Akuutti vatsakipu

Akuutti tai äkillinen vatsakipu tarkoittaa vatsakipua, joka alkaa nopeasti, vain muutaman tunnin kuluessa. Kipu vatsassa voimistuu yleensä pikkuhiljaa. Kivun lisäksi voi tulla kuumetta, oksennuksia ja ripulia.

Mistä vatsakipu johtuu?

Äkillinen vatsakipu voi johtua ruuansulatusvaivoista, ärtyvän suolen oireyhtymästä, närästyksestä, keliakiasta, mahatulehduksesta, laktoosi-intoleranssista, tulehduksellisista suolistosairauksista, vatsan alueen hermopinteestä tai gynekologista syistä.

Syynä voi olla myös vatsahaava, sappikivitauti, munuaiskivitauti, haimatulehdus, suolen kiertyminen, suolen puhkeaminen, tyrän kureutuminen, vatsasuonten veritulppa, paksusuolen divertikkeli- eli umpipussitauti tai aortan pullistuman repeäminen.

Akuutit vatsakivut - milloin lääkäriin?

Jos vatsakipu kestää muutaman tunnin ja menee sitten itsestään ohi, ei tarvitse lähteä lääkäriin. Jos vastaava kipu toistuu aika ajoin eikä sille keksi syytä, vatsaansa kannattaa mennä näyttämään lääkärille tai kysyä apua vatsavaivoihin OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikan etävastaanoton kautta joka päivä, ympäri vuorokauden.

Lääkäriin kannattaa mennä myös aina, kun kyseessä on kova ja voimistuva uusi vatsakipu, jolle ei ole tiedossa ennestään syytä. Jos kova vatsakipu alkaa salamannopeasti, viittaa se usein jonkin elimen tai suolen puhkeamiseen tai repeämään. Silloin lääkäriin on hyvä suunnata heti,

Myös sydäninfarkti voi tuntua ylävatsan ja pallean puristavana kipuna. Sekin on syy lähteä nopeasti lääkäriin.

Vatsakipujen tutkiminen ja tähystys

Gastroenterologi, eli vatsaelinsairauksien erikoislääkäri, selvittää vatsakivun syytä yleensä potilaan oireiden ja vatsan tutkimisen perusteella. Hän saattaa teettää myös laboratoriokokeita, sydänfilmin, vatsan ultraäänitutkimuksen ja röntgenkuvauksen.

Mahalaukun tähystys, eli gastroskopia, voi olla tarpeen, jos potilaalla on esimerkiksi oksentelua tai pahoinvointia, hänen on vaikea niellä, hänellä on matala hemoglobiini, närästystä, ylävatsakipua tai mustia ulosteita. Gastroskopia voi olla paikallaan myös, jos potilaalla on mahahaavan riskitekijöitä tai oireiden perusteella on syytä epäillä keliakiaa.

Jos vatsakipuihin liittyy pitkittynyttä ripulia tai ummetusta, anemiaa, verisiä ulosteita tai muita suolen toiminnan muutoksia, voi paksusuolen tähystys olla tarpeen. Sitä varten potilaan pitää syödä viikko tiettyjen ohjeiden mukaisesti ja juoda tähystystä edeltävänä päivänä juomaa, joka auttaa suolta tyhjentymään.

Lue lisää:

Tietoa vatsakivuista

Mehiläisen Yleislääkäripäivystys

Teksti: Asiantuntijana haastateltu gastrokirurgi Pertti Ritvaniemeä. 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3