Rustovaurion tila selviää kartiokeilakuvauksella

Rustovauriot ovat yleisiä. Rustovamma löytyy usein tähystettäessä erityisesti urheilijoiden polvia. Polven rustovauriot voivat olla itsenäisiä vammoja tai liitännäisvammoja, joita tulee polven vääntöjen yhteydessä. Yleinen vääntövamma on eturistisiteen repeämä, ja rustovaurio voi oleellisesti heikentää siitä toipumista.

Rustovaurioiden havaitseminen on hankalaa. Tavanomaisessa magneettikuvantamisessa nähdään noin 65–70 prosenttia kaikista rustovaurioista, mutta yli 30 prosenttia jää näkymättä.

– Niissäkin tapauksissa, joissa rustovaurio nähdään magneettikuvantamisessa, saattaa vaurion koko leikkauksessa paljastua jopa puolta suuremmaksi kuin kuvissa on nähty. Rustovaurioyksiköihin hoitoon hakeutuvilla potilailla on usein takanaan jo vähintään yksi tähystysleikkaus, Mehiläisen Töölön sairaalan ylilääkäri, professori Jari Salo kertoo.

Mehiläinen on edelläkävijä kartiokeilatekniikkaan perustuvassa rustokuvantamisessa. Kyseessä on Suomessa kehitetty laitteisto ja menetelmä, joka on herättänyt laajaa mielenkiintoa myös maailmalla. Kartiokeilakuvauksella saadaan esiin pienimmätkin vauriot.

Rustovaurion oireet

  • nivelen turpoaminen
  • jäykkyyden tunne kuormituksen jälkeen. Oireet voivat jatkua jopa seuraavan yön ajan
  • nivel voi myös lukkiutua ja pitää ääntä

Kartiokeilakuvaus antaa varman tiedon rustosta

Kartiokeilakuvaus antaa varman tiedon ruston tilanteesta ja korjaamisen mahdollisuudesta. Tämä informaatio on äärettömän tärkeää sekä lääkärille että potilaalle, jotta kaikki vauriot pystytään korjaamaan yhdellä kertaa. Jos rustovaurio todetaan vasta leikkauksessa, se voi jäädä kokonaan hoitamatta, koska sen korjaamiseen ei ole osattu etukäteen varautua.

Mehiläisen Töölön sairaalan ylilääkäri Jari Salo on aikanaan käynnistänyt kartiokeilakuvantamisen hyödyntämisen ortopediassa ja on kehittänyt uudet rustokuvausmenetelmät Itä-Suomen yliopiston ja KYSin klinikoiden kanssa.

Rustovaurion hoito

Mehiläisessä rustovaurioita hoidetaan polven tähystystoimenpiteen yhteydessä. Pinnallisissa, läppämäisissä rustovaurioissa on riittää läpän poistaminen tähystysleikkauksessa. Ruston syviin kerroksiin ulottuvia, pinta-alaltaan pieniä vaurioita hoidetaan tähystysleikkauksessa tehtävin piikityksin.
Suuremmissa vaurioissa käytetään muita hoitomenetelmiä, kuten esim. rustoluulieriöiden siirtoa (mosaiikkiplastia / OATS -menetelmä) tai rustovaurioalueen syvempää puhdistamista ja täyttämistä käyttäen erityiskäsiteltyä ns. demineralisoitua luuta. Siitä muovautuva massa sisältää ruston ja luun kasvulle suotuisia kasvutekijöitä. Massa ruiskutetaan tähystysleikkauksessa korjattavalle alueelle.

Potilas voi itse vaikuttaa pinnan muodostumiseen ja paranemiseen harjoittelulla. Nivelen reaktiot liikekuormitukseen ohjaavat merkittävästi kudoksen uudistumista, professori Jari Salo kertoo.

Lue lisää

Rustovaurio juoksijan polvikivun taustalla

Polven ruston korjausleikkaus

toukokuu 2022viikko 21