Needs review

Kun olet tulossa laboratoriokokeisiin, sinun kannattaa tutustua siihen, miten valmistaudut kokeeseen tuloon. Suosituksia on hyvä noudattaa, jotta näyte on mahdollisimman luotettava, ja tulos vertailtavissa viitearvoihin.

Katso tästä paastoa vaativat tutkimukset >>

Katso tästä ajoitusta vaativat tutkimukset >>

Valmistautuminen laboratorion verinäytteeseen

  • Monet tekijät kuten ruoka, kahvi, tee, alkoholi, tupakka, lääkkeet, fyysinen rasitus ja vuorokauden aika vaikuttavat tiettyjen laboratoriotutkimusten tuloksiin. Useimmat näytteet voidaan kuitenkin ottaa aterioinnista ja kellonajasta riippumatta, joten ellei lääkärin kanssa ole toisin sovittu, voi ennen näytteenottoa syödä ja juoda kevyesti sekä ottaa lääkkeet.
  • Välttäkää tupakointia, alkoholin käyttöä ja voimakasta fyysistä rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden ajan. Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia, jotta verenkierto ehtii tasaantua.
  • Hormonien pitoisuudet (esim. TSH, testosteroni) vaihtelevat vuorokaudenajasta riippuen ja siksi näytteet hormonimäärityksiin otetaan mieluiten aamupäivän aikana.
  • Jotkut määritykset on otettava aamulla ennen lääkkeenottoa, esimerkiksi jos tutkitaan lääkeaineiden pitoisuuksia. Lääkärinne ohjeistaa teitä, mikäli tutkimus on otettava ennen lääkitystä.

Paastonäyte

Paastonäyte (tutkimuslyhenne alkaa pienellä f-kirjaimella, esim. fP-Gluk) otetaan aamupäivällä, yön yli kestäneen paaston jälkeen. Ennen näytteenottoa tulee olla syömättä ja juomatta 8–12 tuntia. Aamulla ennen näytteenottoa voitte juoda lasillisen vettä. Näytteenottoa edeltävänä päivänä saa syödä normaalisti välttäen kuitenkin alkoholipitoisia juomia.

Valmistautuminen laboratorion virtsanäytteeseen

  • Runsasta juomista tulee välttää ennen näytteenottoa, koska se laimentaa virtsaa.
  • Tavanomaisiksi kertavirtsanäytteiksi soveltuvat parhaiten joko heti herättyä otettu aamuvirtsanäyte tai 3 - 4 tuntia rakossa ollut aamun toinen virtsanäyte.
  • Kotona otettavia virtsanäytteitä varten saatte näytteenottoastian ja -ohjeet laboratoriosta.
  • Raskaustestiä varten näytettä otettaessa kuukautisten tulisi olla vähintään viikon myöhässä.

Keskustelkaa hoitavan lääkärin kanssa, mikäli ette voi noudattaa ohjeita.

Voitte varata ajan laboratorion näytteenottoon osoitteesta www.mehilainen.fi.

Jaa