsairauksiin erikoistuneelle lääkärille.

Sydän- ja verisuonitautien yleisyys

Sydän- ja verisuonitauteihin sairastuvat varsinkin yli 55-vuotiaat miehet ja yli 65-vuotiaat naiset. Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten suurin yksittäinen kuolinsyy. Eniten ihmisiä menehtyy sepelvaltimotautiin.

Joka kymmenes menehtynyt oli työikäinen. Kuolleiden mediaanikeski-ikä oli miehillä 65 vuotta ja naisilla 73 vuotta. Miehet sairastuvat sepelvaltimotautiin hieman enemmän kuin naiset.

Mistä sydän- ja verisuonitaudit johtuvat?

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ovat

Miehillä on naisia korkeampi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sillä naisten elintavat ovat keskimäärin paremmat kuin miesten ja naishormonit suojaavat sairastumiselta.

Merkittävin riskitekijä ja suojaava tekijä on perimä. Jos suvussa on paljon sydän- ja verisuonitautiin sairastuneita ja he ovat sairastuneet verrattain nuorina, kannattaa yrittää puuttua muihin riskitekijöihin entistä enemmän. Terveellisistä elintavoista on aina hyötyä.

Lue myös:

Terveellinen ruokavalio

Liikunta suojaa sydäntä

Miten sydän- ja verisuonitauteja tutkitaan ja hoidetaan?

Sydäntä tutkitaan seuraavilla sydäntutkimuksilla

Jos sukulaisilla on paljon sydän- tai valtimosairauksia, kannattaa harkita sydämensä rakenteen tutkituttamista ultraäänellä ja esimerkiksi mahdollisen alkavan sepelvaltimotaudin selvittämistä sepelvaltimoiden tietokonetomografiakuvauksella. Sairauksien hoito on yksilöllistä ja perustuu sekä oireisiin että riskiin saada sydäntapahtumia.

Lue lisää sydänoireista:

Eteisvärinä eli flimmeri

Rytmihäiriöt

Rintakipu

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus

Sydämen läppävika

Sydänlihastulehdus

Sydänpussintulehdus

Lue lisää sydänhoidosta:

Sepelvaltimotaudin täsmähoito

Pallolaajennus

Rytminsiirto

Sydänoireet

Veritulppa eli laskimotukos

Kokemuksia sydän- ja verisuonisairauksista

"Nopea hoitoonpääsy pelasti sydäninfarktilta"

Omaiset toivovat nopeaa ja hyvää hoitoa sydänpotilaalle

Metabolinen oireyhtymä

Sydäntutkimusyksikön lääkärit kuuluvat Suomen kokeneimpiin kardiologeihin. Sydäntutkimusyksikössä toimivat kardiologian erikoislääkäri LKT Tapio Aalto ja kardiologian erikoislääkäri Kaj Ekström.

Tutustu sydän- ja verisuonitautien asiantuntijoihimme

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Tapio Aalto
LKT, kardiologian ja sisätautien erik.lääkäri
9.7
Teemu Ahola
LT, Kardiologian -ja sisätautien erikoislääkäri
Juhani Airaksinen
LKT, professori

Lisää aiheesta