Urheilijan näkö

Urheilijan on hyvää pitää huolta silmistä ja näöstä

Kilpaurheilijalla kannattaa olla näkö kunnossa, jottei näön takia anna turhaa tasoitusta vastustajalle. Silmät kannattaa suojata myös urheiluun sopivilla laseilla.

Kuormittaako urheilu silmiä?

Silmät on tarkoitettu käytettäviksi, eikä perinteinen urheilu lähtökohtaisesti kuormita silmiä. Erityisesti kauas katsottaessa silmä lepää ja urheilu onkin usein lepoa silmille.

Sen sijaan esimerkiksi e-urheilu voi kuormittaa silmiä. Tällöinkin silmiä voi lepuuttaa lähtemällä ulkoilemaan.

Urheilijan kannattaa pitää näkö kunnossa

Erityisesti kilpaurheilijan kannattaa varmistaa, että näöntarkkuus on hyvä, sillä heikentynyt näkö voi vaikuttaa heikentävästi myös suoritukseen. Näöntarkastukseen kannattaa hakeutua, mikäli epäilee näön huonontuneen tai näkemiseen liittyy muita ongelmia. Heikentynyt näkö korjataan, eikä huonokaan näkökyky estä urheilemista. Mehiläisen silmälääkärille pääsee myös Synsamin  toimipisteissä.

Piilolinssit vai silmälasit urheiluun?

Moni käyttää urheillessa piilolinssejä. Piilolasien käsittelyssä oleellista on hyvä hygienia. Linssejä tulee käsitellä puhtain käsin. Piilolinssejä ei kannata kuitenkaan käyttää täyspäiväisesti.

Piilolinssien sijaan urheillessa voi käyttää myös erityisesti urheiluun suunniteltuja silmälaseja. Urheilulasit eroavat monilta osin tavallisista silmälaseista. Urheilulasien kehys on kevyt ja suunniteltu pysymään päässä erityisesti urheillessa. Urheilulasit kestävät myös iskuja tavallisia silmälaseja paremmin. Urheilulaseilla pystytään korjaamaan näköä jopa +/-10 dioptriaan asti.

Lasit suojaavat silmiä sekä parantavat näkemistä

Urheillessa kannattaa käyttää laseja, vaikka oma näkö olisikin kunnossa. Urheilulasit suojaavat valolta, tuulelta sekä roskilta. Lasit ovat tärkeät erityisesti maasto- ja maantiepyöräilyssä sekä vesillä ja lumella liikuttaessa. Myös monissa pallopeleissä, kuten salibandyssä, on suojalasien käyttö suositeltavaa. Suojaamisen lisäksi laseilla pystytään terävöittämään näkemistä.

Urheilulaseista on käytännössä hyötyä kaikissa lajeissa, sillä urheilulasit parantavat näkemistä. Urheilulaseilla näkökyky on mahdollista hioa mahdollisimman hyväksi, jolloin yksityiskohtien ja kontrastien hahmottaminen parantuu.

Kuhunkin lajiin ja olosuhteisiin kannattaa valita oikeansävyiset linssit. Erityisesti vesillä polarisoivilla linsseillä varustetuista aurinkolaseista on hyötyä, sillä polarisoiva linssi poistaa vaakapinnoilta tulevaa kiiltoa. Polarisoivat linssit sopivat myös aurinkoiselle kelille hiihtoon sekä alppihiihtoon.

Aurinkolaseiksi voi valita myös urheilulasit itsestään tummuvilla linsseillä, jotka toimivat eri valaistusolosuhteissa. Kaikissa lajeissa tummuvat linssit eivät kuitenkaan ole ensisijainen vaihtoehto. Esimerkiksi maastopyöräilyssä valo-olosuhteet voivat vaihtua nopeasti, eikä itsestään tummuva linssi ole tällöin paras valinta.

Myös e-urheilussa näkö on tärkeässä asemassa. Elektronisen urheilijan kannattaa panostaa e-urheiluun suunniteltuihin laseihin, jotka parantavat kontrastia eli yksityiskohtien hahmottamista, suodattavat sinistä valoa ja auttavat silmiä jaksamaan.

Ammattilainen auttaa urheilulasien valinnassa

Urheilulasien valinnassa kannattaa konsultoida ammattilaista, sillä lajien vaatimukset ja lasien ominaisuudet vaihtelevat. Ammattilainen auttaa valitsemaan lasit, jotka istuvat ja pysyvät hyvin päässä sekä ovat ominaisuuksiltaan lajiin sopivat. Ammattilainen auttaa myös vahvuuksilla varustettujen urheilulasien valinnassa.

Synsamin liikkeistä löytyy kattava valikoima eri lajeihin sopivia urheilulaseja, voimakkuuksilla tai ilman. Mehiläisen yhteistyökumppani Synsam tarjoaa  kaikille 5–12-vuotiaille näönkorjausta tarvitseville lapsille urheilulasit maksutta.

Asiantuntijoina silmätautien erikoislääkäri Petri Jalli sekä Synsam Sportsin optikko Jani Nyman.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Maria Enckell
Silmätautien erikoislääkäri
Tuula Fyhrqvist
Silmätautien erikoislääkäri,LT
Timo Hellstedt
LT, Silmätautien erik.lääk, Silmäkirurgi
Tapio Ihanamäki
Silmätautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta