Needs review

Alavatsakivut ovat monelle naiselle tuttu vaiva. Normaalista poikkeavat vaivat kannattaa aina selvittää. Alavatsakipuihin voi liittyä monia gynekologisia tekijöitä, jotka selviävät useimmiten käynnillä gynekologin vastaanotolla.

- Gynekologille on hyvä kertoa oma gynekologinen historiansa eli kuukautiskierto, mahdolliset toimenpiteet ja poikkeavat vuodot, jotta lääkäri voi huomioida kokonaisvaltaisen tilanteen diagnoosia tehdessään, kertoo Mehiläisen uudenmaan alueen vastuugynekologi Marjut Laurikka-Routti.

Gynekologin vastaanotolla tehtävät tutkimukset vaihtelevat tilanteen mukaan.

- Emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus kuuluu alavatsakivusta kärsivän naisen perustutkimuksiin. Tulehdusnäytteitä otetaan tarpeen mukaan. Esimerkiksi sukupuolitautitestejä on syytä ottaa, mikäli tartunnan mahdollisuus on ollut olemassa, Laurikka-Routti sanoo.

Verikokeet voivat olla tarpeellisia etenkin äkillisissä alavatsakivuissa.

- Näistä tutkitaan mm. tulehdusarvot ja raskaustesti. Pitkään jatkuneissa vaivoissa myös papa-koe on syytä ottaa, samoin jos viimeisestä papa-kokeesta on kulunut  jo 1-2vuotta, Laurikka-Routti kertoo.

Alavatsakivuille ei aina heti löydy selkeää syytä

Joskus alavatsakipujen syyn selvittely vie aikaa. Tarvitaan lisätutkimuksia ja muiden erikoisalojen lääkäreiden apua.

- Epäselvissä tilanteissa ja oireiden tai löydösten niin vaatiessa päädytään alavatsan alueen magneettitutkimukseen tai vatsaontelontähystykseen nukutuksessa. Tilanteen selvittämisessä konsultoidaan usein myös muiden erikoisalojen lääkäreitä, sillä esim. suolisto- ja virtsatieongelmat voivat myös olla kipuja aiheuttamassa. Joskus myös selkäsairaudet voivat aiheuttaa säteilykipua vatsan alueelle, Laurikka-Routti kertoo.

Kohdun ja munasarjojen kasvaimet

Gynekologisten kasvainten riski kasvaa iän myötä. Poikkeuksena voidaan pitää kohdunkaulan syöpää, jota esiintyy myös enemmän nuorilla naisilla.

- Kasvaimet luokitellaan hyvänlaatuisiin ja pahanlaatuisiin eli syöpäkasvaimiin. Molemmissa kasvaintyypeissä oireet voivat olla hyvin epämääräisiä kunnes kasvain on kookas tai syöpäkasvain on levinnyt jo pitkälle. Alavatsakivut voivat kuitenkin olla yksi oire kasvainsairauksissakin. Hyvin lievässäkin aiemmasta poikkeavassa alavatsakivussa kannattaa hakeutua gynekologiseen tarkastukseen. Poikkeavat veriset vuodot ovat myös syy hakeutua tarkastukseen, Laurikka-Routti neuvoo.

Tilanteen selvittäminen vaatii gynekologisen lääkärintutkimuksen ja emättimen kautta tehtävän gynekologisen ultraäänitutkimuksen. Tilannekohtaisesti otetaan lisätutkimuksia, esimerkiksi solunäytteitä kohdun sisältä. Kasvainten hoitona ovat erilaiset leikkaushoidot ja syövässä mahdollisesti liitännäishoidot, kuten sädehoito tai sytostaattihoito.

Gynekologisen kasvaimen Oireet

  • poikkeava vuoto (valkovuoto tai verensekainen vuoto)
  • eriasteiset vatsakivut
  • kuume
  • korkeat veren tulehdusarvot (vakava tulehdus)

Tulehdukset vaativat tarkempia tutkimuksia

Gynekologisia tulehduksia voivat aiheuttaa elimistön omat tai vieraat bakteerikannat.

- Kun pöpöt joutuvat väärään paikkaan tai jos väärä bakteerikanta pääsee vallitsevaksi, syntyy tulehdus. Tulehduksen aiheuttajan selvittämiseksi tarvitaan näytteiden tarkistamista, sillä lääkärin silmä ei yksin pysty erottamaan tulehduksen aiheuttajaa, Laurikka-Routti selvittää. Tulehdukset on syytä selvittää ja hoitaa tehokkaasti antibiooteilla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Gynekologisen Tulehduksen Oireet

  • lisääntynyt ja haiskahtava valkovuoto ilman alavatsakipuja
  • kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä
  • virtsankirvely virtsaputken suulla

Lue lisää:

Emätintulehdus

Hiivatulehdus

Kohtutulehdus

Endometrioosi