Verenpaine-sydän -laboratoriopaketti

Verenpaine-sydän -laboratoriopaketti soveltuu verenpaine- ja sepelvaltimotautipotilaille, diabeetikoille sekä henkilöille, joiden lähisuvussa esiintyy näitä sairauksia. Se soveltuu myös omenavartaloisille, ylipainoisille, oman terveydentilansa kohentamisesta kiinnostuneille sekä terveydentilan seurantaan.

Mitä verenpaine-sydän -laboratoriopaketti sisältää?

Verenpaine-sydän -laboratoriopaketti sisältää seuraavat laboratoriokokeet:

 • Perusverenkuva (PVKT): Perusverenkuva kertoo laajalti elimistön tilanteesta paljasten esim. vuodot, tulehdustilat ja häiriöt veren muodostuksessa: Etenkin yksipuolista ravintoa käyttävillä saattaa syntyä raudan ja vitamiinien puutetta, mikä voi aiheuttaa anemiaa. Verenkuvassa näkyy myös B12 –vitamiinin sekä foolihapon puute. Edellä mainittujen tekijöiden puutetta saattaa ilmaantua kovan kulutuksen ja riittämättömän ravinnon saannin seurauksena (esim. tietyt perussairaudet, imeytymishäiriöt, lääkitykset).

 • Veren rasva-arvot (kokonaiskolesteroli, LDL- ja HLD-kolesteroli, triglyseridit): Veren rasva-arvot ovat tärkeitä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Rasva-arvoihin vaikuttavat sekä perimä että ympäristötekijät kuten ruokavalio, liikunta ja tupakointi. Liian korkea LDL –kolesterolin ("haitallinen kolesteroli") pitoisuus aiheuttaa valtimoiden ahtautumista, mikä saattaa johtaa sydän- ja aivoveritulppaan.

 • Apolipoproteiinit (ApoB ja ApoA1): Viime vuosina elimistön rasvoja kuljettavien partikkelien laatu ja lukumäärä on osoittautunut jopa kolesterolipitoisuutta tärkeämmäksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijäksi. Rasvojen laadusta ja partikkelilukumäärästä kertoo apolipoproteiinimittaus. Verisuonten kannalta haitallisimpia ovat apolipoproteiini B:tä (ApoB) sisältävät partikkelit, kun taas ApoA1 sisältävät partikkelit suojaavat kudoksia rasvan kertymiseltä esim. verisuonten seinämiin. Näiden keskinäinen suhde kertoo hyvien ja huonojen partikkelien tasapainosta elimistössä. Potilaan ApoB-tason ollessa korkea suhteessa LDL-kolesteroliarvoon tulos viittaa siihen, että pienikokoisten, tiheiden LDL-partikkelien osuus on tavallista korkeampi. Tähän tilaan liittyy suuri sydän/verisuonitautien riski.

 • Herkkä CRP (hS-CRP): Herkkä CRP kuvaa matala-asteista tulehdustilaa elimistössä, mikä liittyy myös verisuoniston kuntoon. Lievästikin kohonnut herkkä CRP kuvastaa kohonnutta sydän- tai aivohalvausriskiä ja puoltaa kolesterolia alentavan lääkehoidon aloittamista.

 • Pitkäaikaisverensokeri (HbA1c): Pitkäaikaisverensokeri (HbA1c) kertoo verensokeritasapainosta edeltävien viikkojen/kuukausien ajalta. Tämä kohoaa usein jo ennen varsinaista diabeteksen puhkeamista, jolloin elintapojen muuttamisella voidaan jopa ehkäistä diabeteksen alkaminen. Diabetes on keskeinen riskitekijä sydän ja verisuonisairauksille ja toisaalta diabeetikolla on erityisen tärkeää hoitaa muut riskitekijät tehokkaasti.

 • Alaniiniaminotransferaasin (ALAT): Alaniiniaminotransferaasi (ALAT) on maksaentsyymi, joka kuvastaa lääkkeiden ja alkoholin käyttöä, rasvamaksaa sekä maksan toimintaa yleisesti.

 • Natrium, kalium ja kreatiniini (Na, K, Krea): Sydän- ja verenpainelääkkeet saattavat vaikuttaa munuaisten toimintaan, jolloin neste- ja suolatasapainoa sekä munuaistoimintaa on tärkeää tarkkailla. Vastaavasti munuaissairaudet saattavat aiheuttaa kohonnutta verenpainetta, anemiaa, D –vitamiininpuutetta sekä lukuisia muita ongelmia.

 • Kilpirauhaskoe (TSH): Kilpirauhasen sairaudet voivat häiritä aineenvaihdunta monin tavoin, altistaen verenpaineen sekä veren rasva-arvojen kohoamiselle tai rytmihäiriöille.

 • Virtsan kemiallisen seulonnan (U-kemSeula): Virtsan kemiallinen seulonta (U-kemSeula) paljastaa herkästi mm. munuaisvauriot, virtsateiden tulehdukset ja kasvaimet ja jopa korkean verensokerin. Kilpirauhasen sairaudet voivat häiritä aineenvaihdunta monin tavoin, altistaen verenpaineen sekä veren rasva-arvojen kohoamiselle tai rytmihäiriöille.

 • Leposydänfilmi (EKG): EKG saattaa paljastaa sydämen poikkeavan kuormituksen, hapenpuutteen tai rytmihäiriötaipumuksen

Verenpaine-sydän -laboratoriotutkimuksen hinta

Verenpaine-sydän -laboratoriopaketin hinta on 487,60 € (Kela-korvauksen jälkeen 454,60 €). Kela-korvauksen saaminen edellyttää lääkärin lähetettä.

Voit tarkistaa ajantasaiset hintatiedot laboratoriotutkimusten hinnastosta.

Laboratoriotutkimusten hinnasto

Miten tutkimukseen pääsee?

Verenpaine-sydän -laboratoriotutkimukseen voi tulla ilman lähetettä. Tutkimus ei vaadi erityisvalmisteluja, kuten ravinnotta oloa. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Hinta sisältää:

 • Veri- ja virtsanäytteiden sekä leposydänfilmin (EKG) oton ja tutkimisen valitsemassasi Mehiläisen toimipisteessä.

 • Tulosten toimittamisen.

Tulosten saaminen

Saat laboratoriokokeiden tulokset OmaMehiläinen-palveluun. OmaMehiläistä voit käyttää puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen. Tietokoneella toimivaan OmaMehiläinen-verkkoversioon pääset täältä . Leposydänfilmi (EKG) annetaan asiakkaalle mukaan.

Lausunnot Digiklinikalta tai omalta lääkäriltäsi

On hyvä huomioida, että pakettiin ei sisälly erillistä lausuntoa laboratoriopaketin tuloksista. Keskustelemalla lääkärisi kanssa terveysriskejä kartoittavien laboratoriotestien tuloksista saat niille ammattilaisen tulkinnan sekä ohjeet oman terveytesi edistämiseen. Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai Digiklinikan yleislääkäriin lausunnon saamiseksi. Jos olet käynyt testissä lääkärin lähetteellä, kannattaa lääkärin kanssa sopia tulosten saamisesta ja jatko-ohjauksesta.

Yllä mainittuja testejä voi täydentää sydäntautiriskiä mittaava HERTTA (CERT) testillä.

helmikuu 2023viikko 5