Tietoa HPV eli papilloomaviruksesta ja HPV-rokotteesta

HPV eli papilloomavirukset ovat yleisiä – lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossakin elämänsä vaiheessa.

HPV eli papilloomaviruksen aiheuttama HPV-infektio on tavallisin seksuaalisesti aktiivisilla nuorilla aikuisilla. On arvioitu, että seksuaalisesti aktiivisista ihmisistä 80 % saa HPV-infektion ainakin kerran elämässään.

HPV eli papilloomavirus tiiviisti

  • HPV (englanniksi Human Papilloma Virus) eli papilloomaviruksia tunnetaan yli 200 tyyppiä, mutta näistä vain pieni osa on ns. korkean riskin HP-viruksia, jotka voivat aiheuttaa solumuutoksia tai syöpää.
  • HPV-infektio on usein oireeton, minkä vuoksi moni sairastaa HPV-infektion tietämättään tai se löytyy sattumalta HPV- tai papa-kokeessa.
  • HPV-infektiolla on hyvä paranemistaipumus, mutta sen parantumista on seurattava, jotta infektio ei pitkity ja etene syöväksi.

Palvelut

HPV-rokotteen avulla voi suojautua HPV-infektiolta ja niiden aiheuttamia solumuutoksia tai syöpää vastaan on HPV-rokote, joka antaa suojan yleisimpiä korkean riskin HP-viruksia vastaan.

Varaa aika HPV-rokotukseen

Epäiletkö HPV-infektiota tai haluaisitko lisätietoa HPV eli papilloomaviruksesta tai HPV-rokotteesta? Gynekologin vastaanotolta saat lisätietoa mm. HPV-infektioon tai papa-kokeeseen liittyviin kysymyksiin.

Varaa aika gynekologille

HPV-infektion seuraukset

Matalan syöpäriskin HPV:t saattavat aiheuttaa iho- ja limakalvomuutoksia kuten

  • ihosyyliä
  • kurkunpään papilloomia ja
  • sukupuolielinten kondyloomia eli visvasyyliä.

Korkean riskin HPV:n aiheuttama infektio voi pitkittyessään aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten syövän esiasteita ja erilaisia syöpiä. Korkean syöpäriskin HPV:t yhdistetään ennen kaikkea kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen. Muita HPV:n aiheuttamia syöpiä ovat ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen ja peräaukon syövät. Myös osa pään ja kaulan syövistä ovat HPV-infektion aiheuttamia.

Korkean syöpäriskin HPV-infektio sukupuolielinten alueella on lähes aina oireeton ja usein itsestään paraneva. Pienellä osalla HPV-tartunnan saaneista infektio kuitenkin pitkittyy, mikä voi johtaa kohdunkaulan solumuutoksien kehittymiseen. Kohdunkaulan solumuutoksista pieni osa etenee kohdunkaulan syövän esiasteiksi. Ilman hoitoa osa esiasteista kehittyy lopulta syöväksi.

HPV:n tarttuminen

HPV tarttuu sukuelinten limakalvo- tai ihokontaktin välityksellä. Yleisin tartuntareitti on suojaamaton yhdyntä, mutta HPV-infektion voi saada myös ilman yhdyntää. HPV ei tartu saunan lauteilta, wc-pöntön reunasta tai veritahroista.

HPV-infektio voi olla joskus vuosiakin piilevänä eli tartunnan ajankohtaa on yleensä mahdotonta jäljittää.

HPV-infektion toteaminen

HPV-infektio todetaan kohdunkaulasta otetusta HPV-näytteestä tai papa-kokeesta. Positiivinen HPV-testi tarkoittaa, että potilaalla on yhden tai useamman suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama HPV-infektio. Papa-kokeen avulla voidaan selvittää, onko HPV-infektio aiheuttanut solumuutoksia. Heiltä, joilla ei ole kohtua, voidaan näyte ottaa emättimestä.

Suomessa kansalliseen kohdunkaulansyöpäseulontaan kutsutaan viiden vuoden välein kaikki 30–65-vuotiaat naiset. Osassa kunnista seulonta alkaa jo 25-vuotiaana. Nykyisin on laajasti siirrytty HPV-pohjaiseen papa-seulontaan, missä samasta näytteestä voidaan tutkia korkean riskin HPV:t ja papa. Tällaisen yhdistelmäseulonnan on todettu löytävän kohdunkaulansyövän esiasteet ja -syövät pelkkää papa-koetta paremmin. Nuorilla HPV-infektio on kuitenkin edelleen hyvin yleinen, minkä vuoksi alle 30-vuotiailla käytetään seulonnassa edelleen ensisijaisesti pelkkää papa-tutkimusta.

Osallistumalla kansalliseen kohdunkaulansyövän seulontaohjelmaan tai käymällä muuten säännöllisesti HPV- tai papa-kokeessa, voidaan yleensä HPV-infektio ja mahdolliset syövän esiasteet todeta ja hoitaa ajoissa.

Varaa aika gynekologille

HPV-infektion hoito

HPV-infektiolle ei ole toistaiseksi hoitoa, mutta HPV-infektio paranee usein itsestään etenkin nuorilla. Noin yhdellä kymmenestä sukuelinten HPV-infektio pitkittyy ja voi muodostaa syövän esiasteita.

Mikäli todetaan pitkittynyt HPV-infektio tai solumuutoksia papassa, tehdään yleensä jatkotutkimuksena emättimen ja kohdunkaulan valomikroskopia eli kolposkopia. Syövän esiasteistakin osa paranee seurannassa itsestään, mutta pitkittyvät ja vakavammat solumuutokset poistetaan kirurgisesti esim. sähkösilmukkahoidolla tai laserilla.

Kondyloomat voi hoitaa omatoimisesti kotihoitona erilaisilla reseptillä saatavilla paikallisvalmisteilla tai lääkärin vastaanotolla laserilla tai jäädyttämällä. Kondyloomat uusiutuvat herkästi, sillä hoidoilla ei valitettavasti saada itse virustartuntaa poistettua elimistöstä vaan ainoastaan näkyvät syylät.

HPV-rokote – tartunnalta suojautuminen

Paras keino suojautua HPV-infektiolta ja niiden aiheuttamia solumuutoksia tai syöpää vastaan on HPV-rokote, joka antaa suojan yleisimpiä korkean riskin HP-viruksia vastaan. Parhaan hyödyn HPV-rokotteesta saa, jos sen ottaa ennen seksielämän alkamista. HPV-rokotusten ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat ja kuolevat sen aiheuttamiin vakaviin syöpiin.

HPV-rokotteesta voi olla hyötyä myös aikuisena otettuna eikä yläikärajaa rokotteelle ole. Jos on jo saanut HPV-tartunnan, voi rokote suojata niiltä HPV-tyypeiltä, joita elimistö ei ole vielä kohdannut.

Kondomin käyttö vähentää HPV-tartunnan riskiä, mutta se ei kuitenkaan täysin suojaa tartunnalta, sillä virus voi tarttua myös sukuelinalueen iholta. Kondomin arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista.

Suomessa on käytössä kaksi eri HPV-rokotetta

Osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa annetaan ilmaiseksi kaksi HPV-tyyppiä sisältävää Cervarix-rokotetta, jota tarjotaan 10–12 -vuotiaille tytöille ja pojille. Molemmat sukupuolet rokottamalla saadaan paras laumasuoja HPV-infektioita ja niistä johtuvia syövän esiasteita ja syöpiä vastaan. Tämä HPV-rokote ei sisällä kondyloomasuojaa.

Rokotusohjelman ulkopuolella on apteekista reseptillä saatavissa Gardasil 9 -rokote, joka sisältää yhdeksää HPV-tyyppiä. Näistä seitsemän antaa suojan korkean syöpäriskin HPV-tyypeiltä ja kaksi matalan riskin eli kondyloomia aiheuttavalta HPV-tyypiltä. Rokote on tarkoitettu vähintään 9-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille. Periaatteessa yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole. Rokote ei sisällä elävää virusta, jonka takia se soveltuu myös immuunipuutteisille eli heikon vastustuskyvyn omaaville henkilöille.

Gardasil 9 -rokotteen annostus

9–14-vuotiaille suositellaan kahta rokoteannosta, joista toinen annetaan 5–13 kuukautta ensimmäisen annoksen jälkeen.

Yli 15-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta, joista toinen annetaan kaksi kuukautta ensimmäisen rokotuksen jälkeen, ja kolmas rokoteannos kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Voit tarvittaessa keskustella HPV-rokotteesta esimerkiksi Mehiläisen gynekologin, yleislääkärin tai lastenlääkärin kanssa.

Asiantuntijana artikkelissa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Lähteet:
Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella, Terveyskirjasto.fi 
HPV-rokote, Terveyskirjasto.fi 
Parempaaelamaa.fi 

Varaa aika HPV-rokotukseen

HPV-rokotteen hinta ja maksutavat

Huomioi hinnastossa
Hinta sisältää rokoteaineen ja hoitajan palkkion. Rokotteiden hintoihin ei lisätä poliklinikkamaksua. Kanta-maksu per rokotekäynti on 2,90 €. Varmista rokotteiden saatavuus toimipisteestä ennen rokotuskäyntiä.
PalveluHinta-arvio
Hepatiitti B -rokote
100.40 €
Ei Kela-korvausta
HPV- eli papilloomavirusrokote
230.90 €
Ei Kela-korvausta
Poliorokote
65.00 €
Ei Kela-korvausta
Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote (MPR)
62.90 €
Ei Kela-korvausta
Vesirokkorokote
111.40 €
Ei Kela-korvausta
Vyöruusurokote

Hinta per rokotuskerta. Rokote on hankittava itse, jos sitä ei ole valmiiksi toimipisteessä. Katso lisätiedot ja ohjeet.
Tutustu joustaviin maksutapoihin. Varaa aika vyöruusurokotukseen

246.10 €
Ei Kela-korvausta

Usein kysyttyjä kysymyksiä HPV:sta eli papilloomaviruksesta

HPV on lyhennelmä sanoista Human Papilloma Virus. HP-viruksia tunnetaan yli 200 tyyppiä. HP-virukset eli papilloomavirukset ovat yleisiä ja arvion mukaan seksuaalisesti aktiivisista ihmisistä 80 % saa HPV-infektion ainakin kerran elämässään.

HPV tarttuu sukuelinten limakalvo- tai ihokontaktin välityksellä, usein suojaamattoman yhdynnän seurauksena. HPV-infektion voi saada myös ilman yhdyntää. HPV ei tartu saunan lauteilta, wc-pöntön reunasta tai veritahroista.

HPV-infektio voi olla joskus vuosiakin piilevänä eli tartunnan ajankohtaa on yleensä mahdotonta jäljittää.

HPV-infektio on yleensä oireeton, jonka vuoksi moni sairastaa HPV-infektion tietämättään tai se löytyy sattumalta HPV- tai papa-kokeen yhteydessä.

Matalan syöpäriskin HPV:t voivat aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia kuten

  • ihosyyliä
  • kurkunpään papilloomia ja
  • sukupuolielinten kondyloomia eli visvasyyliä.

Korkean riskin HP-virusten aiheuttamat infektiot voivat pitkittyessään aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten syövän esiasteita ja erilaisia syöpiä. Korkean syöpäriskin HPV:t yhdistetään ennen kaikkea kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden kehittymiseen. Muita HPV:n aiheuttamia syöpiä ovat ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen ja peräaukon syövät. Myös osa pään ja kaulan syövistä ovat HPV-infektion aiheuttamia.

HPV-infektio voi olla vuosiakin piilevänä eli tartunnan ajankohtaa on yleensä mahdotonta jäljittää.

HPV-infektion eteneminen solumuutoksesta kohdunkaulansyöväksi vie yleensä yli 10 vuotta. Tämän vuoksi säännöllisillä seulontanäytteillä ehditään mahdolliset esiastemuutokset todeta ja hoitaa ajoissa ennen syövän kehittymistä.

HPV-infektio paranee usein itsestään etenkin nuorilla. Noin yhdellä kymmenestä sukuelinten HPV-infektio pitkittyy ja voi muodostaa syövän esiasteita.

HPV-infektio todetaan kohdunkaulasta otetusta HPV-näytteestä tai papa-kokeesta. Positiivinen HPV-testi tarkoittaa, että potilaalla on yhden tai useamman suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama HPV-infektio. Papa-kokeen avulla voidaan selvittää, onko HPV-infektio aiheuttanut solumuutoksia. Heiltä, joilla ei ole kohtua, voidaan näyte ottaa emättimestä.

Miehille ei ole käytössä HPV-testiä.

Rokote

HPV-infektioita ja niiden aiheuttamia solumuutoksia tai syöpää vastaan voi suojautua HPV-rokotteen avulla, joka antaa suojan yleisimpiä korkean riskin HP-viruksia vastaan.

HPV-rokotteesta saa parhaimman hyödyn, jos rokotteet ottaa ennen seksielämän alkamista. HPV-rokotteesta voi olla hyötyä myös aikuisena otettuna eikä yläikärajaa rokotteelle ole.

HPV-rokote tarjotaan Suomessa kansallisessa rokoteohjelmassa 10–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Molemmat sukupuolet rokottamalla saadaan paras laumasuoja HPV-infektioita ja niistä johtavia syövän esiasteita ja syöpiä vastaan.

Aikuiset voivat hankkia HPV-rokotteen omakustanteisesti reseptillä apteekista.

Kondomi

Kondomin käyttö vähentää HPV-tartunnan riskiä, mutta se ei kuitenkaan täysin suojaa tartunnalta, sillä virus voi tarttua myös sukuelinalueen iholta. Kondomin arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista.

HPV-infektiolle ei ole toistaiseksi hoitoa, mutta HPV-infektio paranee usein itsestään etenkin nuorilla. Noin yhdellä kymmenestä sukuelinten HPV-infektio pitkittyy ja voi muodostaa syövän esiasteita.

Kondyloomat voi hoitaa omatoimisesti kotihoitona erilaisilla reseptillä saatavilla paikallisvalmisteilla tai lääkärin vastaanotolla laserilla tai jäädyttämällä. Kondyloomat uusiutuvat herkästi, sillä hoidoilla ei valitettavasti saada itse virustartuntaa poistettua elimistöstä, ainoastaan näkyvät syylät.

HPV voi tarttua niin pitkään, kuin sitä esiintyy limakalvoilla tai iholla.

HPV-rokotteen avulla voi suojautua HPV-infektiolta ja niiden aiheuttamia solumuutoksia tai syöpää vastaan on HPV-rokote, joka antaa suojan yleisimpiä korkean riskin HP-viruksia vastaan.

HPV-rokotteet eivät sisällä elävää virusta, jonka takia ne soveltuvat myös immuunipuutteisille eli heikon vastustuskyvyn omaaville henkilöille.

Varaa aika HPV-rokotukseen

HPV-rokote on tarkoitettu suojaamaan HP-viruksen eli papilloomaviruksen aiheuttamia sairauksia vastaan ja näiden sairauksien ehkäisyyn.

Varaa aika HPV-rokotukseen

HPV-rokote on tarkoitettu yli 9-vuotiaille.

HPV-rokote tarjotaan Suomessa kansallisessa rokoteohjelmassa 10–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Molemmat sukupuolet rokottamalla saadaan paras laumasuoja HPV-infektioita ja niistä johtavia syövän esiasteita ja syöpiä vastaan.

HPV-rokote on saatavilla myös yksityisiltä terveystoimijoilta kuten Mehiläisestä. Mehiläisestä saatava Gardasil 9 -rokote antaa suojaa seitsemältä korkean syöpäriskin HP-virukselta sekä kahdelta kondyloomia aiheuttavalta HP-virukselta.

Varaa aika HPV-rokotukseen

Kyllä. HPV-rokote tarjotaan Suomessa kansallisessa rokoteohjelmassa 10–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Molemmat sukupuolet rokottamalla saadaan paras laumasuoja HPV-infektioita ja niistä johtavia syövän esiasteita ja syöpiä vastaan.

Kyllä. Myös miehet voivat ottaa HPV-rokotteen.

Varaa aika HPV-rokotukseen

Jos olet tai epäilet olevasi raskaana, tai jos suunnittelet lapsen hankkimista tai imetät, kysy ensin neuvoa lääkäriltä tai apteekista.

Voit tarvittaessa keskustella HPV-rokotteesta esimerkiksi Mehiläisen gynekologin tai yleislääkärin kanssa.

Yläikärajaa HPV-rokotteen ottamiselle ei ole. HPV-rokotteesta saa parhaimman hyödyn, jos rokotteet ottaa ennen seksielämän alkamista. HPV-rokotteesta voi olla hyötyä myös aikuisena, sillä se voi suojata niiltä HPV-tyypeiltä, joita elimistö ei ole vielä kohdannut. Jos on kuitenkin jo saanut elimistöönsä rokotteen sisältämiä HP-viruksia, ei rokote enää ennätä tehota.

Varaa aika HPV-rokotukseen

Voit tarkistaa HPV-rokotteen hinnan rokotusten hinnastosivulta.
Tutustu myös Mehiläisen joustaviin maksutapoihin.