Tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti (MPR-taudit)

Yleisen rokotusohjelman mukaisesti lapset saavat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteen (MPR) ensimmäisen kerran 12–18 kuukauden iässä ja tehosteen kuuden vuoden iässä. Pitkäaikainen ja hyvä suoja saavutetaan valtaosalle väestöstä kahdella rokotteella, joten myös aikuisten tulisi huolehtia rokotteesta.

Jos et ole sairastanut MPR-tauteja tai saanut MPR-rokotusta, tulisi rokotus ottaa etenkin matkustaessa sellaisiin maihin, joissa on tuhkarokko-, sikotauti ja vihurirokkoepidemioita. Tässä tapauksessa suositellaan kahta MPR-rokotetta tarvittaessa vähintään kuukauden välein. MPR-tauteja esiintyy edelleen epidemioina useissa Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan maissa ja
varsinkin Euroopan ulkopuolella. Yhden MPR-taudin sairastaminen tai rokotus yksittäistä tautia vastaan ei ole este MPR-rokotuksille.

MPR-tehosterokotuksia ei anneta niille, jotka ovat sairastaneet useamman kuin yhden MPR-taudin tai saaneet joskus kaksi MPR -rokoteannosta, jolloin rokotussuoja on kunnossa.

MPR-rokotteen sivuvaikutukset

Rokotteella voi olla haittavaikutuksia, joita esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Tavallisimpia oireita, joita esiintyy rokotuksen jälkeen ovat paikalliset oireet, kuten pistoskohdan kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu. Myös lieviä yleisoireita kuten huonovointisuutta, ärtyneisyyttä ja väsymystä voi esiintyä, tai kuume voi nousta rokotuksen jälkeen.

Tuhkarokon oireet

Tuhkarokko on herkästi tarttuva ja hoitamattomana vaarallinen infektiosairaus. Kehitysmaissa kuolleisuus tautiin on edelleen 10–15 prosentin luokkaa. Tartunta tapahtuu ilmateitse sekä kosketus- ja pisaratartuntana. Tartunnan saanut tartuttaa tautia eteenpäin jo kaksi päivää ennen oireiden alkua. Tästä johtuen tauti leviää herkästi. Tuhkarokko on merkittävin rokotuksilla estettävissä oleva kuolinsyy lapsilla maailmanlaajuisesti.

Tuhkarokon oireet:

  • kuume ja hengitystieoireita kuten nuhaa ja yskää
  • silmien valonarkuus tai silmätulehdus
  • ihottuma noin 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista.

Näin saat MPR-rokotteen

Voit varata ajan MPR-rokotukseen verkkoajanvarauksen  kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 414 00 (0,084 €/min). Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Katso rokotuksen hinta

Lisää aiheesta