Bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosi on emätintulehdus, jossa emättimen bakteeritasapaino on epätasapainossa. Bakteerivaginoosissa emättimessä olevat naisen omat, hyvät maitohappobakteerit korvautuvat niin ikään naisen omilla, haitallisilla, hapettomissa olosuhteissa elävillä bakteereilla. Bakteerivaginoosi on yleensä harmiton, mutta ikävä vaiva, joka on yhtä yleinen emätintulehdus kuin hiivatulehdus.

Normaalisti emättimen pH-arvo on hapan. Jos happamuus vähenee, kasvaa bakteerivaginoosin riski. Esimerkiksi kuukautisvuoto tai kuparikierukka voivat altistaa bakteerivaginoosille. Riski kasvaa myös, jos on useita seksikumppaneina, sillä erilaisten bakteerikantojen kohtaaminen voi myös epätasapainottaa omaa bakteerikantaa. Bakteerivaginoosia ei kuitenkaan tule rinnastaa sukupuolitauteihin eikä se tartu ihmiseltä toiselle.

Bakteerivaginoosin oireet

Bakteerivaginoosin yleisimpiä oireita ovat:

  • Paha, kalamaisen tympeä haju
  • Runsas, juokseva valkovuoto
  • Lievä kutina tai ei lainkaan kutinaa

Bakteerivaginoosi voi olla myös oireeton ja näkyä ainoastaan papa-näytteessä.

Bakteerivaginoosi sekoitetaan usein hiivatulehdukseen. Hiivaan liittyy yleensä voimakas kutina, kun taas bakteerivagonoosissa kutinaa ei ole lainkaan tai se on lievää. Bakteerivaginoosissa valkovuoto on usein runsasta, mutta juoksevaa ja haisee kalamaisen tympeältä, kun taas hiivatulehduksessa se on yleensä valkoista ja kokkareista ja tuoksuu imelältä.

Bakteerivaginoosia voi ehkäistä hyvällä intiimihygienialla sekä pyyhkimällä edestä taaksepäin, etteivät peräsuolen bakteerit eivät päädy emättimeen. Myös kondomin käyttö yhdynnässä voi ehkäistä bakteerivaginoosin syntymistä. Emätinhuuhtelua, saippuapesua tai turhaa pikkuhousunsuojien käyttöä ei suositella.

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosi todetaan yleensä gynekologisen tutkimuksen ja oireiden perusteella sekä papa-kokeen sivulöydöksenä. Oireetonta bakteerivaginoosia ei tarvitse hoitaa, sillä bakteeritasapaino voi korjaantua itsestään. Hoitamattomaan bakteerivaginoosiin ei liity jälkitauteja.

Mikäli bakteerivaginoosin oireet ovat lieviä, voi bakteerivalmisteista kuten maitohappobakteereista ja C-vitamiinista olla apua, sillä ne lisäävät emättimen happamuutta. Selvästi oireilevaa bakteerivaginoosia hoidetaan emättimeen laitettavalla tai suun kautta otettavalla antibiootilla tai emättimeen laitettavalla antiseptipuikolla.

Milloin lääkäriin?

Bakteerivaginoosin vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, kun se oireilee ensimmäistä kertaa tai oireet toistuvat tai pitkittyvät. Myös raskaana ollessa bakteerivaginoosi on hyvä hoitaa pois. Lääkärin vastaanotolle kannattaa mennä myös silloin, jos on havaittavissa muita kuin paikallisoireita tai jos epäilee sukupuolitautia, jolla voi olla samankaltaisia oireita.

Lue myös:
Gynekologilla käynti
Hiivatulehdus
Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset
Alavatsakipu naisella
Endometrioosi

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
lokakuu 2021viikko 42