Hyytelörakkulakasvain eli ganglio

Hyytelörakkulakasvain eli ganglio on hyvänlaatuinen ja vaaraton kasvain. Muodoltaan pyöreähkö ja tarkkarajainen kyhmy tai pienehkö patti sijaitsee usein ranteen alueella yleensä kämmenselän ylä- tai alapuolella nivelessä tai jänteessä. Toinen tavallinen paikka on nilkka. Patti sisältää hyytelömäistä kirkasta eritettä. Ganglio voi sijaita myös sormessa.

Hyytelörakkulan oireet

Ganglia voi olla kivulias, jos se esimerkiksi ranteessa painaa joko kyynär- tai keskihermoa. Myös puutuminen tai pistely on mahdollinen oire, ja tämä viittaakin juuri hermo-oireeseen. Hyytelörakkulan selvää aiheuttajaa ei voida osoittaa, mutta sen syntymiseen voi vaikuttaa mm. nivelärsytys.

Hyytelörakkula voi oirehtia ikävästi

Yleisiä oireita ovat paineen tunne, särky ja nivelen jäykkyys. Ganglio voi aiheutua joskus kipua, jos se vaikka ranteessa painaa kyynär- tai keskihermoa. Rakkulan alueella voi esiintyä myös puutumista tai pistelyä.

Hyytelörakkulakasvain on yleisin käden pehmytkudoksen pattimuodostuma. Selvää aiheuttajaa hyytelörakkokasvaimelle ei tiedetä, mutta se voi syntyä muun muassa tapaturman, nivelärsytyksen tai nivelrikon seurauksena. Ranteeseen tullutta pattia on syytä käydä näyttämässä lääkärille. Harvinaisempia käden patin aiheuttajia ovat muunlaiset luun, jänteen tai pehmytkudoksen kasvaimet tai rakkulat.

Hyytelörakkulan poisto ja hoito

Rakkulakasvaimen sisällä on yleensä hyytelömäistä kirkasta eritettä, joka poistetaan useimmiten punktiolla eli imemällä patin neste neulalla pois. Tällöin saadaan nivelen rasitus minimoitua. Mikäli kasvain on erityisen hankala ja kivulias, se poistetaan leikkauksella. Hyytelörakon poistoleikkaus on päiväkirurginen toimenpide ja tehdään useimmiten puudutuksessa.

Toimenpiteen jälkeen käteen laitetaan pehmustettu sidos, jota tulee käyttää noin 2 viikkoa. Poistosta huolimatta ganglio voi uusia. Sen ennaltaehkäisyyn ei ikävä kyllä tunneta keinoa.

Varaa aika käsikirurgille

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tiina Ikävalko
LL, käsikirurgian erikoislääkäri
9.8
Nina Lindfors
Dos, LT, ortoped, trauma ja käsikir erik lääk
Timo Raatikainen
PROF, käsikirurgian ja ortopedian erik.lääkäri
9.6
Nonna Saarela
LL, Käsikirurgian erikoislääkäri
9.6