Kaihileikkaus

Noin puolet meistä suomalaisista on ylipainoisia. Jo melko vähäinen painonlasku parantaa vointia ja terveyttä merkittävästi ja se on myös tehokasta tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Diabetes ja ruokavalio

Ruokavaliosuositukset sellaisina kuin ne nykyään ovat, ovat varsin hyvä pohja kenelle tahansa, myös diabeetikolle.

Esimerkiksi leivän syöminen on joillakin henkilöillä pääasiallinen energianlähde. Se ei ole missään tapauksessa nykyisten ruokavaliosuositusten mukaista, eikä se ole missään nimessä järkevää myöskään diabeetikolle.

Leipää pitäisi ajatella kuidun lähteenä. Leivästä saa huomaamattaan aika paljon suolaa ja energiaa. Leivän ravintoarvo, jos sillä korvataan ruoka-annoksia, onkin aika heikko.

Diabeetikon vähähiilihydraattinen ruokavalio

Hiilihydraattien vähentämisestä ruokavaliossa puhutaan paljon. Hiilihydraattien vähentäminen laskee verensokeritasoa.

Vähähiilihydraattipitoisessa ruokavaliossa on kuitenkin ongelmana, että ruokavalion pysyvyys on aika heikko, kuten minkä tahansa hyvin rajoittavan dieetin. Dieetin noudattaminen pitkällä aikavälillä on tosi huonoa ja useimmiten paino nousee tällaisissa dietissä lyhyen painonpudotuksen jälkeen. Hiilihydraattitietoinen ravitsemus on kuitenkin hyvästä kenelle tahansa.

Lue lisää ravintosuosituksista

Diabetes ja liikunta

Liikunnan merkitys diabeteksessa ja diabeteksen hyvässä hoidossa on aivan ratkaisevan tärkeä. Olisi hienoa, jos ihmiset pystyisivät liikkumalla ehkäisemään diabetesta.

On olemassa tutkimuksia, että säännöllinen liikunta ehkäisee tyypin 2 diabetesta hyvin tehokkaasti. Se on yksi hoidon kulmakivi myös tyypin 1 diabeteksen hoidossa.

”Nykyihminen liikkuu hirvittävän vähän. Jos vertaamme omien vanhempiemme ja isovanhempiemme tapaa elää 50 vuotta sitten, liikumme heihin verrattuna murto-osan.

Useimmilla meistä on istumatyö ja tietokone edessä päivät pitkät. Ennen oli paljon fyysisempiä töitä. Nykyään pitää oikein ryhtyä liikkumaan.”, kuvaa diabetologi Antti Virkamäki

Lue lisää liikunnasta ja liikuntasuosituksista