Needs review

Kun olet tulossa laboratoriokokeisiin, kannattaa tutustua siihen, miten valmistaudut kokeeseen tuloon. Suosituksia on hyvä noudattaa, jotta näyte on mahdollisimman luotettava, ja tulos vertailtavissa viitearvoihin.

Katso tästä paastoa vaativat tutkimukset

Katso tästä ajoitusta vaativat tutkimukset

Valmistautuminen laboratorion verinäytteeseen

Useimmat näytteet voidaan ottaa aterioinnista ja kellonajasta riippumatta. Ellei lääkärin kanssa ole toisin sovittu, voi ennen näytteenottoa syödä ja juoda kevyesti sekä ottaa mahdollisesti tarvittavat lääkkeet. Myös esimerkiksi kolesterolimittaukset kannattaa tehdä ilman ravinnotta oloa. Älä siis paastoa, ellei niin ole määrätty vaan syö ja juo normaaliin tapaan (Kts. Paastonäyte).

  • Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia, jotta verenkierto ehtii tasaantua.
  • Hormonien pitoisuudet (esim. TSH, testosteroni) vaihtelevat vuorokaudenajasta riippuen mutta esimerkiksi kilpirauhaskokeet voidaan silti ottaa mihin aikaan vaan. Testosteronipitoisuus on kuitenkin tutkittava aamunäytteestä.
  • Jotkut määritykset on otettava aamulla ennen lääkkeenottoa, esimerkiksi jos tutkitaan lääkeaineiden pitoisuuksia. Lääkärinne ohjeistaa teitä, mikäli tutkimus on otettava ennen lääkitystä.

Paastonäyte

Poikkeustapauksissa tarvitaan paastonäyte (tutkimuslyhenne alkaa tällöin pienellä f-kirjaimella, esim. fP-Gluk). Paastonäyte otetaan aamupäivällä yön yli kestäneen paaston jälkeen. Ennen näytteenottoa tulee olla syömättä ja juomatta 8-12 tuntia. Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasillisen vettä. Näytteenottoa edeltävänä päivänä saa syödä normaalisti välttäen kuitenkin alkoholipitoisia juomia.

Valmistautuminen laboratorion virtsanäytteeseen

  • Runsasta juomista tulee välttää ennen näytteenottoa, koska se laimentaa virtsaa.
  • Kotona otettavia virtsanäytteitä varten saatte näytteenottoastian ja -ohjeet laboratoriosta.
  • Raskaustestiä varten näytettä otettaessa kuukautisten tulisi olla vähintään viikon myöhässä.

Keskustele hoitavan lääkärin kanssa, mikäli et jostain syystä voi noudattaa ohjeita.

Voit varata ajan laboratorion näytteenottoon osoitteesta www.mehilainen.fi.