Nuori nainen gynellä

Gynekologin eli naistentautien erikoislääkärin puoleen voi kääntyä erilaisten naisen terveyteen ja ehkäisyasioihin liittyvissä asioissa.

Gynekologin ja potilaan välille syntyy usein pitkäaikainen hoitosuhde. Gynekologin puoleen käännytään elämän eri vaiheissa. Luottogynekologin luo löydetään yleensä joko ystävän tai vaikkapa äidin suosittelemana.

Nuoren naisen lääkärit ja asiantuntijat Mehiläisellä

Olemme valinneet Mehiläisen asiantuntijoista juuri nuorelle naiselle sopivia gynekologeja. Pääset tutustumaan heihin verkkoajanvarauksessa, josta näet vapaat ajat ja vastaanottokäynnin hinta-arvion. Lääkärin nimestä pääset tutustumaan lääkärin esittelyyn.

Nuorten naisten gynekologit

Apunasi on chat-palvelu, jossa vastamme kysymyksiisi, autamme löytämään sinulle sopivimman lääkärin tai asiantuntijan sekä paikan tai ajan.

Milloin ensimmäistä kertaa gynekologille?

Usein ensikäynti tulee ajankohtaiseksi ehkäisyn aloittamista harkittaessa. Neuvoja saa myös kivuliaisiin ja runsaisiin kuukautisiin tai akneen. Yksin näitä asioita ei tarvitse miettiä.

Ensimmäistä käyntiä gynekologilla ei tarvitse pelätä. Jos jokin asia tuntuu epämukavalta, siitä voi aina keskustella, eikä mitään tutkimusta tehdä vasten tahtoa. Tutkimukset pyritään myös tekemään mahdollisimman hellästi.

Mitä gynekologin luona tapahtuu?

Tapaaminen alkaa keskustelulla gynekologin kanssa. Ensin käydään läpi terveyteen vaikuttavia tekijöitä kuten sairauksia, leikkauksia tai lääkkeitä sekä selvitetään mahdolliset suvussa periytyvät sairaudet tai rasitteet.

Gynekologisessa tutkimuksessa tutkitaan naisen sukupuolielimet. Tätä varten sinun tulee ottaa housut pois ja käydä tutkimuspöydälle. Tätä ei tarvitse hävetä. Alastomuus on ihan normaalia, jotta tutkimus saadaan tehtyä.

Ensin lääkäri tarkistaa ulkoiset sukupuolielimet eli häpyhuulet ja emättimen aukon. Tämän jälkeen emätin tähystetään tähystimellä. Jos et ole ollut yhdynnässä, tähystys tehdään erittäin pienellä tähystimellä. Kohtu ja munasarjat tutkitaan emättimen kautta siten, että lääkärin kaksi sormea on emättimessä ja toinen käsi tunnustelee vatsanpeitteitten päältä. Tämä ei yleensä satu.

Mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu? Katso video! 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Kaisa Bergmann
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.9
Johanna Ilvesvuo Ent. Hautala
LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.9
Riitta Heikkilä
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.8