Vaivaako vatsakipu eli mahakipu? Katso, milloin kannattaa lähteä lääkäriin

Vatsaoireet ovat hyvin yleinen vaiva ja mahakipua aiheuttavat monet eri tekijät. Vatsaoireiden syitä ja hoitomahdollisuuksia kannattaa selvittää siinä vaiheessa, kun vaivat alkavat haitata elämää. Mieti myös, onko sinulla alavatsakipua, ylävatsakipua vai suolistokipua.

Noin 40 prosenttia väestöstä kärsii ylävatsavaivoista jossain kohtaa elämäänsä. Syynä voi olla muun muassa refluksitauti, joka oireilee yleisimmin närästyksenä. Tällöin mahalaukun hapanta sisältöä nousee ruokatorven puolelle.

Monelle naiselle alavatsakivut ovat tuttu vaiva. Niiden syyt selviävät parhaiten gynekologin vastaanotolla.

Iän myötä suolen toiminta hidastuu, peräpukamat alkavat oireilla ja voi ilmetä suolen umpipussitautia eli divertikuloosia. Myös suolen hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet lisääntyvät nopeasti 50 ikävuoden jälkeen.

Milloin kannattaa mennä vatsakivun eli mahakivun takia lääkäriin?

Jos äkillinen ja vakava vatsakipu iskee, kannattaa lääkäriin hakeutua nopeasti ja etsiä lähin Mehiläisen yleislääkäripäivystys.

Ohimenevä ja kevyt mahakipu ei juurikaan vaadi lääkärin arviota. Mutta jos vatsavaivojen oire on esimerkiksi jokin seuraavista, kannattaa mennä lääkäriin:

  • suolen toiminnassa tapahtuu yllättäviä ja rajuja muutoksia ummetuksen tai ripulin suuntaan
  • suolen toiminta alkaa vaihdella merkittävästi
  • ulostaminen on vaikeaa
  • uloste on veristä tai limaista
  • uloste on mustaa
  • vatsakivut toistuvat usein
  • laihtuminen
  • ruokahalu katoaa
  • anemia.

Varaa aika gastroenterologille

Miten vatsakipuja tutkitaan?

Perustutkimuksiin kuuluu lääkärin tekemä yleistutkimus. Tutkimuksia täydennetään peruslaboratoriokokeilla, joissa katsotaan yleensä hemoglobiini, tulehdusarvot, laktoosi-intoleranssia, keliakiavasta-aineet sekä helikobakteeri. Osalta tarkistetaan lisäksi veren maksa- ja haima-arvot.

Perusteellisempi vatsavaivojen tutkimus

Jos syitä oireisiin ei näillä tutkimuksilla löydetä, harkitaan perusteellisempaa ruuansulatuskanavan ja vatsan alueen tutkimuksia. Näitä ovat mahalaukun tähystys ja paksusuolen tähystys.

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia tehdään, kun lääkäri epäilee hoitoa vaativaa sairautta ruokatorven, mahalaukun tai ohutsuolen alkuosan alueella. Tähystyksen avulla voidaan diagnosoida esimerkiksi mahahaava tai keliakia. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja poistaa polyyppeja.

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia tehdään, jos oireet viittaavat peräsuolen tai paksusuolen sairauksiin. Paksusuolen tähystystutkimus edesauttaa varhaista diagnosointia ja hoitoon pääsyä.

Usein päädytään tekemään sekä mahalaukun että paksusuolen tähystys, jotta vatsavaivojen syy saadaan selvitettyä.

Tähystykseen voi halutessaan hakeutua myös oma-aloitteisesti. Tätä suositellaan varsinkin, jos lähisuvussa on esiintynyt syöpää mahalaukun tai suolen alueilla, vaikkei vaivoja tai oireita olisikaan. Tutkimukset pyritään tekemään mahdollisimman miellyttävästi, eikä niitä kannata jännittää.

Asiakaspalvelumme osaa ohjata sinut tarvittaessa oikean asiantuntijan luokse. Voit myös kysyä neuvoa vatsakipuihin OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikan kautta päivittäin ympäri vuorokauden.

Lue lisää vatsakivun mahdollisista aiheuttajista:

Alavatsakipu naisella

Haavainen paksusuolen tulehdus

Ärtynyt paksusuoli eli ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.6
Antti M Aarnisalo
Yleislääketieteen erikoislääkäri

Lisää aiheesta