Munasarjakysta

Suurin osa munasarjakasvaimista on hyvänlaatuisia ja niitä esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Näille ei tarvitse erikseen tehdä mitään vaan ne häviävät itsestään. Munasarjasyövän ilmaantuvuus lisääntyy iän mukana ja se on suurin 60–69-vuotiailla. Toiminnalliset kystat ja varsinaiset kasvaimet on tärkeä erottaa toisistaan.

Toiminnallisia kystia eli nesterakkuloita voi kehittyä munasarjoissa hedelmällisessä iässä. Tällöin puhutaan puhkeamattomasta munarakkulasta, joka sisältää kudosnestettä ja voi kasvaa jopa 5–6 senttimetrin kokoiseksi. Normaalisti se häviää seuraavan kuukautiskierron aikana. Myös keltarauhasesta voi muodostua kysta, sisältäen veristä eritettä. Näitä itsestään häviäviä kystia todetaan noin 5–10 prosentilla synnytysikäisistä naisista ja vaihdevuosi-ikäisillä 3–15 prosentilla. Ne löydetään yleensä gynekologisen kaikututkimuksen yhteydessä.

Munasarjakystan oireet

Munasarjakasvaimet ovat alkuvaiheessa yleensä oireettomia. Jotkut kasvaimet tuottavat naishormoneja, joka aiheuttaa vuorohäiriöitä. Oireet ilmaantuvat kasvaimen suurentuessa. Tällöin se aiheuttaa kipua, turvotusta ja painontunnetta. Se voi myös painaa suolistoa ja virtsarakkoa. Jos kysta puhkeaa, voi ilmaantua äkillistä, voimistuvaa kipua. Kysta saattaa myös kiertyä, jolloin kiertymä aiheuttaa voimakkaan kivun.

Milloin lääkäriin?

Yksittäinen, ohimenevä alavatsan vihlaisu tai kiputuntemus ei vaadi välitöntä lääkärissä käyntiä. Toistuvissa kiputuntemuksissa tai yllä mainituissa oireissa (vatsan turvottelu, virtsaamis- tai ulostamisvaikeudet, vuotohäiriöt) on syytä gynekologisen tutkimuksen yhteydessä tehdä vaginaalinen ultraäänitutkimus, jonka perusteella ohjelmoidaan jatkotutkimukset ja hoito. Tutkimusten perusteella tehdään arvio kystan laadusta, pyrkien erottamaan hyvänlaatuinen kasvain pahanlaatuisesta.

Munasarjakystan hoito

Toiminnallisen kystan hoidoksi riittää kaikukuvauksen avulla suoritettu seuranta. Alle viiden senttimetrin kokoista yksilokeroista kystaa ja vastaavasti vaihdevuosi-ikäisellä alle kolmen senttimetrin kokoista kystaa ei tarvitse seurata. Osalle potilaista määrätään hormonihoitoa esimerkiksi e-pillerit.

Leikkaushoitoa tarvitaan, jos kysta aiheuttaa oireita, verikokeissa todetaan kasvainmerkkiaineen kohoamista ja seurannassa nähdään kasvua. Munasarjakasvaimet leikataan yleensä tähystystekniikalla, pyrkien säilyttämään tervettä ja normaalia munasarjakudosta. Leikkauksen laajuus riippuu kasvaimen tyypistä.

lokakuu 2022viikko 39