Painonhallinta

Jo suhteellisen pienellä laihtumisella voi saada merkittäviä terveyshyötyjä. Riski sairastua erilaisiin sairauksiin pienenee, jaksaa enemmän ja nukkuu paremmin. Myös elämänlaatu paranee.

Terveydelle tärkeintä on pitkän aikavälin painonhallinta. Painonhallinnassa tärkeässä osassa ovat arkipäivän elämäntavat kuten syömistavat ja arkiaktiivisuus, mutta myös tietoisuuden lisääminen.

Miksi laihduttaminen kannattaa?

Laihduttamalla voi tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa lihavuuteen liittyviä sairauksia. Kun paino pienenee 5–10 prosenttia (satakiloisella 5–10 kiloa, 80-kiloisella 4–8 kiloa), diabeteksessa, verenpaineessa, veren rasvahäiriöissä ja muissa sairauksissa tapahtuu huomattavaa paranemista. On mahdollista, että laihdutuksen avulla esimerkiksi verenpainelääkityksestä voi luopua kokonaan.

Laihduttamalla haitallinen vatsaontelon sisäinen rasva vähenee suhteellisesti enemmän kuin ihonalainen rasva, mikä tehostaa laihduttamisen terveellistä vaikutusta.

Laihduttamisesta on monenlaista hyötyä:

  • Pienentynyt riski sairastua ylipainoon liittyviin sairauksiin
  • Mahdollisuus päästä eroon lääkityksestä tai vähentää lääkityksen määrää
  • Kohentunut elämänlaatu
  • Parempi jaksaminen ja kunto
  • Parempi uni
  • Parempi seksielämä
  • Lisääntynyt tyytyväisyys omaan ulkoiseen olemukseen

Miksi laihdutuskuurit ja ihmedieetit eivät toimi?

Suosittuja keinoja nopeaan laihtumiseen ovat erilaiset dieetit, kuten vähähiilihydraattinen dieetti tai karppaus, 5:2-dieetti, Välimeren ruokavalio, Itämeren ruokavalio sekä erilaiset ateriankorikkeet (esimerkiksi VLCD- tai ENE-tuotteet). Harva kuitenkaan jaksaa noudattaa tiukkoja, rajoituksiin perustuvia dieettejä loppuelämänsä. Tutkimusten mukaan valtaosalla laihduttaneita paino palaa takaisin lähtötasolle dieettiä seuraavina vuosina.

Miten voi laihtua pysyvästi?

Ihminen tekee päivässä noin 250-300 syömiseensä liittyvää päätöstä. Suurin osa päätöksistä on automaattisia, tiedostamattomia ja erilaisten tottumusten, tunteiden sekä vääristyneiden ajatusmallien ohjaamia. Syömme pussillisen sipsejä, vaikka emme ole edes nälkäisiä. Mielemme huijaa meitä jatkuvasti syömään enemmän kuin tarvitsemme.

Kun tähtää pysyvään painonpudotukseen, on tieteellisten tutkimusten mukaan kiinnitettävä huomiota niihin tottumuksiin ja tapoihin, jotka edistävät painon nousua. Laihtumisessa ja pysyvässä painonpudotuksessa tärkeää on omiin syömistottumuksiin tutustuminen sekä tiedostamattomasti tapahtuvan liikasyömisen vähentäminen.

Ruokavalioon ja liikuntaan keskittyvien lihavuuden hoitomuotojen vaikuttavuutta pystytään tehostamaan psykologisten menetelmien avulla.

Lääkehoito muutoksen tukena

Elintapahoidon tukena voi myös käyttää lääkehoitoa, kun laihduttaja on motivoitunut muutokseen ja painonpudotukseen. Lääkehoitoa aloitettaessa hoidon tehon ja sivuvaikutusten seuranta on tarpeen. On myös tärkeää, että hoito tehdään lääkehoitoon perehtyneen painonhallintalääkärin valvonnassa.

Suomalaiset ja ylipaino

Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia (painoindeksi vähintään 25 kg/m2), ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi (painoindeksi vähintään 30 kg/m2). Lihavuuteen liittyy liitännäissairauksia, jotka ovat ylipainoa huomattavasti suurempi riski terveydelle.

Punnitus on yksinkertaisin tapa arvioida omaa painoa. Painon vaikutusta omaan terveyteen voi arvioida esimerkiksi painoindeksin avulla tai mittaamalla vyötärön ympärysmitan.

Lue myös:
Ylipainon ja vyötärölihavuuden mittarit

Mehiläisen asiantuntijat apunasi

Mehiläisen asiantuntijat ovat tukenasi painonpudotuksessa ja painonhallinnassa. Voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (avoinna 24/7) tai laittamalla viestiä verkkoajanvarauksemme chatissa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3