Papa-koe

Papa-kokeen ottoa ei tarvitse jännittää, sillä Mehiläisessä vain kokeneet ammattilaiset ottavat näytteitä. Voit hyvin kertoa näytteenottajalle ennen papa-koetta, mikäli näytteenotto pelottaa sinua.

Papa-koe on emättimestä ja kohdunkaulan alueelta otettava solunäyte, jota käytetään kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseen. Papa-koetta voidaan käyttää apuna myös emätintulehdusten syyn selvittämisessä.

Miten papa-koe otetaan ja kuka ottaa sen?

Papa-näyte otetaan naisen maatessa gynekologisessa tutkimusasennossa siten, että näytteenottaja ottaa soluja emättimen seinämistä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Jos kohtu on poistettu aiemmin, otetaan näyte vain emättimen alueelta. Papa-kokeen voi ottaa joko lääkäri tai näytteenottoon koulutettu hoitaja. Tavallisimmin Mehiläisessä papa-näytteen ottaa gynekologi vastaanotollaan.

Varaa aika gynekologille

Papa-kokeen ottoa ei tarvitse jännittää, sillä Mehiläisessä vain kokeneet ammattilaiset ottavat näytteitä. Voit hyvin kertoa näytteenottajalle ennen papa-koetta, mikäli näytteenotto pelottaa sinua.

Sattuuko papa-koe?

Näytteenotto ei ole kivuliasta, mutta pientä alavatsan nipistystä voi tuntua. On tavallista, että näytteenoton jälkeen voi esiintyä pientä veristä vuotoa päivän pari.

Keneltä ja kuinka usein papa-koe pitää ottaa?

Papa-koe suositellaan otettavaksi vähintään viiden vuoden välein kaikilta 25–65-vuotiailta naisilta. Mikäli lääkäri arvioi olevan tarpeen, voidaan papa-koe ottaa myös muun ikäisiltä naisilta. Jos naisen oireet tai papa-löydökset antavat aihetta, voidaan papa-koe ottaa myös joskus tiheämmin kuin viiden vuoden välein.

Lievästi poikkeavan papa-löydöksen jälkeen seuraava papa-koe otetaan yleensä jo vuoden kuluttua edellisestä näytteestä. Naisilla, joilla on aiemmin hoidettu solumuutos, säännöllinen papa-seuranta on erityisen tärkeää, sillä heillä kohdunkaulan syövän riski on muita korkeampi vielä 20 vuotta solumuutoksen hoidon jälkeen.

Papa-koe - valmistautuminen

Papa-kokeeseen valmistautuessa kannattaa tarkistaa, milloin papa-koe on otettu edellisen kerran ja mikä sen tulos on ollut. Mikäli aiemmin on hoidettu jokin solumuutos, on hyvä tarkistaa, milloin hoito on tehty. Voit ottaa näiden aiempien tutkimusten tulokset mukaan vastaanotolle, jotta lääkäri voi kirjata ne ylös.

Emättimeen laitettavia valmisteita kuten emätinvoiteita tai -puikkoja ei kannata käyttää pariin päivään ennen näytteen ottoa.

Voiko papa-kokeeseen tulla ilman lähetettä?

Ei voi. Papa-koetta varten tarvitaan aina lääkärin lähete, johon merkitään tarkasti muun muassa tiedot kuukautiskierrosta ja aiemmista papa-koetuloksista.

Papa-koe tulokset

Papa-kokeen tulosten tulkinnasta vastaa aina lääkäri, joka sopii asiakkaansa kanssa yhdessä sen, miten näytetulos kerrotaan. Nykyään on useimmiten tapana, että lääkäri ilmoittaa erikseen vain poikkeavista löydöksistä. Papa-kokeen vastaus tulee Mehiläisessä nopeasti, alle kahdessa viikossa. Papa-kokeen tulokset tulevat OmaMehiläinen-palveluun, minne ne jäävät myös talteen. Huomioithan, että tulosten tallentumisessa OmaMehiläinen-palveluun voi olla viivettä. Voit käyttää OmaMehiläinen-palvelua mobiilisovelluksella tai verkkoselaimessa.

Miten toimitaan jos löydökset ovat pahanlaatuiset?

Mikäli papa-kokeen tulos viittaa mahdolliseen pahanlaatuiseen löydökseen, vaatii se aina kiireellisiä jatkotutkimuksia. Tällöin jatkotutkimuksena tehdään yleensä kolposkopia eli kohdunsuun ja emättimen alueen mikroskopointi. Kolposkopiassa otetaan tarkentavat koepalat ja solunäytteet, joiden perusteella suunnitellaan hoito.

Mitä muuta huomioitavaa papa-kokeeseen liittyy?

Papa-koetta ei yleensä kannata ottaa kuukautisten aikana, sillä veri voi haitata näytteen tulkintaa. Raskauden ja imetyksen aikana voidaan ottaa papa-koe. Huomioithan, etteivät sukupuolitaudit, kuten klamydia, näy papa-kokeessa.

Lue myös: HPV-virus eli papilloomavirus

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri