Terve suu auttaa jaksamaan paremmin
Lue lisää terveysvaikutuksista.
Kun sinulla on huoli omasta ja tai lähimmäisen jaksamisesta, Digiklinikan Huoli omasta jaksamisesta -chatissa saat keskustelutukea huoliin ja murheisiin sekä apua elämänhallintaan.
Jos et ole varma, minkälaista apua tarvitset tai kenen ammattilaisen puoleen kääntyä, mielen neuvontakäynti tarjoaa konkreettiset seuraavat askeleet kohti tilanteen selviämistä.
Tilapäinen henkinen kuormitus erityisessä ja haastavassa elämäntilanteessa on aivan tavallista. Jos mielen hyvinvointi on pitkään koetuksella ja mielenterveys järkkyy pidemmäksi aikaa, on tärkeää tunnistaa häiriö ja etsiä siihen ammattiapua. Älä epäröi kysyä apua, jos mielen hyvinvointi ja mielenterveys mietityttävät.
Mikäli kaipaat apua asiantuntijan valintaan, voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (avoinna 24/7) tai verkkoajanvarauksemme chatissa . Voit myös varata ajan mielen neuvontakäynnille.
Saat valmennusohjelmista tukea hyvinvointiin ja elämäntapamuutokseen. Valmennusten kautta löydät keinoja edistää niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia sekä arjessa jaksamista.
Kun sinulla on huoli omasta tai läheisesi mielenterveydestä, useat eri mielenterveyden asiantuntijamme ovat tukenasi. Voit kääntyä mielenterveyden häiriöissä esimerkiksi mielialavalmentajan, psykologin, psykiatrin tai psykoterapeutin puoleen.
Mielialavalmentajat auttavat yksilön huolissa ja murheissa sekä elämänhallintaan liittyvissä asioissa. Mielialavalmentaja voi olla hyvä keskustelukumppani silloin, kun kaipaat tukea johonkin mieltä vaivaavaan asiaan.
Psykologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun keskustelu ulkopuolisen kanssa voisi auttaa vaikeiden tunteiden tai elämäntilanteen kohdatessa. Tarve apuun voi tulla yllättävistä kriiseistä tai pitkittyneestä ongelmatilanteesta.
Psykoterapeutti tarjoaa keskusteluun ja toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa hoitoa, jolla pyritään lisäämään mielen hyvinvointia. Tavoitteena on muun muassa lisätä itseymmärrystä, auttaa käsittelemään ja ymmärtämään vaikeita tunteita ja muuttaa ajatus- ja toimintamalleja.
Psykiatri on erikoislääkäri, joka tutkii, diagnosoi ja hoitaa mielenterveyteen liittyviä häiriöitä. Psykiatrin tehtävänä on mielenterveyden lääketieteellinen tutkiminen. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, arvioida lääkehoidon tarpeen ja määrätä tarvittavat lääkkeet.
Kelan korvaama kuntoutuspsykoterapia on psykiatrin arvioon perustuvaa psykoterapiaa, jota Kela myöntää työ- ja opiskelukyvyn ylläpitoon sekä takaisin työkykyiseksi kuntoutumiseen.