Mielenterveys

Tilapäinen henkinen kuormitus erityisessä ja haastavassa elämäntilanteessa on aivan tavallista. Jos mielen hyvinvointi on pitkään koetuksella ja mielenterveys järkkyy pidemmäksi aikaa, on tärkeää tunnistaa häiriö ja etsiä siihen ammattiapua. Älä epäröi kysyä apua, jos mielen hyvinvointi ja mielenterveys mietityttää.

Mielenterveyden häiriöissä on usein kyse usean eri tekijän yhteisvaikutuksesta. Kasvu- tai elinympäristössä tarvitaan jokin laukaiseva tekijä, joka saa aikaan itse sairastumisen. Sellainen voi olla esimerkiksi pitkäaikainen stressi tai traumaattiset tapahtumat.

Mistä apua mielenterveysongelmiin?

On hyvä pitää mielessä, että mielen järkkyessä hoitoon hakeutumisessa nopeus on valttia. Mikäli kaipaat apua asiantuntijan valintaan, voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (avoinna 24/7) tai voit laittaa kysymyksesi verkkoajanvarauksemme chatissa. 

Asiakaspalvelume terveydenhuollon ammattilaiset tavoitat myös WhatsAppin tai Facebookin ja Twitterin kautta. Päivystämme somessa joka päivä klo 816. Kaikki vastaanottoajat ovat saatavina myös etäaikoina. Tarkemmat tiedot saatavilla ajanvarauskanavissamme. Voit aluksi kysyä neuvoa myös yleislääkäriltä tai omalta työterveyslääkäriltäsi.

Matalan kynnyksen tukea mielenterveyden ongelmiin Digiklinikan Huoli-chatissa

Kun sinulla on huoli omasta ja tai lähimmäisen jaksamisesta, Mehiläisen Digiklinikan Huoli-chatissa saat matalan kynnyksen keskustelutukea mieltäsi painaviin huoliin ja murheisiin sekä elämänhallintaan liittyvissä asioissa.

Chatissa sinua palvelevat Mehiläisen mielialavalmentajat, jotka ovat mielen hyvinvointiin jatkokoulutettuja työterveys- ja sairaanhoitajia. Mielialavalmentajalle voit myös varata vastaanottoajan ajanvarauskesta.

Mehiläisen hyvinvointi- ja elämäntapavalmennukset

Meiltä löytyy monipuolisia valmennusohjelmia, joista saat tukea hyvinvointisi ja elämäntapamuutoksen tueksi. Haluamme tarjota sinulle valmennustemme kautta erilaisia keinoja edistää niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointiasi sekä jaksamista arjessasi.

Tutustu Mehiläisen hyvinvointi- ja elämäntapavalmennuksiin!

Mielenterveyden asiantuntijat

Kun sinulla on huoli omastasi tai läheisesi mielenterveydestä, useat eri mielenterveyden asiantuntijamme ovat tukenasi. Mielenterveyden häiriöissä voit kääntyä esimerkiksi mielialavalmentajan, psykologin, psykiatrin tai psykoterapeutin puoleen.

Mielialavalmentajan vastaanotto

Mielialavalmentajat auttavat yksilön huolissa ja murheissa sekä elämänhallintaan liittyvissä asioissa. Mielialavalmentaja voi olla hyvä keskustelukumppani silloin, kun kaipaat johonkin mieltä vaivaavaan asiaan tukea.

Psykologin vastaanotto

Psykologilta saa keskusteluapua ja tukea, ja hän auttaa jäsentämään tilanteita ja tunteita. Psykologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun tuntuu, että keskustelu ulkopuolisen kanssa voisi auttaa vaikeiden tunteiden tai vaikean elämäntilanteen kohdatessa. Tarve keskusteluapuun voi tulla yllättävistä kriiseistä tai pitkittyneestä ongelmatilanteesta.

Psykologilta saat apua esimerkiksi, kun

 • olet raskaassa elämäntilanteessa
 • käyt läpi kriisiä
 • voimavarasi eivät tunnu riittävän
 • tunnet masennusta tai ahdistusta
 • kärsit peloista, univaikeuksista tai paniikkioireista
 • keskittymiskykysi on huono tai olet huolissasi muistisi toiminnasta.

Psykoterapeutin vastaanotto

Psykoterapeutti tarjoaa keskusteluun tai toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia. Tarkoitus on tukea itseymmärrystä, käsitellä vaikeita tunteita, kehittää taitoja ratkaista vaikeita tilanteita tai muuttaa ajatus- ja toimintamalleja. Sopivasta hoitomuodosta voi keskustella vastaanotolla esimerkiksi psykologin tai psykiatrin kanssa.

Psykoterapeuttisia suuntauksia on erilaisia esimerkiksi

 • kognitiivinen psykoterapia
 • ratkaisukeskeinen psykoterapia
 • psykodynaaminen psykoterapia
 • kehopsykoterapia.

Psykiatrin vastaanotto

Psykiatri on erikoislääkäri, joka tutkii, diagnosoi ja hoitaa mielenterveyteen liittyviä häiriöitä. Psykiatrin tehtävänä on mielenterveyden lääketieteellinen tutkiminen. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, arvioida lääkehoidon tarpeen ja määrätä tarvittavat lääkkeet.

Psykiatrilta saat apua esimerkiksi

 • masennukseen
 • ahdistukseen
 • itsetuhoisuuteen
 • syömishäiriöihin
 • persoonallisuushäiriöihin
 • riippuvuuksiin.

Lue lisää mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin ongelmista:

Asiantuntijat

Laura Salmi
Psykiatri
9.9
Kaija-Riitta Roiha
Geriatrian ja psykiatrian erikoislääkäri
9
Marko Sorvaniemi
Dosentti, Psykiatrian erikoislääkäri
Annukka Merikallio
Työpsykologi, psykologi, psykoterapeutti
Katso muut asiantuntijat