Vaivaako vatsakipu? Katso, milloin kannattaa lähteä lääkäriin

Vatsaoireet ovat hyvin yleinen vaiva ja vatsakipua aiheuttavat monet eri tekijät. Vatsaoireiden syitä ja hoitomahdollisuuksia kannattaa selvittää siinä vaiheessa, kun vaivat alkavat haitata elämää. Mieti myös, tuntuuko vatsakipu ylä- vai alavatsassa vai suolistossa?

Noin 40 prosenttia väestöstä kärsii ylävatsavaivoista jossain kohtaa elämäänsä. Syynä voi olla muun muassa refluksitauti, joka oireilee yleisimmin närästyksenä. Tällöin mahalaukun hapanta sisältöä nousee ruokatorven puolelle.

Monelle naiselle alavatsakivut ovat tuttu vaiva. Niiden syyt selviävät parhaiten gynekologin vastaanotolla.

Iän myötä suolen toiminta hidastuu, peräpukamat alkavat oireilla ja voi ilmetä suolen umpipussitautia eli divertikuloosia. Myös suolen hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet lisääntyvät nopeasti 50 ikävuoden jälkeen.

Milloin kannattaa mennä vatsakivun takia lääkäriin?

Jos äkillinen ja vakava vatsakipu iskee, kannattaa lääkäriin hakeutua nopeasti ja etsiä lähin Mehiläisen yleislääkäripäivystys.

Ohimenevät ja kevyet vatsakivut eivät juuri vaadi lääkärin arviota. Mutta jos vatsavaivojen oire on esimerkiksi jokin seuraavista, kannattaa mennä lääkäriin:

  • suolen toiminnassa tapahtuu yllättäviä ja rajuja muutoksia ummetuksen tai ripulin suuntaan
  • suolen toiminta alkaa vaihdella merkittävästi
  • ulostaminen on vaikeaa
  • uloste on veristä tai limaista
  • uloste on mustaa
  • vatsakivut toistuvat usein
  • laihtuminen
  • ruokahalu katoaa
  • anemia.

Miten vatsakipuja tutkitaan?

Perustutkimuksiin kuuluu lääkärin tekemä yleistutkimus. Tutkimuksia täydennetään peruslaboratoriokokeilla, joissa katsotaan yleensä hemoglobiini, tulehdusarvot, laktoosi-intoleranssia, keliakiavasta-aineet sekä helikobakteeri. Osalta tarkistetaan lisäksi veren maksa- ja haima-arvot.

Perusteellisempi vatsavaivojen tutkimus

Jos syitä oireisiin ei näillä tutkimuksilla löydetä, harkitaan perusteellisempaa ruuansulatuskanavan ja vatsan alueen tutkimuksia. Näitä ovat mahalaukun tähystys ja paksusuolen tähystys.

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia tehdään, kun lääkäri epäilee hoitoa vaativaa sairautta ruokatorven, mahalaukun tai ohutsuolen alkuosan alueella. Tähystyksen avulla voidaan diagnosoida esimerkiksi mahahaava tai keliakia. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja poistaa polyyppeja.

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia tehdään, jos oireet viittaavat peräsuolen tai paksusuolen sairauksiin. Paksusuolen tähystystutkimus edesauttaa varhaista diagnosointia ja hoitoon pääsyä.

Usein päädytään tekemään sekä mahalaukun että paksusuolen tähystys, jotta vatsavaivojen syy saadaan selvitettyä.

Tähystykseen voi halutessaan hakeutua myös oma-aloitteisesti. Tätä suositellaan varsinkin, jos lähisuvussa on esiintynyt syöpää mahalaukun tai suolen alueilla, vaikkei vaivoja tai oireita olisikaan. Tutkimukset pyritään tekemään mahdollisimman miellyttävästi, eikä niitä kannata jännittää.

Asiakaspalvelumme osaa ohjata sinut tarvittaessa oikean asiantuntijan luokse. Voit myös kysyä neuvoa vatsakipuihin OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikan kautta päivittäin ympäri vuorokauden.

Lue lisää vatsakivun mahdollisista aiheuttajista:

Alavatsakipu naisella

Haavainen paksusuolen tulehdus

Ärtynyt paksusuoli eli ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.8
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
toukokuu 2021viikko 20
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*