Monipuolista ortopedista asiantuntemusta Mehiläisessä

Ortopedia on tuki- ja liikuntaelinsairauksien leikkaushoitoihin erikoistunut ala. Tämä lääketieteen ala on hyvin edustettuna lähes kaikissa Mehiläisen toimipisteissä, myös uudessa Tampereen Mehiläisessä, Finlaysonilla.

Tampereen Mehiläisen uusiin tiloihin Finlaysonin alueelle on helppo tulla, vaikka oma liikkuminen olisi vaikeaa. Autolla pääsee lähelle hissiä sekä pääovelta että Väinö Linnan aukiolta. Hissi tuo ensimmäiseen kerrokseen, jossa toimivat niin päivystys, Tapaturmaklinikka, Urheiluklinikka kuin ortopediset vastaanototkin. Uusi digitaalinen röntgen sijaitsee vastaanottojen lähellä, leikkaussalit ja vuodeosasto kerrosta ylempänä 3. kerroksessa.

Olkapäävaivasta ei tarvitse kärsiä

Tutkimustoiminnasta sekä diagnostiikan ja hoidon kehittymisestä johtuen 1990-luvusta tuli ortopediassa olkapään vuosikymmen. Magneettikuvaus ja uudet tähystystekniikat veivät tietämystä ja hoitoa eteenpäin.

Olkapääongelmissa oikein tehty ortopedinen perustutkimus ja perusröntgenkuvat riittävät usein työdiagnoosin tekemiseksi ja jatkohoidon perustaksi. Tarvittaessa otetaan ultraääni- tai magneettitutkimus.

Olkapään tähystys on perusmenetelmä, ja sen avulla samalla kertaa tapahtuu hoitokin. Laajat jännerepeytymät ja murtumat hoidetaan avoleikkauksella.

Olkapään ongelmaselvittely ei saa jäädä puutteelliseksi, koska hoidon viivästyminen aiheuttaa potilaalle turhia kärsimyksiä ja sairastamista.

Polven kokonaishoito - ainutlaatuista Pirkanmaalla

Polviongelmien hoitoon Tampereen Mehiläinen tarjoaa erittäin hyvät mahdollisuudet. Osaaminen käsittää tavallisten lääke- ja pistoshoitojen sekä fysioterapian lisäksi kaikki polven tähystystoimenpiteet.

Nivelkierukkaleikkauksessa revennyt osa poistetaan tai kiinnitetään paikoilleen. Nivelsidekorjauksista tavallisin on eturistisiteen korjaus omaa siirrettä käyttäen. Takaristisiteen ja sivusiteiden korjauksetkaan eivät ole harvinaisia. Nivelrustovammat korjataan joko kiinnittämällä irronnut rustokappale tai pinnoittamalla vauriokohta rusto-luusiirteellä.

Polven nivelrikon hoitovalikoimaan kuuluu nuorilla potilailla mm. osteotomia eli polven kuormitusasennon korjausleikkaus. Keski-ikäisten ja vanhempien potilaiden nivelrikon hoito polven osapinnoituksella antaa hyvän kivuttoman kävelypolven.

Nopeasti polven tai lonkan tekonivelleikkaukseen

Jos nivelrikko on edennyt pitkälle, polven tekonivelleikkaus Tampereen Mehiläisessä saadaan järjestymään muutamassa viikossa. Hoidon keskittymisestä samoille asiantuntijoille on potilaalle etua. Tämä on ainutlaatuista Pirkanmaalla.

Tekonivelpotilas on jo ensimmäisellä kontrollikäynnillä kuuden viikon kuluttua leikkauksesta kiitollinen uudesta nivelestään. Silloin liikkuminen on jo helpottunut, ja lepo- ja liikekipu on poissa. Myöskään särkylääkkeitä ei tavallisesti tarvita.

Jos molemmat polvet tai lonkat ovat kuluneet ja potilas riittävän hyväkuntoinen, kannattaa harkita molempien nivelten leikkaamista samalla kertaa. Leikkausaika pystytään järjestämään tavallisesti muutaman viikon sisään. 3-4 päivän kuntoutumisen jälkeen voidaan siirtyä kotiin.

Nilkka ja jalkaterä - tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä

Nilkan ja jalkaterän vammat ovat tavallisia: akillesjänteen repeytymä, nilkkamurtuma, nivelsiteiden vammat. Myös erilaiset kiputilat, rasitusvammat ja nilkan sekä jalkaterän ja varpaiden virheasennot voivat aiheuttaa ongelmia. Tavallisimpia ovat vaivaisenluu, vasaravarvas, kantapään ja päkiän kivut.

Kaikkiin vaivoihin on syytä perehtyä huolella ja hoitaa oikein löydösten mukaan. Joskus hoitona on sopivat kengät tai pohjalliset, tulehdusten hoito pistoksilla, mutta varsin usein tarvitaan myös operatiivista hoitoa. Tämä kaikki voidaan tehdä Tampereen Mehiläisessä.

Uusinta uutta tenniskyynärpään hoidossa

Ns. tennis- ja golf-kyynärpäiden syyt ovat tavallisesti toistuvassa rasituksessa. Koblaatio on uusi paikallispuudutuksessa tapahtuva hoito, jossa ärtynyt kudosalue "höyrystetään" radiofrekvenssiterällä. Tulokset ovat olleet hyviä näissä hankalissa kiputiloissa.

Koblaatio-hoito on hyvä muistaa pitkittyneen kyynärpäävaivan hoitona. Hoitoa voidaan käyttää myös muiden isojen jänteiden kiinnitysseudun kiputiloissa eli ns. insertiiteissä.

Selkä-iskiasvaivojen hoitovalikoima laajenee

Valtaosa ihmisistä kärsii jonkinasteisista selkävaivoista elämänsä aikana. Onneksi kunnon ylläpito ja liikkuminen parantavat heistä useimmat.

Iskiaspotilaista vain muutama prosentti tarvitsee parantuakseen leikkaushoidon. Jos välilevypullistuma ja muut kliiniset löydökset ovat merkittävät ja oireet ovat jatkuneet yli kaksi, kolme kuukautta, on syytä miettiä leikkaushoitoa. Tampereen Mehiläisessä mikroskooppiavusteisen leikkauksen jälkeen ollaan yksi yö sairaalassa.

Tampereen Mehiläinen on ottanut jo käyttöön radiofrekvenssihoidon iskiasongelmien hoidossa. Sopivankokoiset välilevypullistumat voidaan hoitaa höyrystämällä ja näin pienentämällä hermoa painava välilevy. Paikallispuudutuksessa ja läpivalaisukontrollissa tapahtuvassa toimenpiteessä ohut erikoisinstrumentin kärki viedään välilevyn sisään, jolloin välilevyn ydinosa höyrystyy ja välilevyn paine pienenee.

Hankala jalkojen lepo- tai liikesärky voi johtua ahtautuneesta selkäydin- tai hermojuurikanavasta. Näiden leikkaushoitona on mikroskooppiavusteinen hermojen vapautus, joskus laajempi luisten osien avarrus.

Urheiluklinikka Mehiläinen

Mehiläisen Urheiluklinikka on liikkuvan ihmisen terveysongelmiin keskittynyt erikoisklinikka. Toimipisteemme ovat Tampereen lisäksi Helsingin Töölössä, Turussa ja Jyväskylässä. Urheiluklinikalle tulevat asiakkaat ovat tavallisia liikkujia iästä riippumatta, aktiiviurheilijoita, huippu-urheilijoita. Kokemuksestamme huippu-urheilussa hyötyvät asiakkaamme, olkoon vaiva hankittu tietokonehiirestä tai vaikka puutarhanhoidosta.

Vastaanotolle tulon syy voi olla esimerkiksi epäselvä kipu, rasitusvamma tai tapaturma. Tutkimuksista ja hoidoista vastaavat kokeneet urheilulääkärit kuten fysiatrit, ortopedit ja liikuntalääketieteen erikoislääkärit vaivan luonteesta riippuen. Kuntoutumista jouduttaa ja lopputulosta parantaa usein fysioterapeutin antama ohjaus ja hoito.

Tyypillisimpiä leikattavia vammoja ovat olkapään ja polven nivelsidevammat sekä jalan ja kyynärpään ongelmat.

Tapaturmaklinikka

Mehiläisen Tapaturmaklinikka -palvelukonsepti toimii jokaisessa Mehiläisen toimipisteessä. Sen ydinajatuksena on, että tapaturmapotilas ohjataan vamman mukaan sopivimpaan toimipisteeseen sen mukaan, tarvitaanko hoitoon haavan puhdistus ja laastaria vai vaatiiko vamma perusteellisempaa tutkimusta ja mahdollista leikkaushoitoa.

Tyypillisiä tapaturmapotilaan vammoja ovat haavat, ruhjeet, murtumat, nivelside-, rusto- ja jännevammat. Tapaturmat vaativat tavallisesti nopean ensihoidon ja asiantuntevan jatkohoidon. Myös jatkohoito järjestyy useimmissa tapauksissa Mehiläisessä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Esa Anttila
Kirurgi,ortopedian ja traumatologia erikoislääkäri
Mikko Haara
LT, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Toni Karppinen
LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.4
Hannes Keemu
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
lokakuu 2021viikko 43